Η πρόταση της παράταξης

Η πρόταση της παράταξης "Συνδημότες" για την Πλατεία Ωρολογίου

Με αφορμή την επιφανειακή παρέμβαση του Δήμου στην πλατεία Ωρολογίου που ασχολείται με τον καθαρισμό του σιντριβανιού και μόνο,  θα ήθελα να επαναφέρω την πρόταση της παράταξής μας  για τον χώρο. Πρόταση που ζητήσαμε στην αρχή της παρούσας Δημαρχιακής Περιόδου μετ΄επιτάσεως να συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έτυχε αποδοχής.

Αρχικά το λογικό είναι να ετοιμάσουμε τον επανασχεδιασμό ολόκληρης εκείνης της περιοχής, που εκτείνεται από τα "παπάκια", συμπεριλαμβάνει το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου" , την πλατεία Ωρολογίου και την αξιοποίηση της κοίτης του Τριποτάμου. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβει τις απόψεις των συμπολιτών μας που διαβιούν στην περιοχή, των επιχειρηματιών που γνωρίζουν την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου και των επιστημόνων του τόπου μας, που είναι σχετικοί με το θέμα. Το σύνολο των απόψεων θα αποτελέσει το υλικό σύνθεσης και τον οδηγό του Δημοτικού μας Συμβουλίου, στην αποτύπωση της τελικής μας πρότασης. Αυτός ο σχεδιασμός θα αποτελεί και τη δεσμευτική πορεία για την όποια Δημοτική Αρχή προκύψει και στο μέλλον.

Ειδικότερα για την πλατεία Ωρολογίου, η άποψή μας και την οποία καταθέτουμε στον δημόσιο διάλογο, κοντά στις πολλές άλλες που έχουν ήδη γραφεί από ενεργούς πολίτες και φορείς, είναι ότι θα πρέπει:

α. Να σχεδιαστεί εκ νέου η όψη της, αφαιρώντας  τα στοιχεία εκείνα που αποκλείουν την "επικοινωνία" του χώρου της πλατείας με την υπόλοιπη περιοχή. Η νέα πλατεία θα πρέπει να είναι "ανοιχτή" προς όλες τις κατευθύνσεις.

β. Να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της περιοχής να αποκτήσουν επαγγελματική "πρόσβαση" στην πλατεία, επ΄ωφελεία και των ιδίων, κύρια όμως των πολιτών της πόλης και των επισκεπτών, που πλέον θα έχουν έναν ακόμη όμορφο χώρο συνεύρεσης. Η κινητικότητα και η πρόσβαση είναι τα δυο  απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αποκτήσει «ζωή» και κίνηση η περιοχή.

γ. Να επαναφέρουμε το αίτημα απόκτησης του κτιρίου των Παλιών Δικαστηρίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας, συνδεδεμένο με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας και να ζητήσουμε την συνδρομή των  πολλών και ικανών πολιτικών παραγόντων του τόπου μας και ιδιαίτερα του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου για την θετική κατάληξη της διεκδίκησης.

δ. Να προχωρήσουμε επιτέλους στην κατασκευή του Ωρολογίου, πιστό αντίγραφο του αρχικού. Είναι αναγκαίο, για να θυμούνται οι νεότεροι και να αποκτήσει ταυτότητα η περιοχή.

ε. Να προχωρήσει ταυτόχρονα η συζήτηση  "ανταλλαγών" μεταξύ Μητρόπολης και Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μετατραπεί η πλατεία, βοηθούντων των αλλαγών, σε χώρο με υψηλή επισκεψιμότητα. Κι έτσι μαζί με την λειτουργικότητα του Παλαιού Δικαστηρίου, να γίνει η πλατεία ένας χώρος με πνοή και κίνηση, επισκέψιμη και λειτουργική, που θα υποδέχεται όλους όσους επισκέπτονται την περιοχή για εργασία ή ψυχαγωγία.  

