Κοινός Τόπος: Η αλήθεια για τις εκκαθαρίσεις της ΤΑΒ και της ΚΕΠΑΠ

Κοινός Τόπος: Η αλήθεια για τις εκκαθαρίσεις της ΤΑΒ και της ΚΕΠΑΠ

Aπό τον επικεφαλής της παράταξης Κοινός Τόπος του Δήμου Νάουσας, Ν. Κουτσογιάννη, γνωστοποιούνται τα εξής:

«Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο το «διάγγελμα» του κ. Καρανικόλα προς τον λαό της Νάουσας και επιτέλους μάθαμε τι ακριβώς σκέφτεται σχετικά με τις εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ.

Επιτέλους! Γιατί σε μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες, αυτή της 14ης Ιουνίου, ο κ. Καρανικόλας επέλεξε να πορευθεί όπως και στα δύο χρόνια της θητείας του. Έλαμψε δια της απουσίας του!

Παρέδωσε τα ηνία του Δήμου σε δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του ο οποίος και εισηγείτο τις θέσεις τους. Επέλεξε να εμφανιστεί μόνο στο τέλος της συνεδρίασης, υποδεικνύοντας μάλιστα στον Πρόεδρο του ΔΣ πως να κάνει τη δουλειά του.

Ενώ λοιπόν διεξήχθη μια συνεδρίαση χωρίς καθαρή τοποθέτηση του ίδιου του Δημάρχου (!), ο ίδιος κατέφυγε στον γραπτό λόγο, ως πιο εύκολο τρόπο για τον ίδιο, για να αναδείξει τον εαυτό του σε ήρωα και να επιρρίψει ευθύνες στους πολιτικούς του αντιπάλους που δεν έκλεισαν το θέμα το προηγούμενο διάστημα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η εκκαθάριση που μας παραδόθηκε, δέκα χρόνια μετά, κατά κοινή ομολογία, δεν αποτελεί εκκαθάριση. Οι εκθέσεις των εκκαθαριστών υπογράφονται με τεράστιες επιφυλάξεις. Το «μπάχαλο», οι προχειρότητες και η προβληματική διαχείριση των επιχειρήσεων ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Τι ακριβώς λοιπόν κλήθηκε ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να παραλάβει;

• Κάποιους πίνακες χρεών και πολλά σχόλια των εκκαθαριστών που καταδεικνύουν την τουλάχιστον προβληματική διαχείριση των δυο αυτών δημοτικών επιχειρήσεων.

Τι εισηγήθηκε δια του «εκτελούντος χρέη δημάρχου» δημοτικού συμβούλου η διοικούσα παράταξη προκειμένου, όπως μας εξήγησε ο κ. Καρανικόλας στην επιστολή του, να λήξει η ομηρία όλων όσων έχουν να λαμβάνουν από τις δυο δημοτικές επιχειρήσεις;

• Να αναληφθούν μόνο τα βεβαιωμένα χρέη σε ΔΟΥ και ασφαλιστικούς φορείς και οι οφειλές προς τρίτους που έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό;

•Πως όσοι δεν είχαν κινηθεί δικαστικά για να διασφαλίσουν τα οφειλόμενα σε αυτούς, τα χάνουν.

Επιχειρείται η μεταφορά της ουσίας της συζήτησης από τους λόγους και τις αιτίες που δημιούργησαν αυτά τα χρέη, στο αν θα μπορούσαν να είχαν εξοφληθεί νωρίτερα.

Όπως όμως παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Καρανικόλας, ήταν απών από τα της Νάουσας πριν το 2019, οπότε τον ενημερώνουμε πως:

-Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πληρώθηκαν πολλές δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν οφειλές γεννημένες μέχρι και το 2012 (οπότε αποφασίσθηκε η λύση και η εκκαθάριση των δυο αυτών επιχειρήσεων), καθώς και το μεγάλο δάνειο που είχε πάρει ο ΔΗΠΟΝ το 2008 ύψους 1.000.000,00 ευρώ για να πληρώσει τα χρέη του (!), με εγγυητή τον Δήμο Νάουσας.

Τα σημερινά χρέη είναι, κατά κύριο λόγο, οφειλές προς ΔΟΥ και ασφαλιστικούς φορείς και η τακτοποίηση τους μπορεί να γίνει με ευνοϊκούς όρους για τον Δήμο.

