ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ *του Νικόλαου Τσιαμούρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ *του Νικόλαου Τσιαμούρα

Το 2009, τα Ηνωμένα  Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου  ως ΄΄Διεθνής Ημέρα της Γης΄΄. Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ  Κόνελ το 1969 σε ένα συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.

 Η ημέρα της Γης γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

 

 Η ημέρα της  Γης καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον. Σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

O Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μια ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μιας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Το 1990 , ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης ημέρας της Γης , το 1970, ανέλαβε την οργάνωση της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες.

Ως συνέπεια, το 1992,πραγματοπιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

 Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια από συγκέντρωση υλικού από το ηλιακό νεφέλωμα ( Ένα νεφέλωμα περιέχει, αέρια, κόκκους πάγου και σκόνη ), από το οποίο σχηματίσθηκε το ηλιακό σύστημα με τον Ήλιο και όλους τους πλανήτες.

Μια πολύ μεγάλη σύγκρουση πιστεύεται ότι προκάλεσε τη λόξωση του γήινου άξονα και τη δημιουργία της Σελήνης. Γεωλογικές μεταβολές συνεχώς συμβαίνουν στη Γη.

Με την πάροδο των αιώνων η γήινη επιφάνεια ψύχθηκε και σχημάτισε ένα στερεό φλοιό, επιτρέποντας μεταγενέστερα και την ύπαρξη ποσοτήτων νερού.

Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίστηκαν μεταξύ 3,8 και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα. Ζωή, ικανή να φωτοσυνθέτει πρωτοεμφανίσθηκε πριν από περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε και άρχισε να εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο.

 Τα είδη των ζωντανών οργανισμών εξελίσσονται, δημιουργώντας νέες μορφές ζωής.

Η ζωή στη Γη παρέμεινε κυρίως μικροσκοπική μέχρι πριν από περίπου 580 εκατομμύρια χρόνια, όταν αναπτύχθηκαν σύνθετοι πολυκύτταροι οργανισμοί.

Η Γη είναι ο τρίτος πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, ο πιο πυκνός και ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα. Ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους γήινους πλανήτες με στερεό φλοιό ( Άρης , Αφροδίτη, Ερμής ).

Είναι το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή.Από τον Κοπέρνικο ( 1473 -1543 ) γνωρίζουμε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η Γη κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 365 ημέρες, 5 ώρες,48 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα.

Μια αστρική ημέρα, είναι η περιστροφή της γης γύρω από τον άξονα της και έχει διάρκεια ( 23 ώρες  56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα ). H  περιστροφή της Γης είναι η περιστροφή του πλανήτη Γη γύρω από το δικό του άξονα. Η Γη γυρίζει αριστερόστροφα.

Το 71% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό, με το υπόλοιπο να αποτελείται από διάφορες μορφές εδάφους, βουνά, έρημοι και πεδιάδες. Το θαλάσσιο σώμα της Γης αποτελεί την υδρόσφαιρα της μαζί με το νερό των λιμνών ,των ποταμών και το νερό της ατμόσφαιρας της.

Η Γη έχει συχνά προσωποποιηθεί ως θεότητα, ιδιαιτέρως ως Θεά σε πολλές μυθολογίες εμφανίζεται ως μητέρα Γη. Στην ελληνική αρχαία μυθολογία ως Γαία, στη Σκανδιναβική μυθολογία ( Νορβηγία, Δανία, Σουηδία ) ήταν η Γιόρντεν, η μητέρα του Θώρ ( θεός του κεραυνού ) και κόρη του Ανναρ. Παντρεμένη με τον Όντεν, θεός του πολέμου ( το όνομα του σημαίνει ΄΄οργή΄΄). Eνδέχεται να ήταν απλά ένα  ψευδώνυμο  της  συζύγου του Όντεν, της Φρίγκα.( Προστάτιδα της οικογενειακής εστίας και του γάμου ).

Η ονομασία της Γης στην ελληνική γλώσσα προέρχεται από το όνομα της Θεάς της ελληνικής μυθολογίας Γαίας.Η Γη έχει μια σχετική πυκνή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται από 78% άζωτο,21% οξυγόνο και 1% αργό με ίχνη από άλλα αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.

Στη Γη ζουν σήμερα περισσότεροι από 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη, οι οποίοι εξαρτώνται από τη βιόσφαιρα και τα ορυκτά της για την επιβίωση τους.

Σήμερα  η ημέρα της γης γιορτάζεται από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ και του δικού μας μέλλοντος.

 

 Τσιαμούρας  Νικόλαος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούματα της Τρίτης (11/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούματα της Τρίτης (11/5) στην Ημαθία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Δήλωση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ»

Δήλωση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου:...

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές της...

Βέροια: Νεκρός 74χρονος έπειτα από πτώση σε βόθρο

Βέροια: Νεκρός 74χρονος έπειτα από πτώση σε βόθρο

Ένας άντρας ηλικίας 74 ετών εντοπίστηκε νεκρός λίγο...

Απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ στον Δήμαρχο Βέροιας για τις αποζημιώσεις

Απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ στον Δήμαρχο Βέροιας...

Το καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΓΑ και του...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας  στη 2η διαδικτυακή έκθεση “FOOD MARKET SHOW 2021” (11-14 Μαΐου 2021)

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό...

Στη 2η διαδικτυακή έκθεση για τα ελληνικά τρόφιμα και...

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας για τον θάνατο του Τέλη Σιδηρόπουλου

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας για τον...

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Τέλη...

Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στο λιανεμπόριο για ισόρροπη επανεκκίνηση της αγοράς

Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στο λιανεμπόριο για...

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Ανάπτυξης και...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Δευτέρας (10/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Δευτέρας (10/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ένας άντρας ηλικίας 74 ετών εντοπίστηκε νεκρός λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαΐου 2021, μέσα σε βόθρο, σε αγρόκτημα στην περιοχή του Λιανοβροχίου, έξω από τον Προμηθέα Βέροιας (τέρμα της οδού...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.