Απάντηση του Δήμου Βέροιας στους κατοίκους Σελίου για την πυροπροστασία και δασοπροστασία του Οικισμού

Απάντηση του Δήμου Βέροιας στους κατοίκους Σελίου για την πυροπροστασία και δασοπροστασία του Οικισμού

Στην παρέμβαση 350 κατοίκων Σελίου για το πρόβλημα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας του Οικισμού, απαντάει ο Δήμος Βέροιας, με επιστολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Περιβάλλοντος και Πολ. Προστασίας Βασίλη Παπαδόπουλου, , τονίζοντας τα εξής:

«Σχετικά με ζητήματα αντιπυρικής προστασίας στον οικισμό Κάτω Βερμίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Για τους καθαρισμούς παραμελημένων οικοπέδων:

• Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα, ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από τρίτους. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράξουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωση (σύμφωνα και με το άρθρο 1 παρ.3 του ΠΔ της 12-4-1929 «Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων»).

• Ο Δήμος Βέροιας, σε περίπτωση καταγγελίας για την ύπαρξη οικοπέδων με πλημμελή καθαρισμό (βλάστηση, απορρίμματα κλπ), οφείλει να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την υποχρέωση καθαρισμού των χώρων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπευθύνων και όταν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας ακολουθεί τις απαραίτητες ενέργειες και μετά από εισαγγελική άδεια προχωρά στον καθαρισμό των συγκεκριμένων χώρων, με καταλογισμό της σχετικής δαπάνης στους υπευθύνους των χώρων (το κόστος καθαρισμού των οικοπέδων προσδιορίζεται μετά από έκθεση δαπάνης που συντάσσεται από το αρμόδιο τμήμα). Επίσης είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να ενημερώσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία για παράβαση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, η οποία τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών στους ιδιοκτήτες του χώρου και να βεβαιώσει το αναλογούν πρόστιμο (0,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο).

Επομένως παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα παραμεληυένα οικόπεδα στον οικισμό Κάτω Βερμίου και να μας ννωρισετε, εφόσον αυτό είναι δυνατό, τα στοιγεια των ιδιοκτητών-τους ώστε να προβούμε το ταγύτερο δυνατό OTIC αναγκαίες συστάσεις και στις ενέρνειες που έπονται, εφόσον δεν υπάρΕει συμμόρφωση-τους.

Για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κατασκευή υδατοδεξαμενων και καθαρισμούς του δάσους - δασικής έκτασης που περιβάλλει τον οικισμό Κάτω Βερμίου:

• Ο καθαρισμός - καλλιέργεια - υλοτομία των μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση του οδικού τους δικτύου και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας όπως υδατοδεξαμενων, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία γίνεται με ευθύνη των δασοκτημόνων.

Επομένως πρέπει να απευθυνθείτε στον δασοκτήμονα συνεταιρισμό του «Μικρού Μερά», ώστε να συντάξει και να υποβάλλει προς έγκριση στην Δασική Υπηρεσία TIC αναγκαίες δασοτεχνικές μελέτες για την υλοποίηση έργων δασοπροστασίας.

Για την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών στα όρια του οικισμού:

• Η αρμοδιότητα του ελέγχου - επιθεώρησης της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών εντός των ορίων του Δήμου Βέροιας, ενεργείται από την Π.Υ. Βέροιας, ενώ η συντήρηση τους γίνεται από τη Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας, μετά από υπόδειξη της Π.Υ. Βέροιας. Η εγκατάσταση νέων κρουνών γίνεται από τη Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας, η οποία επιβαρύνεται το σχετικό κόστος, μετά από υπόδειξη της Π.Υ. Βέροιας.

Επομένως χρειάζεται να απευθυνθείτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας, η οποία θα κρίνει για την αναγκαιότητα ή μη τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών και θα υποδείξει σχετικά στην Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας για την εγκατάσταση-τους.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια Αντιμετώπισης Συνεπειών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών της Γ.Γ.Π.Π. και του Δήμου Βέροιας, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», ο Δήμος Βέροιας προβαίνει στις ακόλουθες δράσεις πυροπροστασίας, αξιοποιώντας τις πιστώσεις του προγράμματος ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας, αλλά και ίδιους πόρους:

1. Εκτέλεση προγράμματος προληπτικού καθαρισμού βλάστησης σε δημοτικές περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (πάρκα) από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου.

2. Εκτέλεση προγράμματος προληπτικού καθαρισμού βλάστησης σε δημοτικά άλση, δασύλλια και δάση από το Γραφείο Προστασίας Δασών του Τμήματος Περιβάλλοντος.

3. Συντήρηση σε ετήσια βάση του δασικού οδικού δικτύου των δημοτικών δασών και δασικών εκτάσεων με ίδια μέσα (χωματουργικά μηχανήματα) και μόνιμους χειριστές του Δήμου.

Επομένως ο Δήμος Βέροιας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις-του, όσον αφορά τα δημοτικά δάση και δασικές εκτάσεις».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ: Άμεση κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων οικονομικής χρήσης 2021, από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα πυρηνόκαρπα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ: Άμεση κατάθεση υπεύθυνων...

Καλούνται οι εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις...

Νέος πρόεδρος ο Σάββας Κεσίδης και Γεν. Γραμματέας ο πρόεδρος της Συντεχνίας Βέροιας Νίκος Κακαφίκας

Νέος πρόεδρος ο Σάββας Κεσίδης και Γεν. Γραμματέας ο...

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ομοσπονδίας...

Συγχαρητήριο στους νέους προέδρους και τα μέλη της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Ημαθίας και των ΔΗΜ.ΤΟ

Συγχαρητήριο στους νέους προέδρους και τα μέλη της...

Η πρόεδρος και τα μέλη του απερχόμενου συμβουλίου της...

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

Του Αναστάσιου βασιάδηH προβλεπόμενη για το 2021...

Μόνο συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, έκανε στη Βέροια ο Ανδρέας Λοβέρδος –Ακύρωσε τις ομιλίες του

Μόνο συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο της Φώφης...

Προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ημαθία είχε σήμερα ο...

Κορωνοϊός: 164 νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα (25/10/2021)

Κορωνοϊός: 164 νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Ο Δήμαρχος Βέροιας για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Υπήρξε γενναία μαχήτρια της ζωής και υπηρέτησε με πολιτική εντιμότητα και αξιοπρέπεια

Ο Δήμαρχος Βέροιας για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά:...

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό...

Το Πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Νάουσας

Το Πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο...

Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας ενημερώνει ότι οι επετειακές...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μεταξύ 1947-1949 χτίζοντας το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας (Αρχείο Ισαακίδη Σούλη)Ένα παλιό κατασκονισμένο υπηρεσιακό βιβλίο τράβηξε την προσοχή του δασκάλου και των μαθητών της Στ’ Τάξης του ενοποιημένου...

Του Μάκη ΔημητράκηΣυχνά-πυκνά ακούγεται και γράφεται ότι «ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας» διαπίστωση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Άλλωστε με το θέμα «τουρισμός» και τα αξιοθέατα...

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝΝα μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940...

Κάνε το καλύτερο για την πόλη σου απέναντι στα ζητήματα καθημερινότηταςΣε ένα ακόμα βήμα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και Δημοτών προχωρά ο Δήμος Βέροιας. Τα...