Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Τα αόρατα σχοινιά της ζωής μας…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Τα αόρατα σχοινιά της ζωής μας…»

«Ένας φτωχός  χωρικός ξεκίνησε με τα τρία γαϊδουράκια του ένα ταξίδι για να πάει στο παζάρι ώστε να πουλήσει τη σοδειά του. Το ταξίδι θα διαρκούσε αρκετές μέρες. Οπότε, το πρώτο βράδυ, αποφάσισε να κατασκηνώσει κοντά στο σπίτι ενός γέρου ερημίτη αλλά συνειδητοποίησε ότι δεν είχε τρίτο σκοινί για το τελευταίο του γαϊδουράκι και φοβήθηκε ότι αν δεν το έδενε, το γαϊδουράκι του θα έπαιρνε τα βουνά και θα το έχανε.

Έτσι, έσπευσε στον γέρο ερημίτη για να τον ρωτήσει μήπως του περίσσευε ένα σκοινί. «Δεν έχω σκοινί», είπε ο ερημίτης. «Αλλά, θα σου πω τι να κάνεις». «Γύρνα εκεί που κατασκήνωσες και, όπως κάθε μέρα, κάνε την κίνηση σαν να περνάς το σκοινί στον λαιμό του γαϊδάρου». «Κυρίως μην ξεχάσεις να κάνεις ό,τι θα έκανες αν τον έδενες σε ένα δέντρο».

Μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, ο χωρικός ακολούθησε κατά γράμμα τη συμβουλή του ερημίτη και πήγε να κοιμηθεί. Μόλις ξύπνησε, έτρεξε να ελέγξει αν το γαϊδουράκι του ήταν ακόμα εκεί. Και… Ω! Τι έκπληξη! Ήταν ακόμα εκεί! Αφού φόρτωσε τα τρία ζώα, αποφάσισε να συνεχίσει το δρόμο του. Αλλά ό,τι κι αν έκανε, τραβούσε το γάιδαρό του, τον έσπρωχνε, τίποτα! Απελπισμένος ο χωρικός πήγε πίσω στον ερημίτη και του διηγήθηκε τι είχε πάθει.

«Σκέφτηκες να βγάλεις το σκοινί;», τον ρώτησε ο ερημίτης. «Μα δεν υπάρχει σκοινί!», απάντησε ο χωρικός.

«Για σένα ναι, δεν υπάρχει, αλλά όχι για τον γάιδαρό σου». Ο χωρικός γύρισε λοιπόν εκεί που είχε κατασκηνώσει και με μια θεαματική κίνηση βγάζει το σκοινί. Ο γάιδαρος τον ακολούθησε χωρίς να φέρει καμία αντίσταση!»

Christine Lewicki 

«Νίκησε την Γκρίνια»

 

 

Η ιστορία δίνει έμφαση στο γεγονός ότι πολύ συχνά δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Τα βλέπουμε σύμφωνα με την αντίληψη μας, δηλ σύμφωνα με το πώς έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε την εμπειρία μας, αυτό που βιώνουμε στο τώρα. Οι πεποιθήσεις είναι τα φίλτρα της αισθητηριακής αντίληψης που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο και προσδιορίζουν το πώς οργανώνουμε τη συμπεριφορά μας. Είναι οι φακοί μέσα από τους οποίους δημιουργούμε την υποκειμενική μας πραγματικότητα. Μέσα από τις πεποιθήσεις μας επιλεκτικά αντιλαμβανόμαστε τα ερεθίσματα που δεχόμαστε, κρίνουμε, ερμηνεύουμε και σχεδιάζουμε τη δράση μας. Ο γάιδαρος της παραβολής θεωρούσε ότι ήταν δεμένος και για το λόγο αυτό αρνούνταν να προχωρήσει. Η πραγματικότητα, βέβαια, ήταν πολύ διαφορετική. Ωστόσο, η πίστη του ήταν αυτή που καθόρισε τη συμπεριφορά του. 

Δυστυχώς, πολλές από τις πυρηνικές πεποιθήσεις μας είναι από νωρίς διαμορφωμένες και χαρτογραφημένες στο υποσυνείδητό μας, σε ένα επίπεδο συνείδησής που είναι δύσκολα προσβάσιμο στη δική μας αντίληψη, αλλά που εξακολουθεί να επιδρά στον τρόπο που βιώνουμε μια εμπειρία και να προσδιορίζει το σχέδιο δράσης μας. Με άλλα λόγια, συχνά είμαστε δέσμιοι των πεποιθήσεών μας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούμε σχεδόν αυτοματοποιημένα, παρασυρμένοι από τους άκαμπτους και αυταρχικούς ψυχικούς κανόνες του «πρέπει» και «οφείλω».

Οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις είναι καθηλώσεις που μας κατευθύνουν σε ένα καταναγκασμό επανάληψης ίδιων μοτίβων σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων που όλες τους αποπειρώνται να δώσουν απαντήσεις στα δύο βασικά ερωτήματα: «Είμαι αρκετά ικανός;» και «αξίζω να μ’ αγαπάς;». Όλα τα αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, θλίψη, ντροπή, άγχος, ζήλια, ενοχή, ανασφάλεια και απελπισία, αν αναλυθούν σε βάθος, αποκαλύπτουν στη βάση τους το φόβο της μη αποδοχής, που αποτελεί πλήγμα της προσωπικής αξίας. Κάθε αρνητικό συναίσθημα παράγεται από μια περιοριστική πεποίθηση και κινητοποιεί τη μελλοντική συμπεριφορά. Κάθε περιοριστική πεποίθηση είναι, εν δυνάμει, το σχοινί που μας κρατά δεμένους με το παρελθόν και υπονομεύει κάθε προσπάθεια διαφορετικής έκφρασης και εξέλιξης. Ο δρόμος προς την αλλαγή ξεκινά από τον εντοπισμό των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και την αντικατάσταση τους από θετικούς τρόπους θεώρησης της πραγματικότητας. 

Άλλωστε είναι αλήθεια ότι η στάση μας απέναντι στη ζωή είναι εκείνη που θα καθορίσει τη στάση και την εύνοια της ζωής απέναντί μας.


Χρύσα ΜπέκαΨυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...