Με την πλειοψηφία των 25 υπέρ, «πέρασε» η αγορά του σχολείου Τσαλέρα από τον Δήμο Βέροιας, στην τιμή των 455.000 ευρώ

Με την πλειοψηφία των 25 υπέρ, «πέρασε» η αγορά του σχολείου Τσαλέρα από τον Δήμο Βέροιας, στην τιμή των 455.000 ευρώ

-Τί ειπώθηκε για το θέμα στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Επανήλθε στη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το θέμα της απευθείας αγοράς του σχολείου Τσαλέρα στο κέντρο της πόλης.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Αλέκος Τσαχουρίδης επαναλαμβάνοντας ότι η δημοτική αρχή εμμένει στην αγορά με στόχο την ανταλλαγή του με το 3ο Δημοτικό σχολείο, ενώ όσον αφορά στο τίμημα είπε ότι αυτό καθορίστηκε από ορκωτό εκτιμητή (Καρατζάς), με συγκριτικά στοιχεία άλλων τριών οικοπέδων στο κέντρο της πόλης. «Κρίθηκε ότι η αξία του οικοπέδου είναι στα 565.000 ευρώ και  το κτίσμα (428 τμ) που υπάρχει στο οικόπεδο μαζί με  στέγαστρα και παραρτήματα που αξιολογήθηκαν στα 175.000 ευρώ, η συνολική του αξία έφτασε τα 740.000 ευρώ. Εκτιμώντας την παλαιότητα και τις άλλες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, το ποσό μειώθηκε στις 455.000 ευρώ, μείωση κατά 40% δηλαδή. Εάν πούμε λοιπόν ότι η αξία είναι 565.000 ευρώ και αφαιρέσουμε τις 175.000 που είναι τα κτίσματα, τότε η αξία του οικοπέδου ανέρχεται στα 390.000 ευρώ, για ένα οικόπεδο 1,5 στρέμμα μέσα στην πόλη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι,  πιστεύω ότι η τιμή είναι λογική και κυμαίνεται στα 278 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά για το σκοπό που το θέλουμε», είπε ο κ. Τσαχουρίδης.

Ο κ. Παυλίδης ρώτησε γιατί επέστρεψε από την περιφέρεια και αν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι επισκέφτηκαν το κτίριο και συμφωνούν ότι είναι κατάλληλο. «Από τις 455.000, οι 390.000 λέτε ότι είναι για το οικόπεδο… Άρα το κτίσμα είναι 60.000 ευρώ; Ο δήμαρχος μας είπε ότι για το κτίσμα πληρώνει 0 ευρώ» είπε ο κ. Παυλίδης και ρώτησε εάν έγινε διαπραγμάτευση για χαμηλότερη τιμή και αν αληθεύει θέμα μετάταξης συγγενικών προσώπων του ιδιοκτήτη  στη Διεύθυνση του σχολείου. «Μετάταξη- υπόσχεση διευθυντή δεν γίνεται. Μετατάξεις κάνει η πολιτεία και κατόπιν κρίσεως. Όσο για την διαπραγμάτευση, αυτή γίνεται μόνο εάν θεωρεί κάποιος ότι είναι υπέρογκο το ποσό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι συμφέρουσα η τιμή», απάντησε ο δήμαρχος ο οποίος είπε ότι επισκέφθηκε το σχολείο, το είδε και υπάρχει δήλωση στατικής αντοχής από την πλευρά του πωλητή.

Ο κ. Τσανακτσίδης ρώτησε αν επαρκεί για τη στέγαση μαθητών κι αν το αγοράζει ο Δήμος για καλύτερο και όχι ως απαρχαιωμένο. «Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να στοιβάξουμε μαθητές, προφανώς θα θέλαμε καινούργια σχολεία και μας ενδιαφέρει, αλλά δεν γίνεται αυτό πάντα» απάντησε ο κ. Βοργιαζίδης.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα  Τζήμα, τόνισε ότι  η αξία της αγοράς που είναι χαμηλότερη και από  αντικειμενική οικοπέδου, είναι σημαντικό γεγονός καθότι  δεν υπάρχουν οικόπεδα για σχολικά κτίρια μέσα στην πόλη. «Λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα που είχε όταν λειτουργούσε, θα πρότεινα να ψηφίσουμε καταρχάς υπέρ της αγοράς, αλλά η όποια μετακίνηση να γίνει αργότερα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και εξωραϊσμού του κτιρίου και  τότε θα το δούμε και σε σχέση με την όλη η αξιοποίηση της περιοχής, με την πλατεία ωρολογίου και το βήμα Απ. Παύλου».

Η καταρχήν απόφαση ελήφθη. Μιλάμε για καταλληλόλητα και δυνατότητες του κτιρίου. Αν δεν ισχύουν αυτά, νομίζω ότι τίθεται εν αμφιβόλω όλη διαδικασία, είπε ο κ. Μαρκούλης. «Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε το ακίνητο ως έχει, στη συνέχεια εάν υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης και αξιοποίησής του θα είναι ότι καλύτερο. Θεωρώ ότι όπως είναι προορισμένο για σχολικό κτίριο, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία», απάντησε η κα Τζήμα.

