ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ *του Νικόλαου Τσιαμούρα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ *του Νικόλαου Τσιαμούρα

Το 2009, τα Ηνωμένα  Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου  ως ΄΄Διεθνής Ημέρα της Γης΄΄. Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ  Κόνελ το 1969 σε ένα συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο.

 Η ημέρα της Γης γιορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

 

 Η ημέρα της  Γης καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον. Σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

O Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μια ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μιας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.

Το 1990 , ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης ημέρας της Γης , το 1970, ανέλαβε την οργάνωση της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες.

Ως συνέπεια, το 1992,πραγματοπιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

 Η Γη δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια από συγκέντρωση υλικού από το ηλιακό νεφέλωμα ( Ένα νεφέλωμα περιέχει, αέρια, κόκκους πάγου και σκόνη ), από το οποίο σχηματίσθηκε το ηλιακό σύστημα με τον Ήλιο και όλους τους πλανήτες.

Μια πολύ μεγάλη σύγκρουση πιστεύεται ότι προκάλεσε τη λόξωση του γήινου άξονα και τη δημιουργία της Σελήνης. Γεωλογικές μεταβολές συνεχώς συμβαίνουν στη Γη.

Με την πάροδο των αιώνων η γήινη επιφάνεια ψύχθηκε και σχημάτισε ένα στερεό φλοιό, επιτρέποντας μεταγενέστερα και την ύπαρξη ποσοτήτων νερού.

Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίστηκαν μεταξύ 3,8 και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα. Ζωή, ικανή να φωτοσυνθέτει πρωτοεμφανίσθηκε πριν από περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια, οπότε και άρχισε να εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο.

 Τα είδη των ζωντανών οργανισμών εξελίσσονται, δημιουργώντας νέες μορφές ζωής.

Η ζωή στη Γη παρέμεινε κυρίως μικροσκοπική μέχρι πριν από περίπου 580 εκατομμύρια χρόνια, όταν αναπτύχθηκαν σύνθετοι πολυκύτταροι οργανισμοί.

Η Γη είναι ο τρίτος πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, ο πιο πυκνός και ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα. Ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους γήινους πλανήτες με στερεό φλοιό ( Άρης , Αφροδίτη, Ερμής ).

Είναι το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή.Από τον Κοπέρνικο ( 1473 -1543 ) γνωρίζουμε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η Γη κάνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 365 ημέρες, 5 ώρες,48 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα.

Μια αστρική ημέρα, είναι η περιστροφή της γης γύρω από τον άξονα της και έχει διάρκεια ( 23 ώρες  56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα ). H  περιστροφή της Γης είναι η περιστροφή του πλανήτη Γη γύρω από το δικό του άξονα. Η Γη γυρίζει αριστερόστροφα.

Το 71% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από νερό, με το υπόλοιπο να αποτελείται από διάφορες μορφές εδάφους, βουνά, έρημοι και πεδιάδες. Το θαλάσσιο σώμα της Γης αποτελεί την υδρόσφαιρα της μαζί με το νερό των λιμνών ,των ποταμών και το νερό της ατμόσφαιρας της.

Η Γη έχει συχνά προσωποποιηθεί ως θεότητα, ιδιαιτέρως ως Θεά σε πολλές μυθολογίες εμφανίζεται ως μητέρα Γη. Στην ελληνική αρχαία μυθολογία ως Γαία, στη Σκανδιναβική μυθολογία ( Νορβηγία, Δανία, Σουηδία ) ήταν η Γιόρντεν, η μητέρα του Θώρ ( θεός του κεραυνού ) και κόρη του Ανναρ. Παντρεμένη με τον Όντεν, θεός του πολέμου ( το όνομα του σημαίνει ΄΄οργή΄΄). Eνδέχεται να ήταν απλά ένα  ψευδώνυμο  της  συζύγου του Όντεν, της Φρίγκα.( Προστάτιδα της οικογενειακής εστίας και του γάμου ).

Η ονομασία της Γης στην ελληνική γλώσσα προέρχεται από το όνομα της Θεάς της ελληνικής μυθολογίας Γαίας.Η Γη έχει μια σχετική πυκνή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται από 78% άζωτο,21% οξυγόνο και 1% αργό με ίχνη από άλλα αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.

Στη Γη ζουν σήμερα περισσότεροι από 7,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το κυρίαρχο είδος στον πλανήτη, οι οποίοι εξαρτώνται από τη βιόσφαιρα και τα ορυκτά της για την επιβίωση τους.

Σήμερα  η ημέρα της γης γιορτάζεται από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ και του δικού μας μέλλοντος.

 

 Τσιαμούρας  Νικόλαος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (6/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (6/5) στην Ημαθία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Με μια αγκαλιά άρπαξε κόσμημα αξίας 5000 ευρώ αλλά και μια δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας!

Με μια αγκαλιά άρπαξε κόσμημα αξίας 5000 ευρώ αλλά και...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίστηκε...

Ημαθία: Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας

Ημαθία: Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό...

Χθες (5 Μαΐου 2021) το βράδυ στο 41ο χιλιόμετρο της παλαιάς...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αύριο...

Ενθαρρυντικό το ποσοστό 21,5% των  εμβολιασμένων στην Ελλάδα, με την πρώτη δόση - Μεγάλη ανταπόκριση στις ηλικίες 30 – 39 και στις Μονάδες της Βέροιας

Ενθαρρυντικό το ποσοστό 21,5% των εμβολιασμένων στην...

Στο φουλ οι «εμβολιαστικές μηχανές « του Νοσοκομείου...

Καταγγέλλουν την ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αδράνεια και “αστραπιαία απόφαση κινητοποίησης”, δύο μέλη του Ν.Τ

Καταγγέλλουν την ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αδράνεια και...

Από τα μέλη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, (εκλεγμένα με την...

32 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8 εκ. ευρώ από τη Βόρειο Ελλάδα στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου

32 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8...

Στα 32 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια τα οποία...

133.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους τρείς Δήμους της Ημαθίας για Πυροπροστασία

133.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους τρείς Δήμους της Ημαθίας...

Ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ κατανέμεται από τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...

Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες στις αλλαγές ώρας των Ακολουθιών Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες  με τις αλλαγές στο ωράριο των ακολουθιών και τα ειδικά μέτρα που θα ισχύσουν φέτος στις ...

 - Αυξητικές τάσεις άγχους και κατάθλιψης και στους γονείς-Τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, σε Ημαθία και όμορους νομούς, αποτυπώνει η έρευνα της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Πολλά ερωτηματικά...