Πρωτοβουλία για το Παιδί: Προειδοποιητικά σημάδια και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές των εφήβων -  Ένας μεγάλος κρυμμένος κίνδυνος

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Προειδοποιητικά σημάδια και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές των εφήβων - Ένας μεγάλος κρυμμένος κίνδυνος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονιών η Ψυχολόγος του Κέντρου Αναφοράς και Παροχής Συμβουλευτικής σε συνεργασία με την Κοινωνιολόγο του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος, παρουσιάζουν δημογραφικά στοιχεία και προειδοποιητικά σημάδια αναγνώρισης αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών με σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού.  

Έφηβοι και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές: ένας μεγάλος κρυμμένος κίνδυνος

Κατά τη εφηβική ηλικία, οι απότομες αλλαγές στις ορμόνες και η ενεργή αναζήτηση της ταυτότητας καθιστούν τους εφήβους ιδιαίτερα ευάλωτους σε εκδήλωση διαταραχών της διάθεσης, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά ή να χρειαστούν ακόμη και μακροχρόνια παρέμβαση. Οι διαταραχές της διάθεσης συνδέονται στους εφήβους με την εκδήλωση αυτοτραυματικών συμπεριφορών, με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και την αυτοκτονία.

Μέσα από τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού διαπιστώθηκε πως υπάρχουν δύο γενικές ομάδες στις οποίες μπορούν να καταταχθούν οι έφηβοι ως προς τη εκδήλωση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών: 

Η πρώτη αφορά έφηβους, οι οποίοι κυρίως λόγω αδυναμίας διαχείρισης των συναισθημάτων τους, καταφεύγουν στην υιοθέτηση αυτοτραυματικών συμπεριφορών όπως:  

χαρακώματα στο δέρμα με αιχμηρά αντικείμενα

χτύπημα του κεφαλιού ή του χεριού σε τοίχους

τριβή του δέρματος και πρόκληση εγκαυμάτων

Ο αυτοτραυματισμός των εφήβων μπορεί να ιδωθεί ως μια προειδοποιητική αλλά κατανοητή και με νόημα συμπεριφορά, δεκτική ερμηνείας και παρέμβασης. 

Η δεύτερη ομάδα εφήβων είναι αυτή που αντιμετωπίζει σοβαρό άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα αυτοεκτίμησης και κοινωνική απομόνωση, κυρίως μετά από μακροχρόνια έκθεση σε αντίξοες οικογενειακές καταστάσεις και πλέον αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει νόημα και δεν υπάρχει διέξοδος για τους ίδιους. Η ομάδα αυτή αποπειράται ή επιτυγχάνει να αυτοκτονήσει, ακόμα και όταν κάποιος άλλος στο οικογενειακό περιβάλλον έχει αντιληφθεί το πρόβλημα ή ακόμα και όταν έχει αναζητηθεί βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε αυτή τη περίπτωση είναι: 

απαγχονισμός

αναθυμιάσεις εξατμίσεως αυτοκινήτων

υπερβολική δόση χαπιών ή και ουσιών


Στοιχεία 

Με βάση τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περασμένο Ιούνιο,  η αυτοκτονία αποτελεί τέταρτη πιθανή αιτία θανάτου εφήβων ηλικίας από 15 έως 19 ετών. 

Τα δημογραφικά στοιχεία της Υπηρεσίας μας αναδεικνύουν πως μέσος όρος ηλικίας των εφήβων που παρουσιάζουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι τα 16 έτη με μικρότερη ηλικία εμφάνισης ήδη από τα 13. 

Το 58% των περιστατικών αυτών ανήκει στη πρώτη ομάδα, υιοθετώντας αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το 15% ανήκει στη δεύτερη ομάδα, όπου έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 27% το οποίο προβαίνει σε απειλές αυτοκτονίας, προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποίηση κάποιας προσωπικής ανάγκης με κάθε μέσο, λόγω έλλειψης ικανοτήτων διεκδίκησης αυτών. 