«Δεν θα πάμε να μπούμε έτσι, εννοείται», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Ακούσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση από τον κ. Πυρινό  ότι μπορεί να γκρεμιστεί, σήμερα λέμε για προγράμματα, δεν γίνεται έτσι… Συμφωνούμε μεν, αλλά όχι πρόχειρα χωρίς προγραμματισμό και μελέτη για το κτίριο, για το τι χρειάζεται να γίνει  και πόσα χρήματα θα χρειαστούν. Μπορεί να στεγάσει με ασφάλεια μαθητές, δεδομένου ότι υπήρξαν και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες του κτιρίου; Δεν σας τιμά να λέτε ότι κοστίζει 0 ευρώ, γιατί στο τέλος θα αποδειχθεί πόσο κόστισε. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά», επεσήμανε ο κ. Παυλίδης, ζητώντας διαπραγμάτευση του τιμήματος.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στ. Ασλάνογλου, στην τοποθέτησή του βεβαίωσε ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το κτίριο με δικά του χρήματα, όπως θα μπορούσε ιδίοις πόροις να αποκαταστήσει και το δικαστικό Μέγαρο της πλατείας Ωρολογίου.

«Διακρίνω μιζέρια και αρνητισμό για την αγορά και ως τεχνικός δεν μπορώ να την καταλά βω. Έχουμε ένα σημαντικό ακίνητο μέσα στο κέντρο της πόλης που μπορεί να καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες, ο δήμος έχει οικονομική δυνατότητα για την αγορά του με συγκεκριμένη χρήση και κάποιοι αμφισβητούν τον πιστοποιημένο εκτιμητή», είπε ο κ. Θαν. Σιδηρόπουλος χαρακτηρίζοντας συμφέρουσα περίπτωση την αγορά του. «Χάνεται σημαντικός χρόνος», είπε.

Ο Θ. Κορωνάς θεώρησε  προφανές ότι πρόκειται για αγορά ενός από τα κεντρικότερα οικόπεδα με κτίριο (1,5 στρέμμα περίπου) στο κέντρο της Βέροιας, κάτι που δεν βρίσκεται εύκολα. «Είναι προς όφελος  του δήμου και ως αστικό οικόπεδο θα πολλαπλασιαστεί η αξία του τα επόμενα χρόνια. Η ανταλλαγή είναι μία άλλη διαδικασία και όταν θα έρθει θα εξετάσουμε τους όρους»

Την ίδια εκτίμηση είχε και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης τονίζοντας ότι δεν βρίσκονται εύκολα ευκαιρίες τέτοιων οικοπέδων μέσα στην πόλη, ενώ ο κ. Τσιούντας ανέφερε πως είναι ένα οικόπεδο απαραίτητο, αλλά μόνο για σχολείο και αναρωτήθηκε εάν τα 1400 μέτρα είναι αρκετά για ένα σύγχρονο κτίριο.

«Ναι μεν, αλλά διαφωνούμε με τους χειρισμούς του δήμου, την πρακτική και την τακτική στον τρόπο που έρχονται κρίσιμα ζητήματα» είπε στο κλείσιμο του θέματος ο κ. Παυλίδης και πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία.

 «Το παίρνουμε για να το κάνουμε σχολείο κύριε Παυλίδη. Συνεχίζετε να διαφωνείτε για αντιπολιτευτικούς λόγους. Οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο γιατί κατασκευάστηκε  καινούργιο στα Γιοτζαλικια και μεταφέρθηκαν εκεί… Όταν πρωτοσυζητήθηκε το νούμερο για την αγορά, ήταν επταψήφιο και σήμερα είναι 455.000. Επαναλαμβάνω ότι για το κτίριο πληρώνουμε 0 ευρώ και οι άνθρωποι που γνωρίζουν από αυτά τα θέματα και καταλαβαίνουν, ξέρουν τι λέω…» απάντησε ο δήμαρχος.

Ψηφοφορία

 Στην ψηφοφορία, ψήφισαν, κατά: Παυλίδης, Μιχαηλίδης, Τσαναξίδης. Υπέρ, η παράταξη Βοργιαζίδη, Μπατσαρά, και οι Τσανακτσίδης και Δεμερτζίδης, ενώ δεν προσμετρήθηκε η θεική ψήφος της κας Ράλλη την οποία κοινοποίησε μέσω του επικεφαλής της παράταξής της, λόγω διακοπής  της σύνδεσής της κατά την συνεδρίαση.

 Λευκό: Τσιούντας, Αγγέλου, Στεφανόπουλος και  αποχή: Μαρκούλης και  Κ. Θεοδωρίδης.

 Το θέμα πέρασε με 25 υπέρ, και με την ψήφο του προέδρου της κοινότητας Βέροιας Γ. Τσιλογιάννη.

(Στο αυριανό φύλλο, τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης)

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...