ΕΛΛΑΔΑ

Στη Δικαιοσύνη υποθέσεις όπου εκμεταλλεύτηκαν τα μέτρα στήριξης - Παραδείγματα που

Στη Δικαιοσύνη υποθέσεις όπου εκμεταλλεύτηκαν τα μέτρα στήριξης - Παραδείγματα που "βγάζουν μάτι"!

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχουν συγκεντρώσει στοιχεία ελέγχων, κατά τους οποίους οι αρμόδιοι μηχανισμοί εντόπισαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.



Τα υπουργεία στέλνουν αυτές τις υποθέσεις για διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ενώ προχωρούν και σε αλλαγές των μέτρων.

Οι υποθέσεις αφορούν, κυρίως, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας

 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία ελέγχων, κατά τους οποίους οι αρμόδιοι μηχανισμοί εντόπισαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, προχώρησαν στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε οι υποθέσεις αυτές να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι υποθέσεις αφορούν, κυρίως, το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.



Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χθες, εγγράφως, από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Αττικής, να εξετάσουν στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να προβούν στις κατά νόμο ενέργειες και να αποκαλυφθούν τυχόν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, που σχετίζονται με τη μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων για τη χορήγηση εθνικών και ενωσιακών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
  • ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.



  • Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα μέτρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλη την Ελλάδα - σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ - για την ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ανέδειξαν περιπτώσεις φαινομένων καταστρατήγησης του εν λόγω πλαισίου από «επιτήδειους» εργοδότες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι! Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης - για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) - και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.



Καθώς τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εικονικές προσλήψεις, συντάσσεται σχετικός φάκελος για να σταλεί στον Εισαγγελέα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά. Κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν αυτή τη στιγμή και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες - αδικαιολόγητες - ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσαν εντολή να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και να συνεργαστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την ταχεία ολοκλήρωση των φακέλων. Οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαιώνουν ότι σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν και θα διαβιβαστούν άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και θα ακολουθήσουν οι προσήκουσες κατά περίπτωση ενέργειες.

Παράλληλα, για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, τα δύο Υπουργεία δρομολογούν αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ορισμένων μέτρων στήριξης.

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής:



Στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.

Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ' ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη επιδίωξη της Κυβέρνησης, πέραν της δίωξης των παραβατών, είναι η προστασία γενικότερα των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της χώρας.

Πηγή: Rthess.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για όσους δεν προχώρησαν μόνοι τους στην έκδοσή του…  Ανακοινώθηκε η αυτόματη αποστολή του Προσωπικού Αριθμού σε 5 εκατ. πολίτες -Θα περιλαμβάνεται στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Για όσους δεν προχώρησαν μόνοι τους στην έκδοσή του… ...

Αυτόματα αποκτούν πλέον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ) οι...

Αυστηροποίηση του νόμου, με νέα μέτρα για τα όπλα, προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης από την Κρήτη  -Κακούργημα η παράνομη οπλοκατοχή

Αυστηροποίηση του νόμου, με νέα μέτρα για τα όπλα,...

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο, με κακουργηματικές ποινές,...

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα…. Νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 50.000 ανέργους, με 100% επιχορήγηση -Αποζημίωση 704 ευρώ τον μήνα για 6 μήνες

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων του ιδιωτικού...

Από χθες Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 10:00, ξεκίνησαν οι...

Για φυσικά πρόσωπα και πολυκατοικίες: Από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, σε 3 δόσεις  -Ποια είναι τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και οι διαδικασίες

Για φυσικά πρόσωπα και πολυκατοικίες: Από τη Δευτέρα 10...

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου ορίζουν, σε κοινή ...

Ο ΣΗΠΕ ζητά την άμεση  αναστολή του κλεισίματος  των Υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ που πλήττει τους πολίτες, αλλά και την Ενημέρωση στην Περιφέρεια!

Ο ΣΗΠΕ ζητά την άμεση αναστολή του κλεισίματος των...

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)...

Η Lidl λανσάρει διεθνή χριστουγεννιάτικη καμπάνια: «Γιατί όλα τα υπέροχα αξίζουν κάθε μέρα»

Η Lidl λανσάρει διεθνή χριστουγεννιάτικη καμπάνια:...

Η Lidl εγκαινιάζει τη γιορτινή περίοδο με την έναρξη της...

Αντιδράσεις για τα νέα  πρόστιμα της ΑΑΔΕ ακόμα  και σε μηδενικές δηλώσεις  -Φτάνουν έως και 500 ευρώ για εκπρόθεσμες υποβολές

Αντιδράσεις για τα νέα πρόστιμα της ΑΑΔΕ ακόμα και σε...

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη φορολογική...

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, επιμένοντας στην εξυγίανση  και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Γρηγόρης Σκλήκας: Αν δεν εφαρμοστεί κινδυνεύει  η ρευστότητα  και η δυνατότητα καταβολής μισθών

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των...

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...