Η ουσία όμως δεν είναι απλώς να τακτοποιηθούν τα χρέη αλλά να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα για τη δημιουργία τους με στόχο την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων λαθών στο παρόν και το μέλλον.

Αναφερόταν επίσης στην εισήγηση της δημοτικής αρχής να σταλούν οι εκθέσεις αυτές «στις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω διερεύνηση». Εδώ γεννάται ένα εύλογο ερώτημα.

• Γιατί όταν το 2017 η παράταξη του Κοινού Τόπου έφερε προς συζήτηση την έκθεση των εκκαθαριστών για την ΤΑΒ, επιφανή μέλη σήμερα της παράταξης του κ. Καρανικόλα – στελέχη τότε της δημοτικής παράταξης του κ. Καραμπατζού – καθώς και σημερινά δεκανίκια της διοίκησης Καρανικόλα από άλλες παρατάξεις, δεν ψήφισαν την πρόταση της τότε διοίκησης για αποστολή των εκθέσεων στον εισαγγελέα;

• Τι άλλαξε από τότε πέραν της προφανούς παρόδου τεσσάρων ετών επιπλέον από τους χρόνους τέλεσης των πράξεων των τότε διοικήσεων που οδήγησαν σε αυτό το χάλι;

Ισχυρίζεται ο κ. Καρανικόλας πως δεν έχει καμία δέσμευση αναφορικά με τα ζητήματα των εκκαθαρίσεων απέναντι σε κανέναν.

• Αλήθεια, θυμάται κανείς ποιοι έδωσαν τιτάνιο αγώνα για να επιτευχθεί η εκλογή του κ. Καρανικόλα; Θυμάται κανείς αν μέλη των τότε διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων στήριξαν τον κ. Καρανικόλα είτε λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ του, είτε θέτοντας υποψηφιότητα μαζί του στις εκλογές του 2019;

Η πρόταση της παράταξης του Κοινού Τόπου ήταν:

-Ανάληψη του συνόλου των χρεών, καλύπτοντας έτσι άπαντες και κυρίως τους μικρούς «πιστωτές» των δυο επιχειρήσεων που δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα τους δικαστικά, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Δήμο. Και ήταν η μόνη πρόταση που διασφάλιζε το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν να λαμβάνουν χρηματικά ποσά από τις δυο υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς, η εισήγηση της ανάλγητης διοίκησης του κ. Καρανικόλα, τους στερεί τη δυνατότητα να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους.

Η παράταξη μας έθεσε επίσης το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός του Δήμου του έτους 2019. H τωρινή διοίκηση επιδιώκει να «κλείσουμε» άρον άρον τις εκκρεμότητες των δημοτικών επιχειρήσεων, με το πρόσχημα πως ο Δήμος πρέπει να σταματήσει να αιμορραγεί οικονομικά. Πώς άραγε, εφόσον δεν έχουμε ολοκληρωμένη γνώση των οικονομικών του Δήμου;

Δυστυχώς η διοίκηση του κ. Καρανικόλα «κατόρθωσε» να συγκαταλέγεται στους ελάχιστους Δήμους της χώρας που δεν έχουν εγκεκριμένο Ισολογισμό για το 2019. Είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί αδικαιολόγητα η υποβολή του Ισολογισμού στο ΔΣ ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ανάθεση του ελέγχου του Ισολογισμού του 2020 σε ορκωτούς ελεγκτές!

Μόνο μέσω των ισολογισμών, των εκθέσεων των υπηρεσιών και των ορκωτών λογιστών που τον ελέγχουν μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε πραγματική αντίληψη της κατάστασης του Δήμου και των δυνατοτήτων του αλλά και των συνεπειών από την ανάληψη των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων.

O λαός της Νάουσας με λύπη αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το αύριο, κανένα όραμα, καμία στρατηγική. Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει με τη διοίκηση του κ. Καρανικόλα ο Δήμος μας καθίσταται αναξιόπιστος και αδύναμος γιατί αποδεικνύεται, δυστυχώς, ακέφαλος.

Ο κ. Καρανικόλας διοικεί ωσεί παρών και τελικά αποδεικνύεται απολύτως ανήμπορος αλλά και αδιάφορος να διοικήσει. Και αυτό κοστίζει σε όλους όσους έχουν σχεδιάσει τη ζωή τους στον Δήμο Νάουσας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...