Επιπλέον, παρατηρείται πως, ως προς το φύλο, το 76% των περιστατικών της Δομής, είναι κορίτσια ενώ το 24% αγόρια. Πρόσθετα, τα κορίτσια αποπειρώνται περισσότερες φορές συγκριτικά με τα αγόρια, ενώ αντίθετα αυτά, επιτυγχάνουν με τη πρώτη απόπειρα, και αυτό γιατί έχουν επιλέξει μια πιο βίαιη και αποτελεσματική μέθοδο για να θέσουν τέλος στη ζωή τους. 

Προειδοποιητικά σημάδια

Σημαντικά προειδοποιητικά σημάδια στη συμπεριφορά του εφήβου, στα οποία κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι συναναστρέφονται εφήβους, θα πρέπει να εστιάσουν είναι:

καταθλιπτική διάθεση εφήβου σε συνδυασμό με συναισθηματικές αστάθειες

εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και απότομη μεταβολή στο βάρος του

εμφάνιση διαταραχών ύπνου

απομόνωση του εφήβου από την οικογένεια και απομάκρυνση από φίλους και παρέες

αποτύπωση σκέψεων θανάτου μέσω μουσικής, ζωγραφικής, ποιημάτων, εκθέσεων

απώλεια ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα

απότομη πτώση σχολικής επίδοσης σε συνδυασμό με αδικαιολόγητες απουσίες

εμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών, όπως φυγή από το σπίτι, χρήση ουσιών ή εμπλοκή με παραβατικές ομάδες 

Η καλύτερη πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από παρεμβάσεις ενημέρωσης, τόσο στους χώρους του σχολείου όσο και σε εξωσχολικούς, δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, σημεία συνάντησης των εφήβων. Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Αναφοράς και Παροχής Συμβουλευτικής, και το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος της Πρωτοβουλίας για το παιδί, βρίσκονται καθημερινά στη διάθεση παιδιών και γονέων που χρειάζονται στήριξη. 

Παρακολουθήστε προσεκτικά τη συμπεριφορά του εφήβου. 

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του αποτελούν τρόπους επικοινωνίας  με τους οποίους ζητά βοήθεια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!

Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!

Η πορεία του νομού μας προς το «κόκκινο» ήταν...

Πολιτική και… πρασσονουρές! *Του Πάρη Παπακανάκη

Πολιτική και… πρασσονουρές! *Του Πάρη Παπακανάκη

Ο Σεπτέμβρης, από την καθιέρωση επισκέψεων των...

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ! *του Ιωάννη  Βελέντζας  Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ! *του Ιωάννη Βελέντζας Διπλ....

Μετά από 15 χρόνια συνδικαλιστικής περιήγησης, 24 χρόνια...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ...

 Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - φιλόλογοςΟ Μήνας...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Παρασκευής (17/9/2021) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Παρασκευής (17/9/2021) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα...

Σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, αναρτήθηκαν στον...

Άγγελος Τόλκας για το λοκντάουν στην Ημαθία: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει εξηγήσεις»

Άγγελος Τόλκας για το λοκντάουν στην Ημαθία: «Η...

Ενόψει του λοκντάουν στην Ημαθία ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –...

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ… του Γιάννη Ναζλίδη

Στο κέντρο  της  πλατείας μόνος!Γύρω μουΤα ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που ιστορικά πραγματοποιήθηκε δύο φορές.Σύμφωνα με την παράδοση ρο 326 η μητέρα του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ελένη, πήγε...

Στην υπογραφή της σύμβασης «Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας» προχώρησαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο ...

Βγήκε και επίσημα η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται τι προβλέπεται για μάσκες, self test για μαθητές και...

Σήμερα το ξημέρωμα άγνωστοι δηλητηρίασαν ( βρέθηκαν και σχετικές φόλες) 4 σκυλιά και μια γάτα που βρίσκονταν στην πάνω γειτονιά του Σελίου.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σελίου, Γιώργο Φαρσαρώτο, αμέσως...