Χαράτσι...  για έναν περίπατο στον Όλυμπο - Προσεχώς εισιτήριο και σε άλλους δρυμούς

Χαράτσι... για έναν περίπατο στον Όλυμπο - Προσεχώς εισιτήριο και σε άλλους δρυμούς

Εισιτήριο θα πληρώνουν όλοι οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τον Όλυμπο, όπως προβλέπει σχέδιο απόφασης την οποία συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκαλώντας, ήδη, σφοδρές αντιδράσεις ιδιαίτερα στους «κόλπους» των ορειβατών.

Το εισιτήριο που αναμένεται να θεσπιστεί με την εν λόγο υπουργική απόφαση θα καλείται να πληρώσει ο οποιοσδήποτε πολίτης και για οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλει να ακολουθήσει ακόμα και για μία απλή διέλευση.

Από το εισιτήριο στον δρυμό του Ολύμπου θα εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως τα ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και προς το παρόν έχει την μορφή του προσχεδίου εφόσον εντοπίζονται πολίτες χωρίς να έχουν πληρώσει το απαραίτητο αντίτιμο, τότε θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο αντιστοιχεί στο 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη στην χώρα μας στο φαράγγι της Σαμαριάς ενώ επρόκειτο να ισχύσει και στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου αλλά αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων. 

Σχετικά με τις τιμές του εισιτηρίου, θα διαμορφώνονται ως εξής:

Ατομικό εισιτήριο από 4-6 ευρώ ανά ημέρα

Ομαδικό εισιτήριο, άνω των δέκα ατόμων, 5,0 ευρώ ανά ημέρα

Μειωμένο εισιτήριο, 3,0 ευρώ την ημέρα.

Στο προσχέδιο της απόφασης προβλέπεται και η έκδοση ετήσιου εκπτωτικού ετήσιου εισιτηρίου.

Η απόφαση θα εκδοθεί μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο το οποίο έχει ήδη σταλεί προς υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλες περιοχές με σκοπό όχι μόνο τα έσοδα αλλά και τον έλεγχο της πρόσβασης.

Ο αρμόδιος φορέας εξέδωσε μετά τις αντιδράσεις, ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν συζητήσεις που γίνονται μεταξύ αρμόδιων φορέων και όχι τελεσίδικη απόφαση.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται πως το σχέδιο αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού και η διαβούλευση μεταξύ φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης.

Χαρακτηρίζει ωστόσο την καθιέρωση εισιτηρίου, χρήσιμο εργαλείο προστασίας των οικοσυστημάτων.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής:

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...