Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ  COVID ΕΠΟΧΗ

Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ COVID ΕΠΟΧΗ

του  Αναστάσιου Βασιάδη

Η επιδημική κρίση του κορονοϊού που ανέκυψε κατά συνέχεια της μνημονιακής περιόδου, εξέτρεψε την αναπτυξιακή προοπτική  της χώρας γιγάντωσε την ανεργία, υπονόμευσε την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγική δραστηριότητα και δυναμίτισε κάθε σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια του ντόπιου μικρομεσαίου ανθρώπινου δυναμικού. 


Το άνοιγμα των τουριστικών δραστηριοτήτων ωστόσο και η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα  φέρνουν στο προσκήνιο τις παραμελημένες αναπτυξιακές δυνατότητες που ο ίδιος ο τόπος απλόχερα παρέχει.

Ο λόγος γίνεται για τις μοναδικού κάλους περιοχές των πανέμορφων βουνών της πατρίδας μας, με τις ειδυλλιακές κοιλάδες, τα παραδοσιακά χωριά και τα εξαιρετικά αγροκτήματα με τους άνετους ξενώνες, τα οινοποιεία, τις πρωτότυπες καλλιέργειες και τις οργανωμένες ξεναγήσεις στην ιστορία, στις παραδόσεις και στην παραγωγική δραστηριότητα του τόπου.

Αυτή η πραγματικότητα που αναδύεται με την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αναδεικνύει την πρόκληση της συστηματικής αγροτουριστικής ανάπτυξης, που η επιδημική κρίση ανέστειλε, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη  ποικίλα υποστηρικτικά προγράμματα.

Είναι γνωστό για τους γνωρίζοντες την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ότι όταν στην Ελλάδα ανακαλύπτονταν και αξιοποιούνταν περιστασιακά και μεμονωμένα ο αγροτουρισμός, στην Ευρώπη τα αγροτικά καταλύματα προσέφεραν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες, με ανάλογο βεβαίως οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Στο επίκεντρο του αγροτουρισμού βρίσκονται το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη επαφή.

Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις αγροτικές ασχολίες  αλλά να τις στηρίζει προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα.

Η αγροτουριστική δραστηριότητα βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε ξενώνες που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα.

Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακές πίτες, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπια τυροκομικά, ζεστές τηγανίτες, φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά.

Ακόμη, αν δεν θέλουν να είναι απλοί παρατηρητές, μπορούν να συμμετάσχουν στα πανηγύρια, στις γιορτές και στην τήρηση παλαιών εθίμων που αναμένεται να αναβιώσουν μετά την επιδημική κρίση.

Σε πολλά μέρη λειτουργούν και αγορές με είδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά κτλ.

Έτσι διαφυλάσσεται και αξιοποιείται η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αυτονόητα συνεπάγονται νέες θέσεις εργασίας.

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική ύπαιθρος πολύ λίγο διαφημίζεται από τους επίσημους φορείς, τους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ προβάλλονται αγροτουριστικά πακέτα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ως παραγωγικής δραστηριότητας, προϋποθέτει την αξιοποίηση αγροτουριστικών προγραμμάτων, τα οποία πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών, έχουν στόχο και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας-αγρότισσας.

Ο αγροτουρισμός ως αναπτυξιακή δραστηριότητα θεσμοθετήθηκε και υποστηρίζεται με τον κανονισμό  950/97 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αλλά και την ενίσχυση της αγροτικής ενασχόλησης.

Είναι αυτονόητο όμως ότι η πρόκληση του αγροτουρισμού που προβάλλει μετά την επιδημική κρίση, θέτει προ των συλλογικών ευθυνών την προστασία του περιβάλλοντος από φυσικές απειλές και την διαφύλαξη του από δραστηριότητες που υπονομεύουν την ίδια του την υπόσταση.

Η απάντηση στην αγροτουριστική πρόκληση στην μετά  covid εποχή, βρίσκεται στην οργανωμένη και μεθοδική αξιοποίηση των ενεργών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πρωτοβουλία που πρέπει να λάβουν οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι παράγοντες, με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...