Τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση του Διοικητηρίου Ημαθίας,  με προοπτική εγκαινίων το 2024

Τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση του Διοικητηρίου Ημαθίας, με προοπτική εγκαινίων το 2024

-Απ. Τζιτζικώστας; «Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας αποκτά επιτέλους το δικό της σπίτι»

 Το Διοικητήριο της Ημαθίας, η δημοπράτηση του οποίου αναμένεται τον Σεπτέμβριο, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής επίσκεψης Τζιτζικώστα στη Βέροια και της συνέντευξής του στα τοπικά ΜΜΕ.

«Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας αποκτά επιτέλους το δικό της σπίτι». Μ αυτή τη δήλωση-είδηση ξεκίνησε η συνέντευξη, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΚΜ) Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και του αντιπεριφερειάρχη υποδομών και δικτύων, Πάρι Μπίλια. Παρόντες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ημαθίας κ.κ. Μουρτζίλας και Νεστορόπουλος.

 «Μετά από μεθοδικές κινήσεις, λύσαμε τα τρία μεγάλα προβλήματα, ώστε να γίνει πράξη το διοικητήριο: Πρώτον, το  χωροταξικό, εκεί δηλαδή όπου θα ανεγερθεί. Βρήκαμε οικόπεδο στο καταλληλότερο σημείο της πόλης,  στην είσοδο, κινηθήκαμε άμεσα, το ζητήσαμε απο την Πολιτεία και με τη βοήθεια  του υφυπουργού κ. Βεσυρόπουλου λύθηκε ταχύτατα το ζήτημα. Δεύτερον, η ωριμότητα του έργου.   Πολύ σύντομα με τον κ.Μπίλια και τον κ. Καλαϊτζίδη ετοιμάσαμε μία άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης από ένα μικτό σχήμα, με πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του προγράμματος Αντώνη Τρίτση.  Η χρηματοδότηση, εγκρίθηκε με πράξη και τρίτον, τον  Σεπτέμβριο ξεκινάει η δημοπρασία και το διαγωνιστικό μέρος που αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες. Οπότε, στις  αρχές του 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Ημαθίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

 Για την Ημαθία και την Κ. Μακεδονία του μέλλοντος


«Η  Ημαθία θα αποκτήσει ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της περιοχής, το ύψος έργου ανέρχεται στο ποσό των 28.110.000 ευρώ με ΦΠΑ, θα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τοπόσημο για όλη την κεντρική Μακεδονία, με βαρύτητα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και πλεονέκτημα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αφήσει, ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ενώ ο κ. Καλαιτζίδης υπογράμμισε και την ωφέλεια της εξοικονόμησης πόρων από  τα ενοίκια που δίνει τόσα χρόνια  η Αντιπεριφέρεια.

Το διοικητήριο μαζί με όλα τα υπόλοιπα έργα που τρέχουν και ολοκληρώνονται στην Ημαθία, όπως το μουσείο των Αιγών, η αναβάθμιση των νοσοκομείων, το οδικό δίκτυο, το φυσικό αέριο κ.α. αποτελούν σημεία της μάχης της ΠΚΜ, ώστε «σε 7 χρόνια να ολοκληρωθεί το όραμα μας και να χτίσουμε την Κεντρική Μακεδονία του μέλλοντος», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

 Από την πλευρά του  ο κ. Καλαϊτζίδης επεσήμανε την ετοιμότητα της Αντιπεριφέρειας που είχε ήδη προχωρήσει στην μελέτη πριν ακόμα παραχωρηθεί ο χώρος, παρότι κάποιοι μπορεί να μην πίστευαν ότι το έργο αυτό μπορεί να γίνει…Ευχαρίστησε τον ημαθιώτη υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο για την θετική έκβαση αλλά παράλληλα και όλους όσοι βοήθησαν και αγωνίστηκαν μέχρι να γίνει πράξη το διοικητήριο, ένα έργο πρότυπο για την Ημαθία, όπως είπε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κτιρίου ανέλυσε ο κ.Μπίλιας τονίζοντας ότι ήταν στις προτεραιότητες  του Περιφερειάρχη, σε μία δύσκολη περίοδο ενώ οι  υπηρεσίες της περιφέρειας εργάστηκαν ώστε να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε  χθες και ευχαρίστησε τον κ.Καλαϊτζίδη για την αμέριστη συμπαράσταση, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσίες της Ημαθίας για τη συνεργασία με τους μηχανικούς της  περιφέρειας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας όπως τα παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρις Μπίλλιας, περιγράφονται ως εξής


