Με την πλειοψηφία των 25 υπέρ, «πέρασε» η αγορά του σχολείου Τσαλέρα από τον Δήμο Βέροιας, στην τιμή των 455.000 ευρώ

Με την πλειοψηφία των 25 υπέρ, «πέρασε» η αγορά του σχολείου Τσαλέρα από τον Δήμο Βέροιας, στην τιμή των 455.000 ευρώ

-Τί ειπώθηκε για το θέμα στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Επανήλθε στη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το θέμα της απευθείας αγοράς του σχολείου Τσαλέρα στο κέντρο της πόλης.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Αλέκος Τσαχουρίδης επαναλαμβάνοντας ότι η δημοτική αρχή εμμένει στην αγορά με στόχο την ανταλλαγή του με το 3ο Δημοτικό σχολείο, ενώ όσον αφορά στο τίμημα είπε ότι αυτό καθορίστηκε από ορκωτό εκτιμητή (Καρατζάς), με συγκριτικά στοιχεία άλλων τριών οικοπέδων στο κέντρο της πόλης. «Κρίθηκε ότι η αξία του οικοπέδου είναι στα 565.000 ευρώ και  το κτίσμα (428 τμ) που υπάρχει στο οικόπεδο μαζί με  στέγαστρα και παραρτήματα που αξιολογήθηκαν στα 175.000 ευρώ, η συνολική του αξία έφτασε τα 740.000 ευρώ. Εκτιμώντας την παλαιότητα και τις άλλες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, το ποσό μειώθηκε στις 455.000 ευρώ, μείωση κατά 40% δηλαδή. Εάν πούμε λοιπόν ότι η αξία είναι 565.000 ευρώ και αφαιρέσουμε τις 175.000 που είναι τα κτίσματα, τότε η αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 390.000 ευρώ, για ένα οικόπεδο 1,5 στρέμμα μέσα στην πόλη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι,  πιστεύω ότι η τιμή είναι λογική και κυμαίνεται στα 278 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά για το σκοπό που το θέλουμε», είπε ο κ. Τσαχουρίδης.

Ο κ. Παυλίδης ρώτησε γιατί επέστρεψε από την περιφέρεια και αν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν το κτίριο και συμφωνούν ότι είναι κατάλληλο. «Από τις 455.000, οι 390.000 λέτε ότι είναι για το οικόπεδο… Άρα το κτίσμα είναι 60.000 ευρώ; Ο δήμαρχος μας είπε ότι για το κτίσμα πληρώνει 0 ευρώ» είπε ο κ. Παυλίδης και ρώτησε εάν έγινε διαπραγμάτευση για χαμηλότερη τιμή και αν αληθεύει θέμα μετάταξης συγγενικών προσώπων του ιδιοκτήτη  στη Διεύθυνση του σχολείου. «Μετάταξη- υπόσχεση διευθυντή δεν γίνεται. Μετατάξεις κάνει η πολιτεία και κατόπιν κρίσεως. Όσο για την διαπραγμάτευση, αυτή γίνεται μόνο εάν θεωρεί κάποιος ότι είναι υπέρογκο το ποσό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι συμφέρουσα η τιμή», απάντησε ο δήμαρχος ο οποίος είπε ότι επισκέφθηκε το σχολείο, το είδε και υπάρχει δήλωση στατικής αντοχής από την πλευρά του πωλητή.

Ο κ. Τσανακτσίδης ρώτησε αν επαρκεί για τη στέγαση μαθητών κι αν το αγοράζει ο Δήμος για καλύτερο και όχι ως απαρχαιωμένο. «Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να στοιβάξουμε μαθητές, προφανώς θα θέλαμε καινούργια σχολεία και μας ενδιαφέρει, αλλά δεν γίνεται αυτό πάντα» απάντησε ο κ. Βοργιαζίδης.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα  Τζήμα, τόνισε ότι  η αξία της αγοράς που είναι χαμηλότερη και από  αντικειμενική οικοπέδου, είναι σημαντικό γεγονός καθότι  δεν υπάρχουν οικόπεδα για σχολικά κτίρια μέσα στην πόλη. «Λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα που είχε όταν λειτουργούσε, θα πρότεινα να ψηφίσουμε καταρχάς υπέρ της αγοράς, αλλά η όποια μετακίνηση να γίνει αργότερα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και εξωραϊσμού του κτιρίου και  τότε θα το δούμε και σε σχέση με την όλη η αξιοποίηση της περιοχής, με την πλατεία ωρολογίου και το βήμα Απ. Παύλου».

