Έρευνα, δημιουργικότητα, νοημοσύνη & ψυχομετρικά τεστ στην Πυγμή

Έρευνα, δημιουργικότητα, νοημοσύνη & ψυχομετρικά τεστ στην Πυγμή

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκριτική έρευνα, που αφορά τη δημιουργικότητα νέων  κοριτσιών που ασχολούνται με το ολυμπιακό άθλημα ΤαεΚβοΝτο & το μπαλέτο , έλαβαν μέρος 23 αθλήτριες  (ηλικίας 6-11 ετών) του αθλητικού συλλόγου Πυγμή Βέροιας, συμμετέχοντας σε δύο ψυχομετρικά τεστ.

 

Τα τεστ είναι της μεθόδου TORRANCE TESTS OF CREATIVE THINKING (TTCT),  δημιουργημένα από τον διακεκριμένο ψυχολόγο ELLIS PAUL TORRANCE , ο οποίος ταυτίζει τη δημιουργικότητα με την ικανότητα που διαθέτει το άτομο να αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα, με ευαισθησία και πρωτοτυπία αλλά και με μεθοδικότητα και ηρεμία.

  Για χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι η δημιουργικότητα αποτελούσε ένα ξεχωριστό προσόν ειδικά προικισμένων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να αξιοποιούν αυτό το προσόν και να διακρίνονται σε διάφορους τομείς. Με την άποψη αυτή συμφωνούσαν και πολλοί από τους ψυχολόγους.

 Οι έρευνες όμως των τελευταίων ετών που έχουν πραγματοποιηθεί ανατρέπουν την κρατούσα αντίληψη εστιάζοντας την προσοχή τους στις δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει όχι μόνο κάθε ενήλικο άτομο αλλά και το κάθε παιδί , καθώς και στις τεχνικές με τις οποίες μπορεί να τις ενεργοποιήσει προκειμένου η δημιουργική σκέψη να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο στην παραγωγή ιδεών, την αντιμετώπιση μικρών αλλά και μεγάλων προβλημάτων που προκύπτουν ως φυσικό επακόλουθο ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

 Είναι μία έρευνα που αποσκοπεί στο να δείξει πως η  δημιουργικότητα, είναι ανεξάρτητη ικανότητα έναντι της νοημοσύνης , τονίζοντας ταυτόχρονα πως η  αντιληπτική ικανότητα του κάθε παιδιού έχει μεγάλη σχέση με τα εσωτερικά κίνητρα ( ικανοποίηση,  ευχαρίστηση από την ενασχόλησή του,   διάθεση αυτοεξέλιξης) , ενώ έχει μικρότερη σχέση με τα εξωτερικά κίνητρα  (δημοσιότητα,    κοινωνική αποδοχή,  αμοιβή) και έχει ελάχιστη σχέση με την έλλειψη κινήτρων. 

 Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που προάγουν την ευρηματικότητα και την εφευρετικότητα των εκπαιδευόμενων ατόμων, αλλά και η ετοιμότητά τους να αξιοποιούν τις μεθόδους αυτές στην καθημερινή τους ζωή.

  Ένα θεματικό πεδίο προσέγγισης των δύο αυτών τεστ  είναι η δημιουργική σκέψη και η παραγωγή καινοτόμων, πρωτότυπων ιδεών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή συμβάλλοντας  στο μέτρο του δυνατού στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

   Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του τεστ ήταν η  Θεοχαροπούλου Βασιλική , εκπαιδευτικός και Δασκάλα μπαλέτου, απόφοιτη της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου ( Royal Academy of Dance) και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, σχολή Φλώρινας, με την επίβλεψη της προπονήτριας της Πυγμής Μαρίας Σταύρου.

 Ο αριθμός των τεστ ήταν 2 και χρειάστηκαν 50 -60 λεπτά για το καθένα.

 

Οι νεαρές αθλήτριες της Πυγμής που συμμετείχαν στην έρευνα είναι οι :

1) Παπαγιάννη Αλίκη

2) Κωνσταντινίδου Μιχαέλα

3) Δούρδα Ελευθερία

4) Καζεπίδου Αγάπη

5) Κάμινα Μαρία

6) Κάμινα Ελισάβετ

7) Κοκτσίδου Μαρία

8) Σαρκατζή Μαρία

9) Λίτα Βασιλική

10) Βασιλοπούλου Δήμητρα

11) Ελευθεριάδου Μαρία

12) Ιατρού Φανή

13) Κοκοδήμου Ελισάβετ

14) Τσακαλίδου Ελένη

15) Δανηιλίδου Σέβη

16) Ευφημιανίδου Βιργινία

17) Δέλλα Κατερίνα

18) Δέλλα Βάγια

19) Γκαλίτσιου Δέσποινα

20) Σταύρου Αθηναϊδα

21) Τσένου Ελένη- Θεοδώρα

22) Καλογεράκη Σοφία

23) Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου

 

Εκ μέρους του αθλητικού συλλόγου Πυγμής Βέροιας, ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των αθλητριών που παραχώρησαν την  άδεια της συμμετοχής των παιδιών τους στην ξεχωριστή αυτή δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στον σύλλογό μας . Ευχαριστούμε θερμά τις νεαρές αθλήτριες για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσαν, προσφέροντας πολυσήμαντο έργο εν αγνοία τους στην έρευνα - εργασία που θα παρουσιαστεί σε συνέδρια Φυσικής Αγωγής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για την Πυγμή, 

Η προπονήτρια Σταύρου Μαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ -  ΚΥΠΕΛΛΟ Π1-Κ1 και Π2-Κ2  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΠΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΚΥΠΕΛΛΟ Π1-Κ1 και Π2-Κ2 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ...

Το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου 2024 διεξήχθη στον Παρνασσό...

World Paraathletics Grand Prix - Jesolo 2024 Εκπληκτικός ο Ντίσιος - Πολύ καλή εμφάνιση η Ζαφειρίου

World Paraathletics Grand Prix - Jesolo 2024 Εκπληκτικός ο Ντίσιος - Πολύ...

Ο αρχικός στόχος επετεύχθη στο Jesolo της Ιταλίας, όπου...

Αγώνας ανωμάλου δρόμου διοργανώθηκε στο Κομνήνειο - Οι νικητές

Αγώνας ανωμάλου δρόμου διοργανώθηκε στο Κομνήνειο - Οι...

Ο αγώνας τρεξίματος ανώμαλου δρόμου “ΚΟΥΜΑΝΙΤΣΙ TRAIL”...

Δύο μετάλλια ο Ν. Λεφούσης του ΕΟΣ Νάουσας στο Παν. Πρωτάθλημα Αλπικών Αγωνισμάτων

Δύο μετάλλια ο Ν. Λεφούσης του ΕΟΣ Νάουσας στο Παν....

Στο Χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα με ιδανικές συνθήκες...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Οι αθλητές της ομάδας Αλπικού σκι του ΕΟΣ Νάουσας...

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή "Περίπατος στα...

Την τιμητική της είχε την περασμένη εβδομάδα η εντυπη...

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους στο ΔΑΚ Νάουσας

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους...

   Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας και η Γενική Γραμματεία ...

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η Κατερίνα Βάικου

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η...

Στην πόλη Οτεπά της Εσθονίας για το Παγκόσμιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...