ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δήμος Αλεξάνδρειας: Σε Μελίκη και Κυψέλη ο Προέδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος

Δήμος Αλεξάνδρειας: Σε Μελίκη και Κυψέλη ο Προέδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος

Κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφθηκε τον Δήμο Αλεξάνδρειας και συγκεκριμένα τις Κοινότητες Μελίκης και Κυψέλης.

Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Βουλευτή κ. Αναστάσιου Μπαρτζώκα, πραγματοποιήθηκε το πρωί επίσκεψη σε καλλιέργειες και το απόγευμα της ίδιας μέρας, σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Μελίκης, για τις καταστροφικές συνέπειες του παγετού των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, όπως και από το χαλάζι της 19ης Απριλίου στην περιοχή μας.Μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης, έκανε αναφορά στους συνεχιζόμενους παγετούς και το χαλάζι που έλαβε χώρα, στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας, καταθέτοντας και γραπτώς τα αιτήματα του, για την ικανοποίηση των πληγέντων καλλιεργητών – αγροτών της περιοχής μας.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν, o υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, οι βουλευτές κ.κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου, ο. κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μαρία Παππά, κ. α..

Η επιστολή του Δημάρχου αναφέρει τα εξής::


“κ. Πρόεδρε

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε τη τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021, η περιοχή του Δήμου Αλεξάνδρειας και όχι μόνο είχε πληγεί από συνεχόμενους παγετούς, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά κ.α..

Ο παγετός που ξεκίνησε από το Φεβρουάριο μέχρι και τη πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, έπληξε ιδιαίτερα δενδρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, κεράσια, βερίκοκα λωτοί, ακτινίδια, αμπέλια, ελιές, αμύγδαλα, σιτάρια, ψυχανθή), κηπευτικά κ. α..

Οι παραπάνω καλλιέργειες αποτελούν το βασικό οικονομικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας και με τις καταστροφές που έχουν φέρει οι συνεχόμενοι παγετοί να αποδεικνύονται καταστροφικές για το εισόδημα των παραγωγών μας και όχι μόνο.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας διότι είναι ζήτημα επιβίωσης των αγροτών μας, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:

• Άμεση καταγραφή-εκτίμηση και προσδιορισμό των ζημιών που έχουν προκληθεί,

• Άμεση καταβολή χρηματικής ενίσχυσης ανά στρέμμα, με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ,

Γνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα ισχυρό κομμάτι της εθνικής οικονομίας μας, θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί, για να συνεχίσει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας.

Είμαστε βέβαιοι για την κατανόηση των προβλημάτων που βιώνουν οι καλλιεργητές-αγρότες μας και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, που αποτελούν και αιτήματα των αγροτών μας..»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στ. Καλαφάτης: Οι αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό της 9ης Απριλίου θα είναι δίκαιες και άμεσες

Στ. Καλαφάτης: Οι αποζημιώσεις των αγροτών που...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε...

Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων: Μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες

Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων: Μετάκληση...

 Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων...

Σε απόγνωση οι αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα - Κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων για τις ζημιές στα δέντρα από παγετούς και χαλαζοπτώσεις

Σε απόγνωση οι αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα - Κοινή...

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις...

Αποζημιώσεις ύψους 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. - Το ποσό για την Ημαθία

Αποζημιώσεις ύψους 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. - Το...

 Ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με...

Υποβολή αιτήσεων στο  μέτρο πρώιμης συγκομιδής σταφυλιών - Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Υποβολή αιτήσεων στο μέτρο πρώιμης συγκομιδής...

Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής  της Π....

Αναγγελίες ζημιών από την χαλαζόπτωση στις 19/4 στη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή

Αναγγελίες ζημιών από την χαλαζόπτωση στις 19/4 στη...

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και την ενημέρωση από τον...

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι αλλαγές στη χρήση γης ευθύνονται για την εκδήλωση και την μετάδοση των νέων ασθενειών

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι αλλαγές στη...

 Οι συνεχόμενοι παγετοί και το χαλάζι είναι γεγονός,...

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό μας κατά την επίσκεψη Τζιτζικώστα στο νομό

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Καταγγέλλουμε τον...

Από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων του, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικού του Δήμου Βέροιας  οργανώνει σύσκεψη...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε εμπράκτως ότι στηρίζει τον ΕΛΓΑ, καθώς ήταν η μόνη που ενίσχυσε τον οργανισμό με την απόδοση του 20% των εισφορών, όπως ορίζεται από τον ιδρυτικό νόμο. Έτσι θα...

 Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων ενημερώνει για τις ισχύουσες   διατάξεις  που αφορούν  την μετάκληση εργατών γης  από τρίτες χώρες,  οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης...