ΤΟΠΙΚΑ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα πολυάριθμα οθωμανικά στρατεύματα πέρασαν το καλοκαίρι του 1822 από το Ρουμλούκι. Πρόκειται για την κάθοδο του Μαχμούτ Δράμαλη πασά, ο οποίος επικεφαλής της λαμπρής στρατιάς που είχε καταρτίσει ο σουλτάνος Μαχμούτ Β΄, από 24.000 πεζούς και 6.000 ιππείς, κατέβαινε για να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση στο Μοριά και τη Ρούμελη. Έτσι ο V. Berard αναφέρει ότι «[…] τον Ιούνιο του 1822 από το πέρασμα του Μαχμούτ πασά, άντρες ακρωτηριάστηκαν και απαγχονίσθηκαν, γυναίκες ρίχτηκαν στη θάλασσα, αγόρια αρπάχτηκαν και σουνουτεύτηκαν, παιδιά ψήθηκαν στη σούβλα. Το Ρουμλούκ είχε σχεδόν ερημωθεί. […]».

Σύμφωνα επίσης με τους Φιλάρετο – Βασιλειάδη (που προφανώς κατέγραψαν κάποια τοπική παράδοση-αφήγηση) «[…] κατά την εκστρατεία του Δράμαλη (καλοκαίρι 1822), οι κάτοικοι του χωριού Πρόδρομος, λόγω των αφόρητων πιέσεων, τις οποίες υφίσταντο από τους Τούρκους, εγκατέλειψαν το χωριό τους και κατασκεύασαν καλύβες μέσα στο δάσος Μαυραγγέλι, που απέχει μία ώρα (όπου έζησαν μέχρι το 1870). […]».

Εάν, σύμφωνα με τα παραπάνω, τα τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν μέχρι τον Πρόδρομο, τότε (σε συνδυασμό με το προηγηθέν κάψιμο των Μελικοχωρίων το 1821) θεωρείται βέβαιο ότι θα εισέβαλαν και στη Μελίκη. Για μία τέτοια καταστροφή του χωριού μιλάει και το παρακάτω «τσιαπανίτικο» δημοτικό τραγούδι:

Πουτές κι δεν πατήθηκιν η έρημη Μιλίκι

Κι τώρα ιπατήθηκιν η έρημη Μιλίκι

Πήραν μαννίτσις μι πιδιά κι πιθιρές μί νύφις

Μας πήραν κι μιά παπαδιά μι πέντι νυφουπούλις.

Ν’ όλις οι νύφις πιρπατούν κι όλις πάνουν στου δρόμου

Η νύφη η μικρότιρη δεν πιρπατεί δεν πάνει.

Κι η πιθιρά τ’ς την ήλιγιν κι η πιθιράς τ’ς τη λέγει

-Γιατί νύφη μ’ δεν πιρπατείς, νύφη μ’ δεν πας στου δρόμου;

Μήνα τα’ ασήμια σι βαρούν, μήνα του κάμπου οι χάρις

Νούϊδι τ’ ασήμια μι βαρούν νούϊδι του κάμπου οι χάρις

Μόν’ μι βαρεί ι πόνουζ’ ουμ, του γιού σου τα φαρμάκια.

Οι αγώνες και οι θυσίες των Μακεδόνων το 1821 και 1822 ωφέλησαν πολύ την Ελληνική Επανάσταση, διότι επί δύο χρόνια απασχόλησαν πολυάριθμα οθωμανικά στρατεύματα κι έδωσαν την ευκαιρία στους Νοτιοελλαδίτες να δυναμώσουν τη δική τους μεγάλη επανάσταση.

Μετά τον τερματισμό των στρατιωτικών γεγονότων, άρχισε η ελεύθερη μαζική διακίνηση και επιστροφή των Βλάχων στις άλλοτε επαρχίες του Αλή πασά. Έκτοτε αρκετές οικογένειες Βλάχων εγκαταστάθηκαν και στη Βέροια, ενώ πολλοί τσελιγκάδες συνήθιζαν να ξεχειμωνιάζουν τα πρόβατά τους στον κάμπο.

Το 1826 καταργήθηκε το σώμα των γενίτσαρων.

Στις 6.7.1827 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίσθηκε η ίδρυση του ελληνικού κράτους και ο Καποδίστριας ως κυβερνήτη του. Στις 20.10.1827 οι στόλοι Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας καταβύθισαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναυαρίνο και επέβαλαν τις αποφάσεις τους για ανακωχή και παύση των εχθροπραξιών στη νότια Ελλάδα.

Το 1828 ο Τσάμης Καρατάσος έλειπε (από το νότο) στη Μακεδονία, όπου ανέλαβε για ένα διάστημα αρματολός της Βέροιας.

Μάλλον πρόωρα και μάταια ο Καποδίστριας από τον Σεπτέμβριο του 1828 έθετε στους αντιπροσώπους των Δυνάμεων στη Διάσκεψη του Πόρου το ζήτημα της επέκτασης των ορίων του υπό σύσταση ελληνικού κράτους έως το Θερμαϊκό κόλπο.

Από έγγραφο της 1.7.1829 μαθαίνουμε ότι αρματολός της Βέροιας ήταν ο Γεώργιος Σύρος.

Μετά τη νίκη των Ρώσων και τη συνθήκη της Αδριανούπολης (14.9.1829) οι Οθωμανοί αποδέχθηκαν την ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους αποτελούμενου από την Πελοπόννησο και τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας μαζί με μερικά νησιά. Ακολούθως, εκδιώχθηκαν οι Οθωμανοί έως τα βόρεια όρια της Στερεάς Ελλάδας. Ακολούθως με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3.2.1830 ανακηρύχθηκε επίσημα το ελεύθερο ελληνικό κράτος με όρια έως τον Αχελώο, τα οποία με επόμενες διευθετήσεις έφθασαν μέχρι τον Αμβρακικό.

Η οδυνηρή εμπειρία της καταστολής της επανάστασης στη Μακεδονία δεν άφηνε περιθώρια για μια μαζική εξέγερση του ελληνισμού του μακεδονικού χώρου στο εγγύς μέλλον. Όμως η δημιουργία του Ελληνικού Κράτους είχε εμφυσήσει μεγάλο κουράγιο στους υπόδουλους Έλληνες Μακεδόνες και είχε πολλαπλασιάσει τις προσδοκίες τους για μελλοντική απελευθέρωση.

Μετά από νέες εξεγέρσεις και αγώνες το 1853/4, το 1878, το 1903-1908 η ποθούμενη ελευθερία έφτασε στη Μακεδονία τον Οκτώβριο του 1912.-

Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος, Το Ρουμλούκι [Kαμπανία] κατά την πρώιμη και μέση οθωμανοκρατία [14ος αιώνας -1830], Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Εντευκτηρίου 2012, σελ. 235-241.

16.06.2021/ mosio@otenet.gr / 6977336818

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ

Το  Ξηρολίβαδο εκτός από παραθεριστικός  και...

 Με το «χέρι στην τσέπη» οι ανεμβολίαστοι για τα τεστ... και καφέ μόνο με Rapid ή PCR κάθε τρεις μέρες!

Με το «χέρι στην τσέπη» οι ανεμβολίαστοι για τα τεστ......

Ούτε για... καφέ δε θα μπορούν, επί της ουσίας, να...

Άγνωστοι έκαναν διάρρηξη στις εγκαταστάσεις του ΔΑΚ Μακροχωρίου (Εικόνες - βίντεο)

Άγνωστοι έκαναν διάρρηξη στις εγκαταστάσεις του ΔΑΚ...

Παραβιασμένες πόρτες, σπασμένες κλειδαριές και...

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βέροια - Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος...

Από την ενορία των Αγίων Αναργύρων Βεροίας γίνεται...

Υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον εμβολιασμού πολιτών στο Δήμο Νάουσας - Ποιους αφορά

Υλοποίηση προγράμματος κατ’ οίκον εμβολιασμού...

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Η.Π. Νάουσας στο...

Ενημέρωση ενδιαφερομένων για συμμετοχή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση ενδιαφερομένων για συμμετοχή με την...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και το...

Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών του Δήμου Βέροιας - Από σήμερα έως και την  Δευτέρα  09-08-2021

Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών και Υπαίθριων Αγορών...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους πολίτες ότι σύμφωνα με...

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ: Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου με την κάλυψη εισφορών του 2% προς τον ΕΔΟΕΑΠ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ: Κοινή...

Από την ΣΗΠΕ, γνωστοποιούνται τα εξής:«Υπεγράφη την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...