Σπ. Λιβανός: Οι 7 προτεραιότητες της νέας εθνικής Στρατηγικής για μια νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό τομέα

Σπ. Λιβανός: Οι 7 προτεραιότητες της νέας εθνικής Στρατηγικής για μια νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό τομέα

Εγγειοβελτιωτικά έργα που μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στο Delphi Economic Forum VI όπου ανέπτυξε το σχέδιο και τις προτεραιότητες του Υπουργείου στην διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της νέας Εθνικής Στρατηγικής ο κ. Λιβανός υπογράμμισε επτά σημεία:

1. Η άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του covid.

2. Η ένταξη έργων υποδομής και ψηφιακού εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα στο Ταμείο Ανάκαμψης

3. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης ει δυνατόν από το νηπιαγωγείο και ιδίως ταχύρυθμα μαθήματα για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν αγρότες.

4. Η ενδυνάμωση των ελέγχων για να «χτυπήσουμε» τις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσουμε τους έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς

5. Η προώθηση της εξωστρέφειας μέσω της άσκησης πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και της ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας για την αγροδιατροφή.

6. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων

7. Η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, ως ΕΕ συνολικά πρέπει να διαφυλάξουμε τον διατροφικό μας πλουραλισμό. «Να δώσουμε τα εργαλεία στις τοπικές κοινότητες να διατηρήσουν την ιδιαίτερη αγροδιατροφική τους κουλτούρα. Η προέλευση κάθε τροφίμου και ποτού πρέπει να είναι διαφανής, πλήρης και ολοκληρωμένη και να αποτελεί μέρος της «ταυτότητας του». Αποτελεί εθνική μας επιλογή, η προστασία του gastrodiversity για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα και μέσω αυτών τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Είναι το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο, το δίχτυ προστασίας για τους ανεξάρτητους, μικρομεσαίους καλλιεργητές και παραγωγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία των δρώντων στον κλάδο! Στοχεύουμε στην παραγωγή ενός καλύτερου προϊόντος για μια καλύτερη ζωή». Ενώ παρέπεμψε στην Ιπποκράτειος αντίληψη που θέλει το φαγητό ως φάρμακο και η οποία είναι σήμερα πιο δημοφιλής και επίκαιρη από ποτέ!

Κάλεσμα σε τράπεζες, επιστήμονες και νέους

Στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε πρόσκληση για συνένωση δυνάμεων «ο καθένας από τον τομέα του και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη και την αποστολή που μας αναλογεί»

Όπως είπε για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε:

• Την εξειδικευμένη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη διαμόρφωση καινοτόμων σκέψεων και προτάσεων του επιστημονικού κόσμου

• Την άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με τις τράπεζες, την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, επιτάχυνση των διαδικασιών του Ταμείου Εγγυοδοσίας

• Εμπνευσμένους και οραματιστές επιχειρηματίες, που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για επενδύσεις στο R&D, για καθετοποίηση, για καινοτομία, για εξωστρέφεια.

• Καταναλωτές, τουριστική βιομηχανία και εστίαση που τιμούν και προτιμούν τα ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν τη θέση τους αναλογεί στην ελληνική αγορά.

• Αγρότες και συνεταιρισμούς με νέα σύγχρονη αντίληψη, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες απαιτήσεις της εποχής που απαιτούν συνέργειες και προσαρμοστικότητα.

• Νέους που θα βρεθούν στην αιχμή της αγροτικής παραγωγής, που οι καλλιεργητικές μέθοδοι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι πιο αποδοτικές,

αλλά και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον. Μια νέα εποχή που η ποιότητα θα χαρακτηρίζει τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των νέων της πατρίδας μας θα κερδηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Μέσα από την ανάδειξη της αγροδιατροφής σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και τη σύνδεσή της με τη σύγχρονη ταυτότητα του Έλληνα του 21ου αιώνα.

Τα 200 χρόνια προσφοράς

Ο κ. Λιβανός αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της Ελλάδας τόνισε ότι «ο αγροδιατροφικός τομέας και η αγροτική παραγωγή συνιστούν έννοιες συνυφασμένες με την ιστορία του τόπου μας. Η ιστορία της ελληνικής γεωργίας είναι η ιστορία της Ελλάδας.

Στα 200 χρόνια της σύγχρονης πορείας μας, κεντρικοί στόχοι της αγροτικής πολιτικής μας ήταν και είναι:

o βιώσιμο γεωργικό εισόδημα,

o συνεχής βελτίωση της θέσης των αγροτών,

o προώθηση της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έλθει από την περιφέρεια».

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι εν έτει 2021, η αγροτική πολιτική μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το διεθνές περιβάλλον. Όπως πως η λογική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αλληλοσυμπληρώνεται αρμονικά με τη νέα ΚΑΠ, συνδέει τα «παραδοσιακά» ζητήματα με τα σύγχρονα ζητούμενα, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ανταγωνιστικότητα και ο διατροφικός πολιτισμός.

Απευθυνόμενος στους συνομιλητές του ο ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε ότι σήμερα η Ευρώπη συνολικά είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων μετά την Αμερική.

«Στο πλαίσιο αυτό οι αριθμοί μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Αρκεί να σκεφτούμε ότι 21 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και δεν είναι όλες Ευρωπαϊκές παρουσιάζουν μεγαλύτερο παγκόσμιο τζίρο από τον συνολικό τζίρο όλων των εταιρειών τροφίμων και ποτών της Ελλάδας, δηλ. περί τα 15,5 δίσ.»

