Πάμε μια βόλτα στο… Διάστημα;

Πάμε μια βόλτα στο… Διάστημα;

Του ιερέως

Παναγιώτου

Σ. Χαλκιά

Κάπου, ανάμεσα στις ανησυχητικές ειδήσεις για την πανδημία και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, φίλοι αναγνώστες, η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τον ανταγωνισμό μερικών από τους πιο γνωστούς δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, για τη διεκδίκηση μιας θέσης στο… Διάστημα!!!

Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να μείνει κανείς έκπληκτος, αν όχι και να αγανακτήσει, διαβάζοντας για τα αμύθητα ποσά που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν οι έχοντες, απλώς και μόνο για να μπορούν να λένε ότι βρέθηκαν στα όρια του Διαστήματος για τρία ή τέσσερα λεπτά. Και αυτό, τη στιγμή που το μισό του ποσού που πληρώθηκε για το πρώτο «ταξίδι στο Διάστημα» θα αρκούσε, για να λυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς πρόσβασης του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού στον εμβολιασμό για την πανδημία ή να αντιμετωπισθεί δραστικά το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο, δηλαδή δέκα τέσσερις χιλιάδες την ημέρα, πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο από την πείνα ή από ασθένειες που σχετίζονται με την πείνα! Και όμως, αυτά τα προβλήματα δεν φαίνονται να συγκινούν ανθρώπους, που είναι περισσότερο από πρόθυμοι να ξοδέψουν δισεκατομμύρια, απλώς και μόνο για να μπορούν να πουν ότι είχαν και αυτή την εμπειρία, πλάι στις άλλες, να βρεθούν λίγα δευτερόλεπτα, ή έστω λεπτά, στο Διάστημα. Ο Μπομπ Σμιθ, διευθυντής του Blue Origin, της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από την πρώτη επανδρωμένη «τουριστική» πτήση στο Διάστημα διαβεβαίωσε: «είχαμε 7.500 υποψηφίους σε περισσότερες από 150 χώρες. Υπήρξε, προφανώς, μεγάλο ενδιαφέρον».

Η εποχή μας έχει απενοχοποιήσει την αλαζονεία του πλούτου, η οποία καθαγιάζεται ως απαραίτητο θεμέλιο της πολυπόθητης «ανάπτυξης». Πέρα, όμως, από την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών, δεν θα ήταν άραγε καλό να μπορούσαμε να μιλήσουμε και για ανάπτυξη της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της κατανόησης.

«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις», συνηθίσαμε να λέμε. Και αυτό είναι μεν αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίζει να δούμε μιαν άλλη αλήθεια, εξίσου μεγάλη: ότι, παρόλα ταύτα, οι διακρίσεις στην κοινωνία μας σημαίνουν ότι δεν διατρέχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό και κακής έκβασης της νόσου. Τα στοιχεία που έφερε στο φως έρευνα της οργάνωσης Health Foundation στη Μεγάλη Βρετανία, που κράτησε εννέα μήνες, είναι συγκλονιστικά.

Όπως, λοιπόν, προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, οι πιθανότητες θανάτου από τον κορωνοϊό ήταν σχεδόν τετραπλάσιες (για την ακρίβεια, 3,7 φορές περισσότερες) για άτομα «παραγωγικής» ηλικίας (δηλαδή κάτω των 65) στις πτωχότερες περιοχές της Αγγλίας, σε σχέση με άτομα που ζούσαν στις πλουσιότερες περιοχές. Η «ψαλίδα» είναι πολύ μεγάλη, για να κάνει κανείς ότι δεν την βλέπει ή να την αποδώσει σε συμπτώσεις. Το διαφορετικό περιβάλλον εργασίας, οι διαφορετικές συνθήκες μετακίνησης αλλά και διαβίωσης στο σπίτι, καθώς και οι ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που εξηγούν την τόσο μεγάλη απόκλιση.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναλογισθούμε τα εξής: Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε λόγο για «υποκείμενα νοσήματα» που αυξάνουν τον κίνδυνο κακής έκβασης της νόσου. Και πράγματι, η συγκεκριμένη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία επιβεβαίωσε ότι οι ενήλικες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν 1,35-1,85 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, έναντι 3,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου που έχουν άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν στα κατώτερα στρώματα! Το συμπέρασμα αναπόφευκτο: Η φτώχεια, η ένδεια και η ανισότητα θα άξιζε να λογίζονται και αυτές ως «υποκείμενα νοσήματα» της κοινωνίας μας, που οι επιπτώσεις τους και στην περίπτωση της πανδημίας αποδεικνύονται οδυνηρές. Η αντιμετώπισή τους δεν θα εξασφάλιζε μόνο ένα υψηλότερο επίπεδο δικαιοσύνης, αλλά, και ένα υψηλότερο επίπεδο δημόσιας υγείας. Ο εκ των διευθυντών του Ιδρύματος που διεξήγαγε την έρευνα Τζο Μπίμπι, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ίσως αναγκασθούμε να μάθουμε να ζούμε με την Covid-19, δεν είμαστε όμως αναγκασμένοι να ζήσουμε και με τις άνισες επιπτώσεις της»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή, διανομή και χρήση του «πράσινου» βιομεθανίου

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή,...

 -Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση Άδειας Διανομής για τα πρώτα...

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα καταστήματα θα είναι κλειστά

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα...

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τα εμπορικά καταστήματα ...

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες για όλη την οικογένεια

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες...

ΚΛΙΦΟΡΝΤ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΜΕΤΑΓΛ)ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ...

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ...

Κοντά δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και η...

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση για το αποτέλεσμα έκανε στο Λαό και ο Γιώργος...

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης Κυριών Βέροιας

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης...

 Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, ζυμαρικά, ...

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Η  Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας   καλεί  τα  μέλη  και ...

Κορωνοϊός:  Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα (6/12/2021)

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...

-Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση για την «Τζοκόντα» της ΒέροιαςΣτα πλαίσια των κοινωνικών δικτύων λειτουργεί η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα Street Art Cities με μέλη από όλο τον κόσμο.Μέσω αυτής της διαδικτυακής...