Αναμένεται να κλείσουν δεκάδες ακόμα καταστήματα Τραπεζών – Στη Βουλή το θέμα με Ερωτήσεις βουλευτών

Αναμένεται να κλείσουν δεκάδες ακόμα καταστήματα Τραπεζών – Στη Βουλή το θέμα με Ερωτήσεις βουλευτών

συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και μείωση των εργαζομένων μέσα από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, προκαλεί τις αντιδράσεις των συλλόγων εργαζομένων, ενώ το θέμα θα έρθει και στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προς τον Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη με θέμα «Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών και η επίπτωση της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία». Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς που ανέφερε τις παρεμβάσεις του συλλόγου στους Ο.Τ.Α για το θέμα, ενώ παρέθεσαν και αναλυτικά στοιχεία.

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για την συρρίκνωση

του δικτύου καταστημάτων των Τραπεζών

Με τις υπογραφές της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και ακόμη 21 βουλευτών κατατέθηκε η ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα σημειώνουν:

«Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών αναδεικνύεται πλέον σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα, τόσο για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ειδικά στην οικονομική ζωή της περιφέρειας και τελικά για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ταυτόχρονα, η ίδια πολιτική των τραπεζών προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες εργαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι ακολουθούμενες -απαράδεκτες σε πολλές περιπτώσεις- πρακτικές των εργοδοτών, τους οδηγούν εκτός αγοράς εργασίας, παρά τη θέλησή τους.

Ειδικότερα, οι Τράπεζες την τελευταία δεκαετία έπαυσαν τη λειτουργία 2.300 καταστημάτων (μείωση 57%) και τον αριθμό των ΑΤΜ κατά 25%. Στο ίδιο διάστημα, ο μέσος όρος μείωσης των καταστημάτων των τραπεζών στην Ευρωζώνη ήταν 36,3% και της μείωσης των ΑΤΜ κατά μόλις 4,8%.

Μόνο το 2020, οι τράπεζες έκλεισαν 180 καταστήματα σε όλη τη χώρα (-10%), ενώ ο συνολικός σχεδιασμός τους προβλέπει άμεσα μια αναλογική μείωση για το 2021.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανακοινώσει την παύση λειτουργίας 25 καταστημάτων ή το 7% του δικτύου της, ενώ η Τράπεζα Αττικής διακόπτει τη λειτουργία σε 12 καταστήματα ή το 20% του δικτύου της.

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι τις αρχές Αυγούστου κλείνει ακόμα 64 καταστήματα ή το 15% του δικτύου της, εκ των οποίων τα 25 από αυτά λειτουργούν στην περιφέρεια, ενώ υλοποιείται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με ειδικά κίνητρα για τους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση κόστισε στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ, από το 2013 ως και το 2020 διέκοψε τη λειτουργία σε 796 καταστήματα ή στο 62% του δικτύου της και μείωσε τον αριθμό των υπαλλήλων της από 18.591 το 2013 σε 9.866 στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (μείωση 47%).

Οι παραπάνω μεταβολές, συνολικά, είχαν ανάλογη επίδραση και στον αριθμό των εργαζόμενων τραπεζοϋπαλλήλων, που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μειώθηκαν κατά 33 χιλιάδες (ή 50%).

Η μείωση αυτή διαμόρφωσε την αναλογία του αριθμού κατοίκων ανά τραπεζοϋπάλληλο στην Ελλάδα σε 324 προς 1, τη στιγμή που στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί ένας υπάλληλος σε 186 κατοίκους. Επιπρόσθετα τα κλεισίματα των καταστημάτων διαμόρφωσαν το δείκτη τραπεζικών καταστημάτων στο επίπεδο που αναλογούν 19 καταστήματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στην Ιταλία αναλογούν 38, στην Ισπανία 49, στην Πορτογαλία 38 και στη Γαλλία 34, αριθμός που αποτελεί και το μέσο όρο των τραπεζών στην ευρωζώνη.

Οι δείκτες αυτοί αναδεικνύουν το στοιχείο της σχετικής δυσκολίας πρόσβασης του πληθυσμού σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και προϊόντα συνιστά για κάθε κάθε οικονομική μονάδα βασικό στοιχείο της ομαλής κοινωνικοοικονομικής ένταξης της, ενώ θεωρείται κρίσιμος παράγοντας και για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα (αρ. 36 Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) την πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Είναι αυτονόητο ότι η μείωση των τραπεζικών καταστημάτων έχει σημαντική επίδραση στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά των ακριτικών ή απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, καθώς δημιουργούνται συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική οικονομία.

Αυτό συνεπάγεται μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας έωλους. Ενώ είναι προφανές ότι θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή σε περιφέρειες με παραγωγική, εμπορική, μεταποιητική, τουριστική, εξαγωγική δραστηριότητα ή και εθνική σημασία.