Ως κλάδος, η Αγροδιατροφή αποτελεί τον βασικό πυλώνα της «Βιοοικονομίας», δηλαδή, της δραστηριότητας και της αξίας που δημιουργείται από την εκμετάλλευση των βιοϋλικών και των φυσικών πόρων. «Κατά συνέπεια», σημείωσε ο κ. Λιβανός, «εμείς πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων που αφορούν: στο Κλίμα, την Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα. Η προστασία τους γίνεται πλέον κεντρική προτεραιότητα στην εθνική πολιτική μας αλλά και στην κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική μας».

Ο ρόλος του κράτους

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη διεθνή πραγματικότητα ο κ. Λιβανός διατύπωσε το ερώτημα για τον ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης ο ρόλος του κράτους συνίσταται πρωτίστως στη χάραξη της πολιτικής και της εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα. Μιας ολοκληρωμένη εθνικής πολιτικής με συγκεκριμένη στοχοθεσία, διατύπωση προτεραιοτήτων, και με βάθος χρόνου. Μια στρατηγική, που δυστυχώς απουσίαζε από τον αγροτικό τομέα.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός το κράτος

o δημιουργεί το πλαίσιο,

o διαμορφώνει το περιβάλλον και

o θέτει τους κανόνες

για να αναπτυχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας.

«Ο ρόλος του κράτους είναι πολύ σημαντικός, αλλά δεν θέλουμε να γίνει «ασφυκτικός». Θέλουμε να δώσουμε χώρο στον αγρότη για ανάπτυξη, δημιουργία, καθετοποίηση, καινοτομία, παραγωγικότητα και σύγχρονη επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόκληση της νέας Εθνικής Στρατηγικής

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό κεντρική ευθύνη του κράτους, αποτελεί η διαμόρφωση μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο για την αγροδιατροφή.

Ως βασικά εργαλεία για τη διαμόρφωση αυτής της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την αγροτική πολιτική συνιστούν:

• η Νέα ΚΑΠ, με την οποία συνδέεται άμεσα το μέλλον της ελληνικής γεωργίας,

• το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα δοθεί έμφαση στα εγγειοβελτιωτικά έργα, στην καινοτομία και στην προσαρμογή των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα

• η δημιουργία ενός Think tank για την αγροτική πολιτική,

• η χρήση καλών πρακτικών και βέλτιστων παραδειγμάτων άλλων μοντέλων από χώρες όπως η Ολλανδία, το Ισραήλ και η Ιρλανδία.

Ο ΥΠΑΑΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί από τους συνομιλητές του ετέθη το ζήτημα της αλλαγής αναλογίας επιδοτήσεων και επενδύσεων, ενώ αναφερόμενος στα εγγειοβελτιωτικά έργα είπε ότι αναμένεται να προωθηθούν έργα άνω του 1 δις ευρώ και όπως τόνισε αν υπάρξουν μελέτες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα δοθούν περισσότερα.

-Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης και μετείχαν, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης πρόεδρος της REDESTOS – Efthymiadis Agrotechnology Group και ο πρώην ΥΠΑΑΤ και συνεταιριστής κ. Αλ. Κοντός.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με 780 συνέδρους από 60 χώρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διαδικτυακού επιστημονικού συνεδρίου για την ροδακινιά - (Βίντεο)

Με 780 συνέδρους από 60 χώρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες...

Με τη συμμέτοχη συνολικά 780 συνέδρων από 60 χώρες ...

Με απόφαση Λιβανού ενεργοποιήθηκαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των αγροτών

Με απόφαση Λιβανού ενεργοποιήθηκαν ηλεκτρονικές...

Με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών, ο Υπουργός...

Ψηφιακό Εργαστήριο της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τις Οργανώσεις Παραγωγών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των συλλογικών σχημάτων & του πρωτογενούς τομέα

Ψηφιακό Εργαστήριο της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τις...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ψηφιακό Εργαστήριο...

Οι «ευφυείς» αγρότες παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα

Οι «ευφυείς» αγρότες παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα

«Ετοιμαστείτε για χαλάζι, το πρωί στις 6:00». Το μήνυμα...

Αποζημιώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. -223.773,21 ευρώ στην Ημαθία

Αποζημιώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. -223.773,21...

 Ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με...

Ξεκινά σήμερα 1 Ιουνίου  το Διεθνές Επιστημονικό  Διαδικτυακό Συνέδριο για τις  σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην καλλιέργεια ροδακινιάς

Ξεκινά σήμερα 1 Ιουνίου το Διεθνές Επιστημονικό ...

-Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Υπουργός...

Αναγγελία ζημίας για Νάουσα και Στενήμαχο από χαλάζι
Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «στο Αμήν» οι παραγωγοί από τις καταστροφές! Γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις ζητά από τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «στο Αμήν» οι παραγωγοί από τις...

Η έντονη χαλαζόπτωση που έπεσε πριν λίγες ώρες στον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων του, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικού του Δήμου Βέροιας  οργανώνει σύσκεψη...

Με τη συμμέτοχη συνολικά 780 συνέδρων από 60 χώρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διαδικτυακού επιστημονικού συνεδρίου που πραγματεύονταν θεματολογία που σχετίζονταν με σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις στην...

Με στόχο τη διευκόλυνση των παραγωγών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία παρέχεται από 03-06-2021, η δυνατότητα να υποβληθούν και μέσω της ψηφιακής...