1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Του Γιάννη Δ. Μοσχόπουλου

Tα Γιάννενα κατελήφθησαν από τα στρατεύματα του σουλτάνου Μαχμούτ, στις 24-1-1822 (ή στις 05-2-1822). Σκότωσαν τον Αλή πασά, οπότε καταλύθηκε η σατραπεία του και όλη η επικράτειά του περιήλθε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Οι άνθρωποί του εξοντώθηκαν ή διώχτηκαν από τις περιοχές που εξουσίαζαν και νέα κατάσταση επικράτησε στα μέρη αυτά. Η αλλαγή όμως τότε δεν έγινε αισθητή στους Έλληνες, διότι είχε φουντώσει η επανάστασή τους και όλη η Ελλάδα ήταν ανάστατη. Τα τσιφλίκια της οικογένειας του Αλή και των υποστηρικτών του δεν αποδόθηκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους, από τους οποίους τα είχε αρπάξει ο Αλής, αλλά δημεύθηκαν από το κράτος, μετατράπηκαν σε κτήματα βασιλικά ή του δημοσίου (ιμλιάκια) και αμέσως μετά εντεταλμένοι υπάλληλοι ανέλαβαν την καταγραφή τους και τη σύνταξη κατάστιχων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονταν και τα τσιφλίκια: του Λεμπάνοβι (Λιμπάνοβο=Αιγίνιο), του Οστορί (Ισταβρί=Σταυρός Ημαθίας), του Σεχασεχνί [ίσως Ξεχασμένη;], του Μποζαντίτ (=ίσως Ποζαρίτες, σημερινό Κεφαλοχώρι), του Μενούκ (=ίσως η Μελίκη), του Αλαπόρ (Αλάμπορο. Υπάρχει Αλάμπορο Μεγάλο=Πρασινάδα και Αλάμπορο Μικρό=Κυδωνιά), του Πονταντόμ (=πιθανότατα ο Πρόδρομος), του Βέλτσεστε (=μάλλον Βούλτιστα, σημερινό Λιβάδι Πιερίας), του Κούτας (ίσως Κούτλες, σημερινή Βεργίνα), του Ινέ Κασρί (Νεόκαστρο, το οποίο περιγράφεται ως / Πύργος 1 / Ο προαναφερθείς πύργος περιβαλλόταν από ένα τετράπλευρο ισχυρό τείχος, σε κάθε γωνία του οποίου υπήρχε κι ένας μικρότερος πύργος).

O M. Eμίν το Φεβρουάριο 1822 επέστρεψε θριαμβευτικά από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη. Με διαταγή της 05.02.1822 ζητήθηκε εκ νέου η στρατολόγηση τριακοσίων Ρωμιών ναυτών από τον καζά Θεσσαλονίκης, προκειμένου μετά την επάνδρωση των πλοίων να αποπλεύσει ο στόλος για να «τιμωρήσει» τους επαναστατημένους ραγιάδες στα νησιά του Αιγαίου. Με νεώτερες διαταγές γινόταν γνωστή η αποστολή αξιωματικού για τη συγκέντρωση οθωμανών στρατιωτών λόγω της γενίκευσης της ελληνικής επανάστασης.

Οι έως τότε επαναστατικές κινήσεις των Ελλήνων του καζά Βεροίας δεν ξέφυγαν από την προσοχή των κατασκόπων του νικητή της Κασσάνδρας Μεχμέτ Εμίν. Έτσι ο κεχαγιάμπεης της Βέροιας, Μεχμέτ αγάς, συνέλαβε 74 πρόκριτους της Βέροιας, τους οποίους μετέφερε σε σειρά δεμένους με σίδερα ανά δύο στο διοικητήριο. Παράλληλα ζητούσε να παρουσιασθούν στη Θεσσαλονίκη διάφοροι Ρωμιοί πρόκριτοι και οπλαρχηγοί ως όμηροι.

