Ανακαινίσθηκε και εγκαινιάσθηκε η αίθουσα «Φιλοκτήμων Παπαδόπουλος», του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, με δωρεά της οικογένειας

Ανακαινίσθηκε και εγκαινιάσθηκε η αίθουσα «Φιλοκτήμων Παπαδόπουλος», του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, με δωρεά της οικογένειας

Με μία σύντομη και λιτή τελετή λόγω περιοριστικών μέτρων του covid 19, ο δικηγορικός σύλλογος Βέροιας εγκαινίασε το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου 2021, την ανακαινισμένη του αίθουσα στα Γραφεία της πλατείας Ρακτιβάν (Ωρολογίου) στην οποία δόθηκε το όνομα του αείμνηστου δικηγόρου της Βέροιας και βουλευτή Φιλοκτήμονα Παπαδόπουλου, με δωρεά της συζύγου του, Ροδόκλειας, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Παρούσες στην τελετή οι δύο κόρες τους Λίζα και Όλγα Παπαδοπούλου και η εγγονή τους Μυρτώ Μπέτζιου.

 Τον αγιασμό τέλεσε ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγία Δοβρά Αρχιμανδίτης Παντελεήμων Κορφιωτάκης.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Φώτης Καραβασίλης μετά τον αγιασμό απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας την οικογένεια και αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Φιλοκτήμονα  Παπαδόπουλου. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων κ. Δημήτρης Βερβεσός, που εξήρε την δράση του Συλλόγου και την συμβολή του προέδρου της Βέροιας στα θέματα και το έργο της Ολομέλειας.

Στη συνέχεια ο κ. Καραβασίλης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια των δωρητών, στη μνήμη του Φιλοκτήμονα και της Ροδόκλειας  Παπαδοπούλου, για τη δωρεά ανακαίνισης της αίθουσας τελετών, εκδηλώσεων και συνελεύσεων του συλλόγου, στην οποία δόθηκε και το όνομα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Πλακέτα δόθηκε επίσης στον κ. Αλεξανδρή, για τη συμβολή του στην επιτυχή μετάβαση της δικαιοσύνης και της δικηγορίας στη νέα ψηφιακή εποχή και για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του συλλόγου και στον κ. Βερβεσό για την αγωνιστικότητα και την άοκνη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων του κλάδου.

Παρόντες στην τελετή, οι βουλευτές και δικηγόροι, Τ. Μπαρτζώκας, Λ. Τσαβδαρίδης, και Άγγ. Τόλκας, ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, εκπρόσωπος της Ι Μεραρχίας,  η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, στενή φίλη της οικογένειας και η κα Βουδούρογλου η οποία ήταν η τελευταία δικηγόρος που πρόλαβε να κάνει πρακτική στο γραφείο του εκλιπόντος, πρώην πρόεδροι και μέλη του Συλλόγου.

    Ο δικηγόρος και πολιτικός Φιλοκτήμων Παπαδόπουλος

Ο Φιλοκτήμων Παπαδόπουλος , γεννήθηκε το 1915 και ήταν γιός του βεροιώτη εκπαιδευτικού Στέφανου Παπαδόπουλου και της Ελισάβετ, με καταγωγή από τον Πόντο. Παντρεύτηκε τη Ροδόκλεια Τζιμοπούλου από την Άρτα, που τη γνώρισε όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στα Γιάννενα ως στρατοδίκης και απέκτησαν δίδυμες κόρες.

Διακεκριμένος δικηγόρος και πολιτικός, έφυγε το απόγευμα της Τρίτης, 21 Φεβρουαρίου 1978, σε ηλικία 63 ετών.

Διακρίθηκε , ως άριστος ποινικολόγος και σταδιοδρόμησε από το 1938 στο Κακουργοδικείο της Βέροιας. Όλη του τη ζωή, ασχολήθηκε με τα κοινά, διδάσκοντας πολιτική ηθική και ανιδιοτέλεια, ως Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας και ως Βουλευτής.

Θήτευσε, ως Βουλευτής, σε τρείς θητείες. Πρώτη φορά το 1956 με τη ΦΙ.Δ.Ε ( Φιλελευθέρα Δημοκρατική Ένωση) του Σοφοκλή Βενιζέλου και ξανά το 1963 και το 1964 με την Ένωση Κέντρου.

