Οι φορείς της ιατρικής κοινότητας και η ευθύνη τους στην προοπτική της μετά covid εποχής

Οι φορείς της ιατρικής κοινότητας και η ευθύνη τους στην προοπτική της μετά covid εποχής

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Το περιβάλλον που διαμορφώνεται για την δημόσια υγεία, την περίθαλψη των πολιτών και την επαγγελματική υπόσταση των ιατρών, αποτελεί αντικείμενο γενικότερου προβληματισμού, με την προσδοκόμενη κάμψη της επιδημικής κρίσης, με την εξέλιξη της ανοσοποίησης του πληθυσμού δια του γενικού εμβολιασμού και με την αναμονή της επιστροφής στην κανονικότητα.

Η πολιτική ηγεσία που καθορίζει τις πολιτικές Υγείας, παρακάμπτοντας την γενικότερη ανάγκη για ουσιαστική οργάνωση και στελεχειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, επιστρατεύει αυτοαπασχολούμενους εξωνοσοκομειακούς ιατρούς για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης, χωρίς να προσδιορίζει τους όρους, την κάλυψη της αστικής ευθύνης, τις προοπτικές και τις αρμοδιότητες όσων πρόσκαιρα καλούνται να ενταχθούν στις κρατικές δομές.

Η επιστράτευση των αυτοαπασχολούμενων ιατρών γίνεται και παρατείνεται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κενά που δημιουργούνται στην εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση της επιδημίας και στην τρέχουσα ιατρική κάλυψη των πολιτών.

Ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες μετατρέπονται σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών covid, με αποτέλεσμα να παραμερίζονται οι τρέχουσες νοσηλευτικές ανάγκες των πολιτών που παραμένουν επιτακτικές, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της επιδημίας.

Και ενώ το υγειονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται με αυτά τα χαρακτηριστικά, προαναγγέλεται διαδικασία διαλόγου με τους Φορείς, εν όψει των κυβερνητικών αποφάσεων.

Αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι διαχρονικά οι εκάστοτε συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν τις απόψεις της Ιατρικής Κοινότητας προκειμένου να διαμορφώσουν το περιεχόμενο των αποφάσεων τους.

Η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική το εντελώς αντίθετο έχει δείξει.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αποδεικνύεται οτι είναι προειλημμένες, πράγμα το οποίο καθιστά τον διάλογο εντελώς προσχηματικό και μέσο εξυπηρέτησης κυρίως επικοινωνιακών αναγκών.

Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η μεγάλη ευθύνη της οργανωμένης Ιατρικής Κοινότητας, σε σχέση με την στρατηγική και τις μεθόδους που πρέπει να μετέλθει, προκειμένου να προβάλλει τις τεκμηριωμένες θέσεις της, να διαφυλάξει το δημόσιο αγαθό της Υγείας και της περίθαλψης των πολιτών, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας και να προσπίσει την υπόσταση των Ιατρών ως λειτουργών της Υγείας.

Βασικοί άξονες της επιβαλλόμενης στρατηγικής πρέπει να είναι:

α. Η επικαιροποίηση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, του εισηγητικού και διεκδικητικού πλαισίου της Ιατρικής Κοινότητας, για την Υγεία των πολιτών και την προάσπιση της υπόστασης του Ιατρικού Δυναμικού.

β. Η διαμόρφωση και τήρηση κανόνων για ενιαία επικοινωνιακή τακτική.

γ. Η διαρκής εγρήγορση και παρέμβαση των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Οργανώσεων της Ιατρικής Κοινότητας, για τα πάγια και τα τρέχοντα υγειονομικά ζητήματα..

Μόνο εφόσον συνδυαστούν τα ως άνω στοιχεία, ο διάλογος με τους κυβερνητικούς παράγοντες, μπορεί να λάβει ουσιαστικό περιεχόμενο μέσω της ισχυροποίησης της ιατρικής εκπροσώπησης.

Εν εναντία περιπτώσει ο διάλογος είτε με την συμμετοχή είτε όχι των εκπροσώπων της Ιατρικής Κοινότητας, θα εξακολουθήσει να έχει προσχηματικό χαρακτήρα εξυπηρετώντας απλώς και μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Σε ένα δημόσιο διάλογο, υπό οποιαδήποτε μορφή, έκαστος των συνομιλητών, αναπτύσσει την ισχύ που διαθέτει προκειμένου να αναδείξει τις θέσεις του.

Στο διάλογο που προαναγγέλει η πολιτεία για τα τρέχοντα και τα γενικότερα θέματα Υγείας, ενεργοποιεί το σύνολο των εξουσιών που άμεσα η έμμεσα ελέγχει, ήτοι την κυβερνητική, την νομοθετική, την διοικητική, την δικαστική και ανάλογα με τις περιστάσεις, την εξουσία των ΜΜΕ.

Η ισχύς που μπορεί να αναπτύξει η Ιατρική Κοινότητα είναι η ενεργοποίηση των Φορέων, η συσπείρωση τους και η αγωνιστική εγρήγορση όλων των Ιατρών.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι Ιατρικές Οργανώσεις, πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα με διαρκή επικοινωνία, αμφίδρομη ενημέρωση, εκδόσεις αποφάσεων εναρμονισμένων στο διεκδικητικό πλαίσιο και διαμόρφωση αγωνιστικού πνεύματος εν όψει της αναμενόμενης επιστροφής στην κανονικότητα.

Μόνο εφ όσον συνειδητοποιήσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι η Ιατρική Κοινότητα βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση, μπορεί να παραμερίσουν την συνήθη αδιαλαξία που επιδεικνύουν, ώστε να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος.

Οι ώρες αυτές όπου ο υγειονομικός συναγερμός δεν έχει λήξει, μπορούν να αποβούν κρίσιμες όχι μόνο για την επαγγελματική προοπτική του ιατρικού λειτουργήματος αλλά και για την ίδια την υπόσταση των Ιατρικών Οργανώσεων.

Και εδώ έγκειται η ευθύνη τους, ενώπιον των προοπτικών που διανοίγονται στην μετά covid εποχή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί ο ΠΟΥ «ξέχασε» δύο ελληνικά γράμματα και... φτάσαμε στη «μετάλλαξη Όμικρον»

Γιατί ο ΠΟΥ «ξέχασε» δύο ελληνικά γράμματα και......

Όταν ο κορονοϊός ξεκίνησε να παραλλάσσεται, ο...

Στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας

Στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών ο...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας συντάσσεται στο πλευρό...

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ...

Του Νίκου Λυσίτσα*Ιατρός ΚαρδιολόγοςΤα αλλεπάλληλα...

 12 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας -  Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λοίμωξη των πνευμόνων

12 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας - Όσα πρέπει...

Κάθε χρόνο, στις 12 Νοεμβρίου, γιορτάζεται από τον...

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: Πως αποφεύγεται;

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: Πως αποφεύγεται;

Η υιοθέτηση των τάσεων της μόδας για επιλογή κομψών...

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και τρίτη δόση - Tι ισχύει με την ημερομηνία λήξης

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και τρίτη δόση - Tι ισχύει με...

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Real FM...

16η Οκτωβρίου  ως Παγκόσμια Ημέρα  Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό  της πείνας στον πλανήτη

16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο...

Του Αθανάσιου ΤόπηΔιατροφολόγου-ΔιαιτολόγουΣήμερα η...

Ξηροφθαλμία -  Ανυπόφορο «κάψιμο» ή φαγούρα! που μπορεί να οφείλεται

Ξηροφθαλμία - Ανυπόφορο «κάψιμο» ή φαγούρα! που μπορεί...

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν νιώσει κάποια στιγμή...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...