Απάντηση του Δήμου Βέροιας στους κατοίκους Σελίου για την πυροπροστασία και δασοπροστασία του Οικισμού

Απάντηση του Δήμου Βέροιας στους κατοίκους Σελίου για την πυροπροστασία και δασοπροστασία του Οικισμού

Στην παρέμβαση 350 κατοίκων Σελίου για το πρόβλημα πυροπροστασίας και δασοπροστασίας του Οικισμού, απαντάει ο Δήμος Βέροιας, με επιστολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Περιβάλλοντος και Πολ. Προστασίας Βασίλη Παπαδόπουλου, , τονίζοντας τα εξής:

«Σχετικά με ζητήματα αντιπυρικής προστασίας στον οικισμό Κάτω Βερμίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Για τους καθαρισμούς παραμελημένων οικοπέδων:

• Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα, ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από τρίτους. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράξουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωση (σύμφωνα και με το άρθρο 1 παρ.3 του ΠΔ της 12-4-1929 «Διατάξεις περιφράξεως οικοπέδων»).

• Ο Δήμος Βέροιας, σε περίπτωση καταγγελίας για την ύπαρξη οικοπέδων με πλημμελή καθαρισμό (βλάστηση, απορρίμματα κλπ), οφείλει να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την υποχρέωση καθαρισμού των χώρων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπευθύνων και όταν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας ακολουθεί τις απαραίτητες ενέργειες και μετά από εισαγγελική άδεια προχωρά στον καθαρισμό των συγκεκριμένων χώρων, με καταλογισμό της σχετικής δαπάνης στους υπευθύνους των χώρων (το κόστος καθαρισμού των οικοπέδων προσδιορίζεται μετά από έκθεση δαπάνης που συντάσσεται από το αρμόδιο τμήμα). Επίσης είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να ενημερώσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία για παράβαση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, η οποία τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών στους ιδιοκτήτες του χώρου και να βεβαιώσει το αναλογούν πρόστιμο (0,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο).

Επομένως παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα παραμεληυένα οικόπεδα στον οικισμό Κάτω Βερμίου και να μας ννωρισετε, εφόσον αυτό είναι δυνατό, τα στοιγεια των ιδιοκτητών-τους ώστε να προβούμε το ταγύτερο δυνατό OTIC αναγκαίες συστάσεις και στις ενέρνειες που έπονται, εφόσον δεν υπάρΕει συμμόρφωση-τους.

Για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κατασκευή υδατοδεξαμενων και καθαρισμούς του δάσους - δασικής έκτασης που περιβάλλει τον οικισμό Κάτω Βερμίου:

• Ο καθαρισμός - καλλιέργεια - υλοτομία των μη δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση του οδικού τους δικτύου και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας όπως υδατοδεξαμενων, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία γίνεται με ευθύνη των δασοκτημόνων.

Επομένως πρέπει να απευθυνθείτε στον δασοκτήμονα συνεταιρισμό του «Μικρού Μερά», ώστε να συντάξει και να υποβάλλει προς έγκριση στην Δασική Υπηρεσία TIC αναγκαίες δασοτεχνικές μελέτες για την υλοποίηση έργων δασοπροστασίας.

Για την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών στα όρια του οικισμού:

• Η αρμοδιότητα του ελέγχου - επιθεώρησης της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών εντός των ορίων του Δήμου Βέροιας, ενεργείται από την Π.Υ. Βέροιας, ενώ η συντήρηση τους γίνεται από τη Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας, μετά από υπόδειξη της Π.Υ. Βέροιας. Η εγκατάσταση νέων κρουνών γίνεται από τη Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας, η οποία επιβαρύνεται το σχετικό κόστος, μετά από υπόδειξη της Π.Υ. Βέροιας.

Επομένως χρειάζεται να απευθυνθείτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας, η οποία θα κρίνει για την αναγκαιότητα ή μη τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών και θα υποδείξει σχετικά στην Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας για την εγκατάσταση-τους.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια Αντιμετώπισης Συνεπειών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών της Γ.Γ.Π.Π. και του Δήμου Βέροιας, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», ο Δήμος Βέροιας προβαίνει στις ακόλουθες δράσεις πυροπροστασίας, αξιοποιώντας τις πιστώσεις του προγράμματος ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας, αλλά και ίδιους πόρους:

1. Εκτέλεση προγράμματος προληπτικού καθαρισμού βλάστησης σε δημοτικές περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (πάρκα) από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου.

2. Εκτέλεση προγράμματος προληπτικού καθαρισμού βλάστησης σε δημοτικά άλση, δασύλλια και δάση από το Γραφείο Προστασίας Δασών του Τμήματος Περιβάλλοντος.

3. Συντήρηση σε ετήσια βάση του δασικού οδικού δικτύου των δημοτικών δασών και δασικών εκτάσεων με ίδια μέσα (χωματουργικά μηχανήματα) και μόνιμους χειριστές του Δήμου.

Επομένως ο Δήμος Βέροιας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις-του, όσον αφορά τα δημοτικά δάση και δασικές εκτάσεις».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!

Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!

Η πορεία του νομού μας προς το «κόκκινο» ήταν...

Πολιτική και… πρασσονουρές! *Του Πάρη Παπακανάκη

Πολιτική και… πρασσονουρές! *Του Πάρη Παπακανάκη

Ο Σεπτέμβρης, από την καθιέρωση επισκέψεων των...

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ! *του Ιωάννη  Βελέντζας  Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ! *του Ιωάννη Βελέντζας Διπλ....

Μετά από 15 χρόνια συνδικαλιστικής περιήγησης, 24 χρόνια...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ...

 Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - φιλόλογοςΟ Μήνας...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Παρασκευής (17/9/2021) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Παρασκευής (17/9/2021) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα...

Σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, αναρτήθηκαν στον...

Άγγελος Τόλκας για το λοκντάουν στην Ημαθία: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει εξηγήσεις»

Άγγελος Τόλκας για το λοκντάουν στην Ημαθία: «Η...

Ενόψει του λοκντάουν στην Ημαθία ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –...

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ… του Γιάννη Ναζλίδη

Στο κέντρο  της  πλατείας μόνος!Γύρω μουΤα ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που ιστορικά πραγματοποιήθηκε δύο φορές.Σύμφωνα με την παράδοση ρο 326 η μητέρα του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ελένη, πήγε...

Στην υπογραφή της σύμβασης «Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας» προχώρησαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο ...

Βγήκε και επίσημα η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται τι προβλέπεται για μάσκες, self test για μαθητές και...

Σήμερα το ξημέρωμα άγνωστοι δηλητηρίασαν ( βρέθηκαν και σχετικές φόλες) 4 σκυλιά και μια γάτα που βρίσκονταν στην πάνω γειτονιά του Σελίου.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σελίου, Γιώργο Φαρσαρώτο, αμέσως...