Η πρόταση της παράταξης

Η πρόταση της παράταξης "Συνδημότες" για την Πλατεία Ωρολογίου

Με αφορμή την επιφανειακή παρέμβαση του Δήμου στην πλατεία Ωρολογίου που ασχολείται με τον καθαρισμό του σιντριβανιού και μόνο,  θα ήθελα να επαναφέρω την πρόταση της παράταξής μας  για τον χώρο. Πρόταση που ζητήσαμε στην αρχή της παρούσας Δημαρχιακής Περιόδου μετ΄επιτάσεως να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έτυχε αποδοχής.

Αρχικά το λογικό είναι να ετοιμάσουμε τον επανασχεδιασμό ολόκληρης εκείνης της περιοχής, που εκτείνεται από τα "παπάκια", συμπεριλαμβάνει το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου" , την πλατεία Ωρολογίου και την αξιοποίηση της κοίτης του Τριποτάμου. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει τις απόψεις των συμπολιτών μας που διαβιούν στην περιοχή, των επιχειρηματιών που γνωρίζουν την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου και των επιστημόνων του τόπου μας, που είναι σχετικοί με το θέμα. Το σύνολο των απόψεων θα αποτελέσει το υλικό σύνθεσης και τον οδηγό του Δημοτικού μας Συμβουλίου, στην αποτύπωση της τελικής μας πρότασης. Αυτός ο σχεδιασμός θα αποτελεί και τη δεσμευτική πορεία για την όποια Δημοτική Αρχή προκύψει και στο μέλλον.

Ειδικότερα για την πλατεία Ωρολογίου, η άποψή μας και την οποία καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο, κοντά στις πολλές άλλες που έχουν ήδη γραφεί από ενεργούς πολίτες και φορείς, είναι ότι θα πρέπει:

α. Να σχεδιαστεί εκ νέου η όψη της, αφαιρώντας  τα στοιχεία εκείνα που αποκλείουν την "επικοινωνία" του χώρου της πλατείας με την υπόλοιπη περιοχή. Η νέα πλατεία θα πρέπει να είναι "ανοιχτή" προς όλες τις κατευθύνσεις.

β. Να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της περιοχής να αποκτήσουν επαγγελματική "πρόσβαση" στην πλατεία, επ΄ωφελεία και των ιδίων, κύρια όμως των πολιτών της πόλης και των επισκεπτών, που πλέον θα έχουν έναν ακόμη όμορφο χώρο συνεύρεσης. Η κινητικότητα και η πρόσβαση είναι τα δυο  απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αποκτήσει «ζωή» και κίνηση η περιοχή.

γ. Να επαναφέρουμε το αίτημα απόκτησης του κτιρίου των Παλιών Δικαστηρίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας, συνδεδεμένο με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας και να ζητήσουμε την συνδρομή των  πολλών και ικανών πολιτικών παραγόντων του τόπου μας και ιδιαίτερα του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την θετική κατάληξη της διεκδίκησης.

δ. Να προχωρήσουμε επιτέλους στην κατασκευή του Ωρολογίου, πιστό αντίγραφο του αρχικού. Είναι αναγκαίο, για να θυμούνται οι νεότεροι και να αποκτήσει ταυτότητα η περιοχή.

ε. Να προχωρήσει ταυτόχρονα η συζήτηση  "ανταλλαγών" μεταξύ Μητρόπολης και Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μετατραπεί η πλατεία, βοηθούντων των αλλαγών, σε χώρο με υψηλή επισκεψιμότητα. Κι έτσι μαζί με την λειτουργικότητα του Παλαιού Δικαστηρίου, να γίνει η πλατεία ένας χώρος με πνοή και κίνηση, επισκέψιμη και λειτουργική, που θα υποδέχεται όλους όσους επισκέπτονται την περιοχή για εργασία ή ψυχαγωγία.  

Οι μικρές σημερινές παρεμβάσεις καθαρισμού του σιντριβανιού, βεβαίως και είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως είναι θνησιγενείς. Σε λίγο καιρό, γνωρίζουμε όλοι από την εμπειρία μας,  η εικόνα θα είναι η ίδια. Δεν αντιμετωπίζεται με  παρεμβάσεις τέτοιου τύπου η ουσία του θέματος. Είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και μόνο... Πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις οριστικές και με βάθος  στα προβλήματα. Όχι αποσπασματικές. 

Καλούμε την σημερινή Διοίκηση του Δήμου να συνεργαστεί, ώστε να αφήσουμε στην πόλη κάτι που θα χαιρόμαστε ότι έγινε επί θητείας μας. Ας αφήσει  τους μικρούς εγωισμούς και τις φωτογραφίες. Δεν έχουν νόημα οι ανακοινώσεις για δήθεν  εκατομμύρια  έργα που σχεδιάζονται. Το χαλί γέμισε, δεν μπορείτε πλέον να κρύψετε άλλα...

Παύλος Παυλίδης 

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

"Συνδημότες"

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021

Μήνυμα Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την έναρξη των...

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητέςΈπειτα από ένα...

Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Μήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για τις πανελλήνιες...

Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των Πανελλαδικών...

Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για την υπεράσπιση του αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας

Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για την υπεράσπιση του...

 Στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων μετέφερε το...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη είχε...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΠΟΡΕΙΑ...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΟ επίλογος του χαλασμού της...

Όταν σου δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία μην τη χάσεις!!!

Όταν σου δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία μην τη χάσεις!!!

Επειδή τα πράγματα αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς,...

Επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της δουλοπαροικίας *Του δικηγόρου Φίλιππου Γιαννούλη

Επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της δουλοπαροικίας...

Πραγματικά θα εκπλαγώ αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά...

Καποδίστριας- Κολοκοτρώνης -Ρώσος Πρέσβης

Καποδίστριας- Κολοκοτρώνης -Ρώσος Πρέσβης

Του ιερέως:Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΑμέσως μετά την άφιξή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους επισκέπτονται το Αρκοχώρι, τον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, γιατί εκτός από το καλό φαγητό της περιοχής, την ομορφιά της φύσης και την γραφική πλατεία με το κλασικό...

«Προτεραιότητά μας η πάταξη της μικροεγκληματικότητας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πολίτη»«Συνεχίζει ο γερανός της Τροχαίας, σημαντική η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη και η πρόληψη τροχαίων...