Το διοικητήριο της Βέροιας θα κατασκευαστεί στην είσοδο της πόλης σε μια  περιοχή που έχουν χωροθετηθεί και άλλα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος, σε οικόπεδο εμβαδού 33.478,92 τ.μ. που μας παραχωρήθηκε από την ΚΥΔ

       

Στο κτίριο προβλέπεται στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της ΠΕ Ημαθίας καθώς και η κατασκευή αίθουσας εκδηλώσεων χωρητικότητας 150 ατόμων

Το σύνολο της δόμησης υπόγεια και υπέργειοι όροφοι είναι περίπου 10.000,00 τμ  


Η προνομιακή θέση του οικοπέδου, το γεγονός ότι το νέο κτιριακό συγκρότημα της ΠΕ Ημαθίας θα είναι ορατό από τους διερχόμενους επί της Εγνατίας Οδού, η εγγραφή του μέσα σε μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους, ως τμήμα ενός συνόλου δημοσίων κτιρίων με ιδιαίτερη φυσιογνωμία (υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο, μελλοντικό κτίριο της Αστυνομίας), αλλά και ο εγγενής συμβολισμός του, ως ανώτερου διοικητικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, υποχρεώνουν στην αρχιτεκτονική αντιμετώπισή του ως κορυφαίο αστικό τοπόσημο. Έτσι, ο σχεδιασμός του κτιρίου ακολουθεί τις παρακάτω βασικές αρχές:

           Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ένταξη του κτιρίου στο φυσικό περιβάλλον και στη μορφολογία του οικοπέδου και του περιβάλλοντα χώρου

           Η εικόνα του κτιρίου πρέπει να αντανακλά τη σημασία του ως σημαντικού δημόσιου κτιρίου

           Είναι απαραίτητη η δημιουργία ανάλογου υπαίθριου δημόσιου χώρου για την υποδοχή του κοινού

           Πρέπει να συνεκτιμηθεί το σύνολο των γενικών και επιμέρους λειτουργικών απαιτήσεων για την εξυπηρέτηση τόσο των διατμηματικών, όσο και των ενδοτμηματικών λειτουργιών

           Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πρέπει να ενσωματώνει ομαλά τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και των παθητικών συστημάτων για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου.

 Περιγραφή του κτιρίου


Σύμφωνα με την Αρχιτεκτονική μελέτη, το κτίριο αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, με τρόπο που οι κτιριακοί όγκοι εντάσσονται και ακολουθούν τη μορφολογία του οικοπέδου. Δύο πτέρυγες υπό γωνία, παράλληλες με το ΝΔ και το ΝΑ όριο του οικοπέδου, διαμορφώνουν έναν χώρο υποδοχής στο κτίριο με αλλεπάλληλα επίπεδα.

 Η μεγαλύτερη σε μήκος πτέρυγα χωροθετείται παράλληλα με την κλίση του οικοπέδου και την οδική αρτηρία και «υπογραμμίζει» τον κυρίαρχο πευκώνα που βρίσκεται σε επαφή. Η πτέρυγα αναπτύσσεται σε τρία υπέργεια επίπεδα και ένα υπόγειο. Η λιτότητα και η σαφήνεια που ακολουθεί ο σχεδιασμός στη διαχείριση των μορφολογικών ζητημάτων, υπογραμμίζουν την κλίμακά της, ενώ η συγκράτηση της καθ’ ύψος ανάπτυξης του κτιρίου στοχεύει στην ενσωμάτωσή στο ανάγλυφο της περιοχής.

