ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων: Μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες

Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων: Μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες

 Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων ενημερώνει για τις ισχύουσες   διατάξεις  που αφορούν  την μετάκληση εργατών γης  από τρίτες χώρες,  οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου σύμφωνα με την παραγρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α΄80)  και οι οποίες ισχύουν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου  2021.

Οι διατάξεις αυτές είναι           α) ν. 4783/21 ,  άρθρο 16  (ΦΕΚ Α΄ 38) ,        β) ν.4798/21 ,  άρθρο 265 (ΦΕΚ Α΄ 68)  και           γ)   Εγκύκλιος Γεν. Γραμματέα  Μεταναστευτικής  Πολιτικής αρ. 10776/ 29-04-21.

Σύμφωνα με τις  ανωτέρω,   θα πρέπει να γίνουν οι κάτωθι ενέργειες .

1)      Υποβολή  έντυπης  αίτησης    των εργοδοτών ,  με τα απαιτούμενα προσωπικά στοιχεία    στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής .

 2)      Στην αίτηση  αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του μετακαλούμενου εργάτη όπως επώνυμο , όνομα , επώνυμο και όνομα πατέρα  , επώνυμο και όνομα μητέρας , χώρα και ημερομηνία γέννησης , ιθαγένεια , αριθμός  διαβατηρίου , ημερομηνία έκδοσης και λήξης , χώρα έκδοσης .

 3)      Για την πιστοποίηση των ανωτέρω στοιχείων απαιτείται  να συνυποβάλλονται μαζί  με τα δικαιολογητικά,   απλή φωτοτυπία   α) του Διαβατηρίου  και  β) του πιστοποιητικού Οικογενειακής κατάστασης του μετακαλούμενου εργάτη .                  ( Εγκύκλιος αρ 10776/2021 ,  29/04/21 , του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.)   ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν απαιτείται σφραγίδα της Χάγης (apostille) ούτε μετάφραση επικυρωμένη . Τονίζουμε απλή φωτοτυπία των ανωτέρω εγγράφων .

 4)      Παράβολο των 100 ευρώ ανά  μετακαλούμενο εργάτη  , το οποίο δεν επιστρέφεται σε περίπτωση μη έλευσής του  .

 5)      Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη στην οποία θα  δηλώνει ότι                                        α) θα απασχολήσει προσωρινά,  τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση  μετακαλούμενους για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών  και έως 90 ημέρες , με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες  σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014.                                                                        

β) θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες της παραγρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 3386/2005 (Α΄2012) .                                                                                                                γ) ο μετακαλούμενος  θα παρέχει τις αγροτικές εργασίες σε τόπο επακριβώς προσδιορισμένο  ως προς την Περιφερειακή Ενότητα , τον  Δήμο  και την Δημοτική Ενότητα  ή  Δημοτική Κοινότητα και ότι προσωρινά θα διαμένει σε τόπο που προσδιορίζεται με ακριβή στοιχεία Διεύθυνσης .

δ) το κατάλυμα που παρέχεται πληροί τις απαιτούμενες  από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις , προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας και ότι σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν παρέχει  κατάλυμα να προσκομισθούν  στοιχεία ότι ο εργαζόμενος διαθέτει εξ  ιδίων κατάλληλο κατάλυμα .

ε) ότι θα ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή .

 6)      Ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής  ( πρόσφατη ) .

 Η ασφάλιση των εργατών θα  γίνεται με εργόσημο και δεν μπορεί να προσκληθεί μετακλητός άνω των 60 ετών .

 Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται  με έντυπο τρόπο και με την χρήση ταχυμεταφοράς (courier), μέχρι την δημιουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας η οποία ορίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2021 και για την οποία αργότερα θα σας δοθούν πρόσθετες οδηγίες   .

ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ,  ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ  ΣΕ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ . 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στ. Καλαφάτης: Οι αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό της 9ης Απριλίου θα είναι δίκαιες και άμεσες

Στ. Καλαφάτης: Οι αποζημιώσεις των αγροτών που...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε...

Σε απόγνωση οι αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα - Κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων για τις ζημιές στα δέντρα από παγετούς και χαλαζοπτώσεις

Σε απόγνωση οι αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα - Κοινή...

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Σε Μελίκη και Κυψέλη ο Προέδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος

Δήμος Αλεξάνδρειας: Σε Μελίκη και Κυψέλη ο Προέδρος...

Κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α με επικεφαλής τον Πρόεδρό του κ....

Αποζημιώσεις ύψους 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. - Το ποσό για την Ημαθία

Αποζημιώσεις ύψους 19,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. - Το...

 Ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με...

Υποβολή αιτήσεων στο  μέτρο πρώιμης συγκομιδής σταφυλιών - Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Υποβολή αιτήσεων στο μέτρο πρώιμης συγκομιδής...

Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής  της Π....

Αναγγελίες ζημιών από την χαλαζόπτωση στις 19/4 στη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή

Αναγγελίες ζημιών από την χαλαζόπτωση στις 19/4 στη...

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και την ενημέρωση από τον...

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι αλλαγές στη χρήση γης ευθύνονται για την εκδήλωση και την μετάδοση των νέων ασθενειών

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι αλλαγές στη...

 Οι συνεχόμενοι παγετοί και το χαλάζι είναι γεγονός,...

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό μας κατά την επίσκεψη Τζιτζικώστα στο νομό

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Καταγγέλλουμε τον...

Από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων του, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικού του Δήμου Βέροιας  οργανώνει σύσκεψη...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε εμπράκτως ότι στηρίζει τον ΕΛΓΑ, καθώς ήταν η μόνη που ενίσχυσε τον οργανισμό με την απόδοση του 20% των εισφορών, όπως ορίζεται από τον ιδρυτικό νόμο. Έτσι θα...

Οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από τους επαναλαμβανόμενους παγετούς, αλλά και η πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τους δυο Νομούς, έχει φέρει τους αγρότες των Νομών σε...