Η καταρχήν απόφαση ελήφθη. Μιλάμε για καταλληλόλητα και δυνατότητες του κτιρίου. Αν δεν ισχύουν αυτά, νομίζω ότι τίθεται εν αμφιβόλω όλη διαδικασία, είπε ο κ. Μαρκούλης. «Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε το ακίνητο ως έχει, στη συνέχεια εάν υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης και αξιοποίησής του θα είναι ότι καλύτερο. Θεωρώ ότι όπως είναι προορισμένο για σχολικό κτίριο, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία», απάντησε η κα Τζήμα.

«Δεν θα πάμε να μπούμε έτσι, εννοείται», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Ακούσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση από τον κ. Πυρινό  ότι μπορεί να γκρεμιστεί, σήμερα λέμε για προγράμματα, δεν γίνεται έτσι… Συμφωνούμε μεν, αλλά όχι πρόχειρα χωρίς προγραμματισμό και μελέτη για το κτίριο, για το τι χρειάζεται να γίνει  και πόσα χρήματα θα χρειαστούν. Μπορεί να στεγάσει με ασφάλεια μαθητές, δεδομένου ότι υπήρξαν και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες του κτιρίου; Δεν σας τιμά να λέτε ότι κοστίζει 0 ευρώ, γιατί στο τέλος θα αποδειχθεί πόσο κόστισε. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά», επεσήμανε ο κ. Παυλίδης, ζητώντας διαπραγμάτευση του τιμήματος.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Ασλάνογλου, στην τοποθέτησή του βεβαίωσε ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το κτίριο με δικά του χρήματα, όπως θα μπορούσε ιδίοις πόροις να αποκαταστήσει και το δικαστικό Μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου.

«Διακρίνω μιζέρια και αρνητισμό για την αγορά και ως τεχνικός δεν μπορώ να την καταλά βω. Έχουμε ένα σημαντικό ακίνητο μέσα στο κέντρο της πόλης που μπορεί να καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες, ο δήμος έχει οικονομική δυνατότητα για την αγορά του με συγκεκριμένη χρήση και κάποιοι αμφισβητούν τον πιστοποιημένο εκτιμητή», είπε ο κ. Θαν. Σιδηρόπουλος χαρακτηρίζοντας συμφέρουσα περίπτωση την αγορά του. «Χάνεται σημαντικός χρόνος», είπε.

Ο Θ. Κορωνάς θεώρησε  προφανές ότι πρόκειται για αγορά ενός από τα κεντρικότερα οικόπεδα με κτίριο (1,5 στρέμμα περίπου) στο κέντρο της Βέροιας, κάτι που δεν βρίσκεται εύκολα. «Είναι προς όφελος  του δήμου και ως αστικό οικόπεδο θα πολλαπλασιαστεί η αξία του τα επόμενα χρόνια. Η ανταλλαγή είναι μία άλλη διαδικασία και όταν θα έρθει θα εξετάσουμε τους όρους»

Την ίδια εκτίμηση είχε και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης τονίζοντας ότι δεν βρίσκονται εύκολα ευκαιρίες τέτοιων οικοπέδων μέσα στην πόλη, ενώ ο κ. Τσιούντας ανέφερε πως είναι ένα οικόπεδο απαραίτητο, αλλά μόνο για σχολείο και αναρωτήθηκε εάν τα 1400 μέτρα είναι αρκετά για ένα σύγχρονο κτίριο.

«Ναι μεν, αλλά διαφωνούμε με τους χειρισμούς του δήμου, την πρακτική και την τακτική στον τρόπο που έρχονται κρίσιμα ζητήματα» είπε στο κλείσιμο του θέματος ο κ. Παυλίδης και πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία.