Και ενώ οι νέες εφαρμογές ψηφιακής τραπεζικής θα αναμενόταν να λειτουργήσουν διορθωτικά ως προς τα παραπάνω, επιταχυνόμενες και από τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν λόγω της πανδημίας, καμία μέριμνα δεν υπάρχει ακόμα από τις τράπεζες για εκείνους που δεν έχουν εξοικείωση ή και πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών ή στο διαδίκτυο . Σε αυτό συνηγορεί ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις με βάση τα ευρωπαϊκά συγκριτικά δεδομένα του 2020 και κριτήριο τον ευρωπαϊκό δείκτη μέτρησης για την πρόοδο της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (δείκτης D.E.S.I.) αλλά και ειδικότερα τον κάτω του μέσου όρου στην ΕΕ του ποσοστού του πληθυσμού που χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική τραπεζική.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, η πολιτική μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων προβλέπεται ότι θα εντείνει και την απομόνωση των ευάλωτων κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, μεταξύ των οποίων τα φτωχά νοικοκυριά και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η παράλληλη πολιτική διαχωρισμού των πελατών σε προνομιούχους και μη, που ακολουθούν οι τράπεζες, θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την ίδια, λάθος κατεύθυνση.

Με όλα τα παραπάνω, οι Τράπεζες αυτή τη στιγμή, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις (επιπλέον της τέταρτης της Τράπεζας Πειραιώς), αλλά και την πρόσφατη στήριξη μέσω του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ», μοιάζουν να αγνοούν επιδεικτικά τον αναπτυξιακό ρόλο τους και την ανάγκη της οικονομίας για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανάπτυξη, που θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματική και γρήγορη εισροή και διοχέτευση των σημαντικών επενδυτικών πόρων για την ελληνική οικονομία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται για την περίοδο 2021-2027.

Τέλος, η ίδια πολιτική συρρίκνωσης θέτει πλέον ανοικτά σοβαρούς προβληματισμούς για τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω και πιθανών εναρμονισμένων πρακτικών από τις Τράπεζες, σε σχέση με τις περιφέρειες που επιλέγουν να παύσουν ή να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι πρακτικές που ακολουθούν ορισμένες τράπεζες, με μοναδικό σκοπό την αποχώρηση των εργαζόμενων μέσω προγραμμάτων εθελουσιών εξόδων και τη μείωση του εργασιακού κόστους από τα καταστήματα που κλείνουν, περιλαμβάνουν πλέον τακτικές και έντονες οχλήσεις, ψυχολογική πίεση, απειλή, ηθική παρενόχληση και mobbing ακόμα και εργαζομένων που ανήκουν σε ευαίσθητες ή ευπαθείς ομάδες.

Αυτή η επιχειρηματική κι αντεργατική πρακτική που ακολουθείται από τις Διοικήσεις των Τραπεζών με την Κυβέρνηση να μένει αδρανής και αμέτοχη, θέλει να αξιοποιήσει μια αυθαίρετη και αόριστη επίκληση περί πλεονάζοντος προσωπικού, στις περιπτώσεις που κλείνουν καταστήματα, υποστηρίζοντας αβάσιμα ότι δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη εργασίας για τους εργαζόμενους στην κάθε τράπεζα.

Οι πρακτικές αυτές ιδιαίτερα στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις εργοδοτικές υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, τις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπου σαφώς προβλέπεται η υποχρέωση των εργοδοτών να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους που υπηρετούν σε καταστήματα που κλείνουν, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση τους για επανακατάρτιση του προσωπικού ενόψει των επιχειρηματικών τους σχεδίων, αλλά κυρίως τη ρήτρα για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο, όπως προβλέπει η σε ισχύ κλαδική ΣΣΕ.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται δραματικά η ένταση εργασίας για τους εργαζόμενους στα καταστήματα που λειτουργούν και επιφορτίζονται με τις εργασίες των καταστημάτων που κλείνουν, ενώ δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσχέρειες πρόσβασης και ποιοτικής εξυπηρέτησης για την πελατεία.

Στα παραπάνω θέματα έχουν αναφερθεί με ανακοινώσεις τόσο οι σύλλογοι των εργαζομένων όσο και οι τοπικοί φορείς που έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για το κλείσιμο καταστημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών ποια είναι η στρατηγική και οι ενέργειες που θα ακολουθήσει:

1. Για την εξάλειψη των φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στον πληθυσμό από τη συνεχιζόμενη μείωση του δικτύου καταστημάτων;

2. Για την διαφαινόμενη εναρμονισμένη πρακτική των διοικήσεων των τραπεζών που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργούν μονοπωλιακές συνθήκες;

3. Για την προστασία των θέσεων στον τραπεζικό κλάδο;

Παρεμβάσεις του συλλόγου εργαζομένων σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επικείμενη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι οι τράπεζες οφείλουν να αναδείξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και να αποτρέψουν τις συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού του πληθυσμού.

Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα αποτροπής του σχεδίου Sunrise από την λεπτομερή ανακοίνωση του στις αρχές Απριλίου, στο οποίο πέραν των άλλων προβλέψεων του, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει στοχοθετήσει για την περίοδο 2021-2024 τη διακοπή λειτουργίας 75 καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα και την παράλληλη μείωση του προσωπικού άνω των 2.000 εργαζόμενων στην Τράπεζα.

Ο Σύλλογος έχει δρομολογήσει μέχρι σήμερα ένα αρχικό κύκλο παρεμβάσεων του σε Δήμους και Περιφερειακές Αρχές της χώρας σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων προς τα πολιτικά κόμματα στο τέλος του 2020, ώστε αφενός να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τις επικείμενες εξελίξεις και αφετέρου να θέσει το θέμα σε όσο το δυνατό υψηλότερο θεσμικό επίπεδο, επιζητώντας τις ανάλογες πρωτοβουλίες από την πλευρά των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να αποτραπούν με κάθε μέσο και τρόπο η περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις, έχουν λάβει χώρα, με την κατάθεση σχετικού και αναλυτικού Υπομνήματος έκθεσης της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα και του αιτήματός μας για έκδοση σχετικών ψηφισμάτων από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές με την δέουσα δημοσιοποίηση του θέματος. Ενδεικτικά για την περιοχή μας:

1. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 28 Μαΐου και με την εξ αποστάσεως παρουσία του Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Ιουνίου 2021.

2. Στο Δήμο Βέροιας στις 29 Απριλίου και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Ιουνίου 2021. Έκδοση ψηφίσματος για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς (veria.gr).Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας συμπαραστέκεται στους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς για την συρρίκνωση των καταστημάτων πανελλαδικά - Εφημερίδα ΛΑΟΣ Βέροια Ημαθίας (laosnews.gr)

3. Στο Δήμο Σκύδρας του Ν. Πέλλας στις 4 Ιουνίου και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14 Ιουνίου. https://www.skydra.gr/e-dimosio/deltia-typou/item/2565-psifisma-pireos

Όπως αναφέρουν και στο Υπόμνημα, συνολικότερα οι Τράπεζες συνεχίζουν να μένουν προσδεδεμένες σε αδιέξοδες λογικές συρρίκνωσης, εξαντλούνται στο βραχυπρόθεσμο «κυνήγι» δεικτών κόστους (αν και κατέχουν την ανταγωνιστικότερη θέση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες) αντί να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης, που είναι προϋπόθεση για να τιμήσουν την εμπιστοσύνη της πελατείας τους και να συμμετέχουν υπεύθυνα στον ρόλο τους για την απαραίτητη στήριξη της χειμαζόμενης οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της χώρας, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μια πρωτοφανή συνθήκη πανδημίας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, λόγω προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν, για Βαρώσια

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ερώτηση για το ενδεχόμενο...

Ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής...

Θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς

Θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους της Τράπεζας...

Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς,...

Πόσο θα αποζημιωθούν ανά στρέμμα οι παραγωγοί, ανάλογα με το ποσοστό ζημιάς, στα πυρηνόκαρπα Λ. Τσαβδαρίδης: «Η εξέλιξη πιστοποιεί την έμπρακτη στήριξη των πληγέντων παραγωγών από την Κυβέρνηση»

Πόσο θα αποζημιωθούν ανά στρέμμα οι παραγωγοί, ανάλογα...

Πόσο θα αποζημιωθούν ανά στρέμμα οι παραγωγοί,...

Δήμαρχος Βέροιας προς Π. Παυλίδη: Δαπάνη για αγορά κτιρίου “Τσαλέρα” 0 ευρώ

Δήμαρχος Βέροιας προς Π. Παυλίδη: Δαπάνη για αγορά...

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης γνωστοποιεί τα...

Τα

Τα "Πόθεν Έσχες" των βουλευτών της Ημαθίας

Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα "Πόθεν Έσχες" των...

Έναρξη υποβολής αιτήσεων στα 30 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ -  Διετής επαγγελματική κατάρτιση με πρακτική άσκηση σε 42 ειδικότητες

Έναρξη υποβολής αιτήσεων στα 30 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ - Διετής...

Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, η ηλεκτρονική ...

Ένωση Φοροτεχνικών Ημαθίας: Γιατί χρειάζονται ξεκούραση ΚΑΙ οι λογιστές.... - Με προσωπικό ασφαλείας η λειτουργία των λογιστικών γραφείων τον Αύγουστο

Ένωση Φοροτεχνικών Ημαθίας: Γιατί χρειάζονται...

Αγαπητοί πελάτες,Το σύστημα για τις φορολογικές...

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Βέροια και Νάουσα - Ποιες περιοχές αφορά

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε Βέροια και Νάουσα -...

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω εργασιών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...