Στο μεταξύ οι επιστολές του Γρηγ. Σάλλα προκάλεσαν επαναστατικό ενθουσιασμό στους Ναουσαίους πρόκριτους και καπεταναίους, που πήραν την απόφαση να μην παραδώσουν τον οπλισμό τους στον Μ. Εμίν ούτε τους πρόκριτούς τους ως ομήρους. Απτόητοι οι Έλληνες οπλαρχηγοί του Βερμίου και οι δυτικομακεδόνες αρματολοί στις 19.02.1822, Κυριακή της Ορθοδοξίας, κήρυξαν την επανάσταση στη Νάουσα.

Την ίδια μέρα οι επαναστάτες Ναουσαίοι έστειλαν ένα απόσπασμα με εκατό άνδρες οδηγούμενο από τον Τσέρνο Πέτρη να φυλάξει τα περάσματα του Λουδία κάτω στον κάμπο, προφανώς για να εμποδίσει τη διέλευση τουρκικού στρατού. Ο Φιλιππίδης μιλάει για «… επίκαιρόν τινα του μεταξύ Βεροίας και Γενιτσών έλους θέσιν, ίνα ούτω διακόψαντες την μετά της Βεροίας συγκοινωνίαν… ».

Στις 20.02.1822 ο Ζαφειράκης μεταξύ των άλλων προετοιμασιών του, έστειλε τον Θωμά Ραμαντάνη με 85 οπλίτες στη διασταύρωση των δρόμων μεταξύ Λυκοβιστίτσας και Σταυρού, για να την φρουρεί. Οι Ναουσαίοι σχεδίαζαν και έλπιζαν ότι μετά την άφιξη του στρατηγού Σάλλα και των Ολυμπίων οπλαρχηγών, θα ξεσηκώνονταν και οι γύρω ελληνικές κοινότητες, θα χτυπούσαν την Βέροια από παντού και θα την καταλάμβαναν.-

Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος, Το Ρουμλούκι [Kαμπανία]

κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία [14ος αιώνας -1830], Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Εντευκτηρίου 2012, σελ. 216-218.

23.04.2021/ mosio@otenet.gr / 6977336818

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργή  η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας  με τον μήνα, χωρίς πρόστιμο

Ενεργή η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα,...

Άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, μπορούν να...

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για το Ιστορικό Κέντρο της Βέροιας

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για το Ιστορικό Κέντρο της...

Γράφει ο Γιώργος Ι. ΚαλογήρουΜια εξαιρετικά...

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΚΟΧΩΡΙΩΝ

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΤο σχέδιο επίθεσης για την...

Βιβλιοκριτική «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη Έξαρχου από τις Εκδόσεις «ερωδιός»

Βιβλιοκριτική «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη Έξαρχου από τις...

Του Ηλία Χασιώτη*To Βιβλίο «ΤΟΪΒΑΣΙΑ» του Γιώργη...

Ακούγοντας το Παραμύθι *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Ακούγοντας το Παραμύθι *Tης Όλγας Κουτμηρίδου-Μεταξά

Μέσα στην άσπρη μολυβοθήκη το στυλό,και η παρέα του...

Η Ανάσταση του Χριστού (το μέγιστο και μοναδικό μυστήριο όλων των αιώνων)

Η Ανάσταση του Χριστού (το μέγιστο και μοναδικό...

Του ιερέως:ΠαναγιώτουΣ. Χαλκιά«Μήπως αυτό πουθαρρούμε...

Πρόεδρος ΚΕΠΑ: «Βέροια, η πόλη της μουσικής, το φετινό μας μότο στον πολιτισμό»

Πρόεδρος ΚΕΠΑ: «Βέροια, η πόλη της μουσικής, το φετινό...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την...

ΚΑΙ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΑΧΥΡΟ!!!

ΚΑΙ ΣΑΝΟ ΚΑΙ ΑΧΥΡΟ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...