Λευτέρης Αυγενάκης: Υποχρεωτικό δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθών για κάθε προπονητή

Λευτέρης Αυγενάκης: Υποχρεωτικό δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθών για κάθε προπονητή

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στη Βουλή, στην πρόβλεψη του σχεδίου Νόμου για υποχρεωτικό δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών αλλά και στο συμβάν με τον Έρικσεν στο Euro 2020.

Αναλυτικά:

«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΕΟΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΒ

Όλος ο πλανήτης καθηλώθηκε, πέρασε αγωνιώδη λεπτά και τελικά ένιωσε λύτρωση και χαρά με το συγκλονιστικό περιστατικό του Κρίστιαν Έρικσεν, του Δανού ποδοσφαιριστή που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία – Φινλανδία, για το Euro το βράδυ του περασμένου Σάββατο.

Η ταχύτατη ανταπόκριση στην παροχή των απαραίτητων Πρώτων Βοηθειών και η κατάρτιση όσων προσέτρεξαν στα πρώτα κρίσιμα λεπτά (συμπαίκτες του, διασώστες, γιατροί), συνετέλεσαν στην ανάνηψη του, στη σωτηρία του.

Και κατέδειξαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους, στην παγκόσμια κοινωνία, πόσο αναγκαία, πόσο κρίσιμη είναι η εξειδικευμένη γνώση παροχής Πρώτων Βοηθειών, ειδικά στους αθλητικούς χώρους.

Το συγκεκριμένο, ζωτικό και διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα, όχι μόνο το είχαμε διαγνώσει εγκαίρως, αλλά έχουμε φροντίσει ήδη να το συμπεριλάβουμε στο σχέδιο νόμου ως απαραίτητο εφόδιο.

Ως υποχρεωτικό για οποιονδήποτε συναναστρέφεται στενά με τους αθλητές, ανεξαρτήτως αθλήματος και κατηγορίας και όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον προπονητή. Από εκείνον που καθημερινά προπονεί μικρά παιδιά στις Ακαδημίες, μέχρι εκείνον που προπονεί επαγγελματίες αθλητές.

Στο άρθρο 36 παρ. 2, λοιπόν, για την «αναγγελία της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή προς στη ΓΓΑ», στα απαραίτητα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά, για πρώτη φορά και το «δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών», αναγνωρισμένο από πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο.

Κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα! Και από εδώ και πέρα, κανένας προπονητής πλέον δεν θα μπορεί να προπονεί εάν δεν κατέχει και τις συγκεκριμένες γνώσεις.

Δεν έχουμε, όμως, μείνει εκεί.

Εδώ και μήνες συνεργαζόμαστε στενά με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και την Επιστημονική Επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) για να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό πανελλαδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, σε θέματα «ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ», (SAFE IN SPORTS) για όλους όσοι βρίσκονται συνεχώς με τους αθλητές μας σε προπονήσεις και αγώνες:

  • Προπονητές
  • Γυμναστές
  • Φυσιοθεραπευτές, αλλά και
  • Γιατρούς αθλητικών σωματείων χωρίς πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ και ΑΕΑ (Χρήση Αυτομάτων Εξωτερικών Απινιδωτών).

Με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΚΑΝ, Χειρουργό Ορθοπεδικό Γιώργο Στεφανουδάκη και την συνεργάτιδά του στο πρόγραμμα, Αναισθησιολόγο και Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ Μαρίνα Καλογριδάκη, έχουμε συμφωνήσει τις δράσεις και τον τρόπο πραγματοποίησης των σεμιναρίων για χορήγηση πιστοποίησης Safe In Sports στους εκπαιδευόμενους.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στους περίπου 150 σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ. Στόχος είναι να υπάρξουν σύντομα περίπου 1.000 πιστοποιημένοι «εκπαιδευτές – διασώστες», μέσω των σεμιναρίων που θα διεξάγονται στους χώρους των ΕΚΑΒ σε γκρουπ των 8 ατόμων, με τη συμμετοχή 1-2 προπονητών, 2-3 γυμναστών, 2-3 φυσιοθεραπευτών και 1-2 ιατρών.

Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο:

  • Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση
  • Τραυματιολογία
  • Επείγουσες Καταστάσεις
  • Επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά
  • Περιεχόμενα Φαρμακείων

Άμεσα, μάλιστα, θα είναι έτοιμη και η ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης και ανάρτησης της εκπαιδευτικής ύλης, η οποία θα χορηγείται και σε έντυπη μορφή.

Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, δια του Προέδρου του, Καθηγητή Καρδιολογίας Γιώργου Κοχιαδάκη και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία βρίσκονται σε συζητήσεις μαζί μας, για να αναλάβουν την εκπαίδευση όσων στις εκάστοτε αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν τις γνώσεις χρήσης Αυτομάτων Εξωτερικών Απινιδωτών».

Βασίλης Βόλκος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βασίλης Βόλκος - Αθλητικογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Xάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας

Ολυμπιακοί Αγώνες: Xάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης...

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Xάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης Πετρούνιας Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/spor/olympiakoi-agones-halkinos-olympionikis-o-leyteris-petroynias

Ολυμπιακοί Αγώνες: Xάλκινος Ολυμπιονίκης ο Λευτέρης...

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο...

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΟΛΕΙ .: Ανανέωση συνεργασίας με Αντώνη Μπουράκη

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΟΛΕΙ .: Ανανέωση συνεργασίας με Αντώνη...

Την ανανέωση της συνεργασίας με τον 23χρονο λίμπερο,...

Το Σάββατο ο Βεροιώτης Μάνος Χαρισιάδης τρέχει για ιερό σκοπό στο

Το Σάββατο ο Βεροιώτης Μάνος Χαρισιάδης τρέχει για...

Ο Βεροιώτης δρομέας υπεραποστάσεων Μάνος Χαρισιάδης,...

Έναρξη συνεργασίας με Θάνο Ντίνα στην ομάδα βόλει του Φιλίππου

Έναρξη συνεργασίας με Θάνο Ντίνα στην ομάδα βόλει του...

Ανακοίνωση για την έναρξη συνεργασίας του Φιλίππου με...

Επιστρέφουν από την Δευτέρα οι φίλαθλοι στα κλειστά και ανοικτά στάδια

Επιστρέφουν από την Δευτέρα οι φίλαθλοι στα κλειστά...

Από την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 θα επιτρέπεται, υπό...

Στο

Στο "τιμόνι' του Ζαφειράκη Νάουσας ο παλαίμαχος...

Συγκροτήθηκε σε σώμα την περασμένη εβδομάδα, έπειτα...

Τα νέα μέλη του ΕΟΣ Νάουσας μετά τις εκλογές της 5/7

Τα νέα μέλη του ΕΟΣ Νάουσας μετά τις εκλογές της 5/7

Κατά την Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Σ ΝΑΟΥΣΑΣ που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν εκπληκτικός στο πρόγραμμά του, αλλά ένα μικρό επιπλέον βηματάκι στην έξοδο τού στέρησε το...