 «Το παίρνουμε για να το κάνουμε σχολείο κύριε Παυλίδη. Συνεχίζετε να διαφωνείτε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο γιατί κατασκευάστηκε  καινούργιο στα Γιοτζαλικια και μεταφέρθηκαν εκεί… Όταν πρωτοσυζητήθηκε το νούμερο για την αγορά, ήταν επταψήφιο και σήμερα είναι 455.000. Επαναλαμβάνω ότι για το κτίριο πληρώνουμε 0 ευρώ και οι άνθρωποι που γνωρίζουν από αυτά τα θέματα και καταλαβαίνουν, ξέρουν τι λέω…» απάντησε ο δήμαρχος.

Ψηφοφορία

 Στην ψηφοφορία, ψήφισαν, κατά: Παυλίδης, Μιχαηλίδης, Τσαναξίδης. Υπέρ, η παράταξη Βοργιαζίδη, Μπατσαρά, και οι Τσανακτσίδης και Δεμερτζίδης, ενώ δεν προσμετρήθηκε η θεική ψήφος της κας Ράλλη την οποία κοινοποίησε μέσω του επικεφαλής της παράταξής της, λόγω διακοπής  της σύνδεσής της κατά την συνεδρίαση.

 Λευκό: Τσιούντας, Αγγέλου, Στεφανόπουλος και  αποχή: Μαρκούλης και  Κ. Θεοδωρίδης.

 Το θέμα πέρασε με 25 υπέρ, και με την ψήφο του προέδρου της κοινότητας Βέροιας Γ. Τσιλογιάννη.

(Στο αυριανό φύλλο, τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης)

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιωματικά εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία Κλειδίου και Λιανοβεργίου του Δήμου Αλεξάνδρειας

Βιωματικά εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία Κλειδίου...

Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξάνδρειας με Παράρτημα...

Βέροια: Πυρκαγιά πριν λίγο σε διώροφο στο κέντρο της πόλης

Βέροια: Πυρκαγιά πριν λίγο σε διώροφο στο κέντρο της...

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι συναγερμός σήμανε στην...

Η εταιρεία ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ SECURITY βράβευσε τους καλύτερους του 2021! (φωτογραφίες)

Η εταιρεία ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ SECURITY βράβευσε τους καλύτερους...

Έχει ιδιαίτερη σημασία και σπανίζει την δύσκολη...

«Σάρωσε» τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου της Αλεξάνδρειας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

«Σάρωσε» τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου της...

Επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο σύνολο των υπηρεσιών...

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ημαθίας: Απαγορεύεται η φωτιά σε ύπαιθρο και δάση - Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ημαθίας: Απαγορεύεται η φωτιά...

1. Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ημαθίας...

Σεμινάρια digital marketing από το Επιμελητήριο Ημαθίας και το ΚΕΒΙΔΙΜ του ΑΠΘ

Σεμινάρια digital marketing από το Επιμελητήριο Ημαθίας και το...

 Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ημαθίας...

Δήμος Αλεξάνδρειας - Υπογράφηκε η σύμβαση για την “Προμήθεια συστημάτων έξυπνης πόλης και Βιώσιμης κινητικότητας”

Δήμος Αλεξάνδρειας - Υπογράφηκε η σύμβαση για την...

Υπογράφηκε στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας η σύμβαση για...

Μαγικό ταξίδι στον Πόντο για μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας

Μαγικό ταξίδι στον Πόντο για μαθητές και...

… ΕΤΥΧΕ ΝΑΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ … ΠΟΝΤΟ για μαθητές (9) και...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους- καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδο θα διαρκέσει δεκαπέντε ημερολογιακές...

Ανοίγει αύριο (26/4), Τρίτη του Πάσχα, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης στο gov.gr, όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις ανάλογα με το ΑΦΜ τους, πώς θα κάνετε αίτηση.Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη του...

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι πέντε μαθητές δημοτικού σχολείου θα έφερναν στο φως ένα αρχαιολογικό εύρημα κατά την διάρκεια του καθημερινού παιχνιδιού τους; Αυτό συνέβη το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στις...

Ένα 13 χρονο κορίτσι απο την περιοχή της Βέροιας είναι το θύμα του θανατηφόρου  τροχαίου που συνέβη μετά τη 1 το μεσημέρι , στο ύψος της Κουλούρας, στην λωρίδα με κατεύθυνση προς Αλεξάνδρεια - Θεσσαλονίκη. Σε...