Υπήρξε μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, επί Υπουργίας Λουκή Ακρίτα, στην περίοδο που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιστορική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Με προσωπική υπόδειξη του Γεωργίου Παπανδρέου, εκλέχτηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, μέλος της δωδεκαμελούς ανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της ΔΕΗ, που είχε συγκλονίσει τότε το πανελλήνιο, όπως και στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

 Εξαιρετικά ευγενής, διακριτικός, ευφυής και δεινός ρήτορας, άφησε εποχή στις αίθουσες του Κοινοβουλίου, όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Χαρακτηριστικό, το πρωτοσέλιδο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, υπογεγραμμένο από την Ελένη Βλάχου, με τίτλο «Η Βουλή βρήκε ένα ρήτορα…»

Αγωνίστηκε, μέσα και έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στους δύο ανένδοτους αγώνες για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Με θυσίες, ανιδιοτέλεια και προσήλωση, πάλεψε για τα δημοκρατικά ιδανικά.

Αρνήθηκε σθεναρά προτάσεις για υπουργοποίηση , από την Κυβέρνηση των αποστατών, όπως και από τον τότε Πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή, μένοντας πιστός στην παράταξη της Ενώσεως Κέντρου, όπου ιδεολογικά ανήκε.

Εκτοπίστηκε στη διάρκεια της 7ετούς Δικτατορίας, πρώτα στη Γυάρο κι από κει στα Καρδάμυλα της Χίου. Όταν επέστρεψε στη Βέροια, μέχρι το τέλος της Δικτατορίας, βίωσε απαγόρευση εξόδου από τα όρια της πόλης.

Ο δικηγόρος Φιλοκτήμων, όπως όλοι τον γνώριζαν, στήριξε με εξαιρετική δοτικότητα τους νέους δικηγόρους, ενώ δεν λειτούργησε ανταγωνιστικά με τους παλιούς συναδέλφους του. Αθόρυβα κι αποτελεσματικά, υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη μέσω του γραφείου του, υπερασπιζόμενους πολλούς αδυνάμους και έχοντες ανάγκη υποστήριξης συνανθρώπους, μη διστάζοντας να ασχοληθεί και με υποθέσεις που πολλοί θεωρούσαν «επικίνδυνες»… Ενώ, αθόρυβος και διακριτικός πάντα, ήταν και στις αγαθοεργίες του.

Εκείνο το απόγευμα της Τρίτης, που έφυγε ξαφνικά, συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία, κατά προσφιλή συνήθεια, πριν ανέβει στο δικηγορικό του γραφείο, ξεκίνησε μια παρτίδα τάβλι με το στενό του συνεργάτη , αείμνηστο, Τάσο Ζουμπούλογλου. Πρώτη ζαριά για την εκκίνηση, 6αρες για τον Φιλοκτήμονα. Έγειρε το κεφάλι κι έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου άφησε την τελευταία πνοή του.

Πέντε μέρες, μετά τον ξαφνικό θάνατό του, επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι Εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου μετά από παρακλήσεις συναδέλφων είχε αποδεχθεί και διεκδικούσε τη θέση του Προέδρου .

Κατόπιν επιθυμίας της αγαπημένης συζύγου του Ροδόκλειας που αποδήμησε προ ενός έτους, πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του δωρεά προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας, για την εκτέλεση της οποίας και την επιμέλεια της ανακαίνισης του Συλλόγου, μερίμνησε η θυγατέρα του Λίζα Παπαδοπούλου.

 

 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή, διανομή και χρήση του «πράσινου» βιομεθανίου

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή,...

 -Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση Άδειας Διανομής για τα πρώτα...

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα καταστήματα θα είναι κλειστά

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα...

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τα εμπορικά καταστήματα ...

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες για όλη την οικογένεια

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες...

ΚΛΙΦΟΡΝΤ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΜΕΤΑΓΛ)ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ...

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ...

Κοντά δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και η...

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση για το αποτέλεσμα έκανε στο Λαό και ο Γιώργος...

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης Κυριών Βέροιας

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης...

 Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, ζυμαρικά, ...

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Η  Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας   καλεί  τα  μέλη  και ...

Κορωνοϊός:  Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα (6/12/2021)

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...

-Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση για την «Τζοκόντα» της ΒέροιαςΣτα πλαίσια των κοινωνικών δικτύων λειτουργεί η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα Street Art Cities με μέλη από όλο τον κόσμο.Μέσω αυτής της διαδικτυακής...