Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης Ηλίας ένα «κουφάρι ναού» στο κέντρο της πόλης

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης Ηλίας ένα «κουφάρι ναού» στο κέντρο της πόλης

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος Λιλιόπουλος προδήλως αγανακτισμένος αλλά και απογοητευμένος με παρότρυνε να επισκεφθώ την εκκλησία (;) του Προφήτη Ηλία στο κέντρο της Βέροιας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!

Ομολογώ πως κάτι είχα ακούσει για την ύπαρξη αυτού του Ναού. Πού όμως «βρισκόταν» δεν ήξερα! Υπολόγιζα πως κάπου κοντά στην ομώνυμη οδό στο κέντρο της πόλης, στον πεζόδρομο. Ρωτώντας-ρωτώντας κι αφού αρκετοί συντοπίτες μου, μου υποδείκνυαν την εκκλησία της Αγίας Άννας για του Προφήτη Ηλία την… βρήκα!

Για την αδικαιολόγητη άγνοιά μου, δημόσια ζητώ την επιεική κρίση σας.

Η «θέση» του Ναού


Βέβαια για να βρει κάποιος την «πάλαι ποτέ τιμώμενη κατοικία του Προφήτη χρειάζεται γνώστη-συνοδό-οδηγό ή ειδικό σχεδιάγραμμα ή πυξίδα». Ο ναός λοιπόν ή το «κουφάρι» ενός ναού, έχει «αδιέξοδο» από την οδό Ιπποκράτους. Είναι κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, φαίνεται πως είναι ρυθμού βασιλικής και όπως διάβασα στους τοπικούς ιστορικούς και ερευνητές στο παρελθόν λειτουργούσε ως ενοριακός.

«Στραγγαλισμένος» στον ακάλυπτο χώρο οικοδομών

Ένα στενάκι που αρχίζει από την οδό Ιπποκράτους πριν τη συμβολή της με την οδό που φέρει το όνομα του Προφήτη με οδήγησε σε μια ριμαγμένη από την πολυκαιρία και τις καιρικές συνθήκες εκκλησία. Σφηνωμένη στον ακάλυπτο χώρο πίσω από την Εθνική Τράπεζα, μοιάζει στραγγαλισμένη και φυσικά εγκαταλελειμμένη.

Ο εμπρόσθιος τοίχος – προφανώς για να μη καταρρεύσει, στηρίζεται με αμέτρητα δοκάρια που κοντράρουν στο πίσω μέρος των οικοδομών που γειτονεύουν. Η κεντρική πόρτα «σφραγισμένη» δεν ανοίγει ούτε μπορεί κάποιος να την πλησιάσει. Η βόρεια πλευρά σχεδόν έχει καταρρεύσει. Κάποιες λαμαρίνες «προσπαθούν» να παίξουν το ρόλο του προστάτη απ’ τη βροχή. Χωρίς φυσικά να επιτυγχάνεται η αποστολή τους. Η στέγη από όσο είδα (δύσκολο να πλησιάσει κανείς) στηρίζεται σε σιδερένια υποστυλώματα. Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξουν.

Μάρτυρες της τραγικής κατάστασης οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται.

Το εσωτερικό αδιόρατο! Κάθε είδους ζωύφια, τρωκτικά και γάτες.

Ευτυχώς ο ναός είναι άδειος αφού όπως με πληροφόρησε μια γειτόνισσα, οι εικόνες και ότι λειτουργικό σκεύος υπήρχε, έχουν μεταφερθεί για ασφάλεια σε άλλο χώρο.

Γενναία απόφαση


Δεν είμαι ειδικός αλλά από την πρώτη ματιά φαίνεται πως ο ναός δεν έχει σωτηρία! Ίσως γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε!

Κάτι όμως πρέπει να γίνει. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Τις ίδιες διαπιστώσεις απ’ ότι διάβασα είχε κάνει και ο γνωστός ερευνητής καθηγητής Θωμάς Γαβριηλίδης πριν από 30 χρόνια όταν επισκέφθηκε τον χώρο.

Χρειάζεται οι αρμόδιοι (αρχαιολόγοι-πολεοδόμοι-Δήμος) να πάρουν μια γενναία απόφαση και ο ναός να κατεδαφιστεί, αφού η αναστήλωση προβλέπω είναι απραγματοποίητη. Καλύτερα να μείνουμε «φτωχότεροι» κατά μία εκκλησία. Είναι κουφάρι και είναι επικίνδυνη. Και η απόφαση θα πρέπει να είναι σύντομα πραγματοποιήσιμη για να μη θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

Προς το παρόν θεωρώ πως είναι εστία μόλυνσης με ότι σημαίνει αυτό.

Κάποτε υπήρχαν στη Βέροια 72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Τα τελευταία χρόνια μετρούσαμε 48. Τώρα πάμε για μία λιγότερο.

Στο χώρο ας τοποθετηθεί ένας μικρός ναΐσκος να θυμίζει την ύπαρξη του σημερινού ναού όπου οι πιστοί να μπορούν ν’ ανάβουν το κεράκι τους.

Οι γενναίες αποφάσεις λαμβάνονται από.. γενναίους ανθρώπους!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδούς της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Παρατάσεις για την Εφαρμογή  του Κανονισμού  Πυροπροστασίας Ακινήτων  εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παρατάσεις για την Εφαρμογή του Κανονισμού ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, ενημερώνει οτι: Σε συνέχεια της...

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες  του οικισμού Αγίου Γεωργίου Αλεξάνδρειας

Δωρεάν εξέταση test-PAP σε γυναίκες του οικισμού Αγίου...

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου...

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας  Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την διαχείριση και  αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς στο σχολείο

Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ενημέρωση...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

“Stem Girls on Tour”, για εφήβους στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Οι Αμερικανικές Γωνιές Veria Techlab & Thessaloniki TechLab με την...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Γράφει η Όλγα Κουτμηριδου -ΜεταξαΥπάρχουν και πουλιά...

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

60 χρόνια από την Χάρτα της Βενετίας - Με αφορμή την...

Της Αναστασίας Πάπαρη Εφέτος η UNESCO και το ICOMOS...

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες για την σχολική Ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας Ευχαριστίες...

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...