Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας υποστηρίζει την κίνηση του Κώστα Φωτιάδη για το μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας υποστηρίζει την κίνηση του Κώστα Φωτιάδη για το μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 84/2021 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

 ΨΗΦΙΣΜΑ

«Ο διακεκριμένος Βεροιώτης Ακαδημαϊκός και Ιστορικός, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, όπου προτείνεται να εκτεθεί το πλούσιο προσωπικό του αρχείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, το οποίο έχει συλλεγεί στα 45 και πλέον χρόνια ερευνητικής και ακαδημαϊκής του πορείας.

Συγκεκριμένα, το αρχειακό υλικό του κ.Φωτιάδη περιλαμβάνει σχεδόν 35.000 βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά του Πόντου, πολύτιμους χάρτες του 18ου αιώνα, γκραβούρες, καρτ-ποστάλ και χιλιάδες αυθεντικές φωτογραφίες, κυρίως από τον Πόντο και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Επιπλέον, περιλαμβάνει ανέκδοτα προξενικά έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρώπης και της Αμερικής, 1.500 μελέτες και προφορικές συνεντεύξεις από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, καθώς επίσης και 600 αυθεντικούς εικαστικούς πίνακες με θέματα που αναφέρονται κυρίως στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Σκοπός του Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου είναι:

1. Η έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη ζητημάτων σχετικών με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου, την προσφυγική ιστορία, την αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα

2. Η ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της ιστορικής μνήμης σε διεθνές επίπεδο μέσα από διεθνή δίκτυα μουσείων, ιδρυμάτων, θεσμών, πολιτιστικών οργανισμών κ.α.

Προκειμένου να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του συντοπίτη μας Ακαδημαϊκού, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, για την Ίδρυση Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην πρόταση του κ.Φωτιάδη, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να υπογράψουν τη σχετική επιστολή συμπαράστασης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο https://hellenicponticmrc.gr/».    

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργή  η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας  με τον μήνα, χωρίς πρόστιμο

Ενεργή η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα,...

Άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, μπορούν να...

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για το Ιστορικό Κέντρο της Βέροιας

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για το Ιστορικό Κέντρο της...

Γράφει ο Γιώργος Ι. ΚαλογήρουΜια εξαιρετικά...

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΚΟΧΩΡΙΩΝ

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΤο σχέδιο επίθεσης για την...

Βιβλιοκριτική «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη Έξαρχου από τις Εκδόσεις «ερωδιός»

Βιβλιοκριτική «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη Έξαρχου από τις...

Του Ηλία Χασιώτη*To Βιβλίο «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη...

Ακούγοντας το Παραμύθι *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Ακούγοντας το Παραμύθι *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Μέσα στην άσπρη μολυβοθήκη το στυλό,και η παρέα του...

Η Ανάσταση του Χριστού (το μέγιστο και μοναδικό μυστήριο όλων των αιώνων)

Η Ανάσταση του Χριστού (το μέγιστο και μοναδικό...

Του ιερέως:ΠαναγιώτουΣ. Χαλκιά«Μήπως αυτό πουθαρρούμε...

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Δαραής Δημήτριος

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Δαραής Δημήτριος

Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Δαραής Δημήτριος. Η κηδεία...

Πρόεδρος ΚΕΠΑ: «Βέροια, η πόλη της μουσικής, το φετινό μας μότο στον πολιτισμό»

Πρόεδρος ΚΕΠΑ: «Βέροια, η πόλη της μουσικής, το φετινό...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...