Η δεύτερη πτέρυγα, μικρότερη σε μήκος, οργανώνεται σε τρία υπέργεια επίπεδα και διασπάται σε επιμέρους κυβικές ενότητες, αποκαθιστώντας αντιληπτικά την πρόσληψη του κτιρίου ως σύνθεση διακριτών γραμμικών πρισμάτων. Στη συμβολή των δύο πτερύγων ο κτιριακός όγκος διασπάται στα δύο πρώτα επίπεδα επιτρέποντας τη θέα προς τον πευκώνα, μέσω των μεγάλων υαλοστασίων.

Η κεντρική είσοδος του κτηρίου ορίζεται στη συμβολή των δύο πρισματικών όγκων. Στα δύο πρώτα επίπεδα, τα διαφανή (κρυστάλλινα) όρια της κεντρικής εισόδου επιτρέπουν την οπτική συνέχεια του πευκώνα μέσα στο κτίριο. Ανεξάρτητη είσοδος προβλέπεται για την Αίθουσα Εκδηλώσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί δυνατότητα λειτουργίας της εκτός του ωραρίου εργασίας των λοιπών ενοτήτων.

Στο εσωτερικό του κτιρίου οργανώνονται εσωτερικά αίθρια για την ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και τη συμβολή στη βελτίωση του φυσικού δροσισμού.

Ο μεγάλος αύλειος χώρος (πλατεία) διαμορφώνεται στη συμβολή των δύο πρισμάτων, στο ίδιο επίπεδο με την είσοδο της Αίθουσας Εκδηλώσεων. Το επίπεδο της πλατείας συνδέεται με την κεντρική είσοδο του κτιρίου με σύστημα κλιμάκων και ραμπών, δημιουργώντας κλιμακωτά επίπεδα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία στάσης, ανάπαυσης και αναμονής με ανεμπόδιστη θέα.

Η είσοδος στο οικόπεδο γίνεται από κόμβο επί της τοπικής οδού εξυπηρέτησης με άξονα με νησίδα που καταλήγει σε διαμόρφωση επιβίβασης και αναστροφής.

 Δυτικά του άξονα εισόδου διαμορφώνεται ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων προσωπικού και επισκεπτών συνολικής χωρητικότητας 195 θέσεων, από τις οποίες οι 14 θέσεις είναι για οχήματα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Οι νησίδες πρασίνου εντός του χώρου στάθμευσης θα φυτευτούν με φυλλοβόλα δέντρα. Ο λοιπός υπαίθριος χώρος του οικοπέδου προβλέπεται να παραμείνει χωρίς ιδιαίτερες διαμορφώσεις προκειμένου να αποδοθεί για την ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης (πευκώνας).

Στο δώμα του μείζονος πρίσματος προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels.

  Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 28.110.000,00 € (με ΦΠΑ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με ποσό 10.000.000,00€.

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει μέχρι το Μάρτιο του 2022 και η κατασκευή του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023

Και ευχή Τζιτζικώστα για τα εγκαίνια

Ο περιφερειάρχης έκανε και μία ευχή για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου: να είναι όλοι όρθιοι και καλά και ως διοίκηση εκ νέου, να εγκαινιάσουν όλοι μαζί το νέο Διοικητήριο που απευθύνεται σε εργαζόμενους και πολίτες, αφού θα έχει τον συντονισμό των υπηρεσιών υπό την ίδια στέγη καθώς και  καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Ημαθίας σε ένα κτήριο με συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά...

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων...

Η παρουσία των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Βέροιας...

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Θόδωρος Σαβ. Ταχματζιδης. Η...

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το Τορόντο στο Σπίτι της Βεργίνας

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το...

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και ο...

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ημαθίας

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών...

Σε εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για...

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική Μακεδονία!

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική...

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα,...

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση αγροτικού μηχανήματος μέσω διαδικτύου - Του είχαν πάρει 12500 ευρώ

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...