Οι μικρές σημερινές παρεμβάσεις καθαρισμού του σιντριβανιού, βεβαίως και είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως είναι θνησιγενείς. Σε λίγο καιρό, γνωρίζουμε όλοι από την εμπειρία μας,  η εικόνα θα είναι η ίδια. Δεν αντιμετωπίζεται με  παρεμβάσεις τέτοιου τύπου η ουσία του θέματος. Είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και μόνο... Πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε λύσεις οριστικές και με βάθος  στα προβλήματα. Όχι αποσπασματικές. 

Καλούμε την σημερινή Διοίκηση του Δήμου να συνεργαστεί, ώστε να αφήσουμε στην πόλη κάτι που θα χαιρόμαστε ότι έγινε επί θητείας μας. Ας αφήσει  τους μικρούς εγωισμούς και τις φωτογραφίες. Δεν έχουν νόημα οι ανακοινώσεις για δήθεν  εκατομμύρια  έργα που σχεδιάζονται. Το χαλί γέμισε, δεν μπορείτε πλέον να κρύψετε άλλα...

Παύλος Παυλίδης 

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

"Συνδημότες"

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (18/10/2021)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (18/10/2021)

Έκανε εκκίνηση η δράση «Euphoria» Κ. Κιλτίδης προς παραγωγούς: Αξιοποιείστε τα προγράμματα προώθησης-προβολής γεωργικών προϊόντων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Έκανε εκκίνηση η δράση «Euphoria» Κ. Κιλτίδης προς...

Η εναρκτήρια εκδήλωση της δράσης “EUPHORIA” ολοκληρώθηκε...

Συμμαχία Τάσου Μπαρτζώκα με Ευρωβουλευτές της ΝΔ για επανεκκίνηση διαλόγου περί ρωσικού εμπάργκο

Συμμαχία Τάσου Μπαρτζώκα με Ευρωβουλευτές της ΝΔ για...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τ....

Άγγελος Τόλκας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής : «Ευκαιρίες για τους πολλούς – Νέα ανάπτυξη μέσω της υπαίθρου»

Άγγελος Τόλκας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής :...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας...

Η ΤΖΟΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η ΤΖΟΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Του Αναστάσιου ΒασιάδηΟ ρομαντικός παρατηρητής που...

Για ποια θρησκεία ομιλείτε κύριε;

Για ποια θρησκεία ομιλείτε κύριε;

ΠαναγιώτουΣ. ΧαλκιάΘα μου επιτρέψεις σήμερα, φίλε...

Την Τρίτη (19-10-2021) συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βέροιας

Την Τρίτη (19-10-2021) συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή...

Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου...

Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου - Διακοπή νερού  στην περιοχή μεταξύ  των οδών  Ανοίξεως – Ε. Βενιζέλου  – Ελιάς στη Βέροια

Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου - Διακοπή νερού στην περιοχή...

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Αναστάσιου ΒασιάδηΟ ρομαντικός παρατηρητής που ατενίζει την Βέροια από τα δυτικά της υψώματα, ξεχωρίζει με ευχάριστη έκπληξη, μια αιθέρια γυναικεία μορφή να ξεπετάγεται από τις πολυκατοικίες πίσω από...

Κάνε το καλύτερο για την πόλη σου απέναντι στα ζητήματα καθημερινότηταςΣε ένα ακόμα βήμα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και Δημοτών προχωρά ο Δήμος Βέροιας. Τα...

“numquam enim quamvis obcura virtus latte, sed mitti sui signa; quisquis dignus fuerit, vestigiis illam colliget» ** Του Απόστολου ΙωσηφίδηΜε αφορμή τον πρόσφατο εγκαινιασμό της φερώνυμης, πλέον, του Φιλοκτήμονος Παπαδόπουλου, μεγάλης αίθουσας...

Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Βέροιας Ναούσης και Καμπάνιας κ.κ, Παντελεήμονα,Κύριε Υπουργέ Απόστολε Βεσυρόπουλε,Κύριοι βουλευτές (Λάζαρε Τσαβδαρίδη, Αναστάσιε Μπαρτζώκα και Άγγελε Τόλκα)Κύριε...