Σκέψεις με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων εν μέσω επιδημικής κρίσης *του Αναστάσιου Βασιάδη

Σκέψεις με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων εν μέσω επιδημικής κρίσης *του Αναστάσιου Βασιάδη

Η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που λήφθηκε το 1990, ανακήρυξε την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους, ως  Παγκόσμια  Ημέρα  των  Ηλικιωμένων.

 

Η ανάμνηση εκείνης της απόφασης επικαιροποιείται συνήθως με τις διάφορες ανακοινώσεις φορέων και θεσμικών προσώπων.

 

Η σοβούσα ωστόσο επιδημική κρίση αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που εμπεριέχεται στην ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η οποία δεν μπορεί παρά να ισχύει για κάθε ημέρα του χρόνου.

 

Αποτελεί αναντίρρητο   διαπίστωση ότι η υπογεννητικότητα και η σημαντική αύξηση  του μέσου όρου  ζωής   του ανθρώπου,  έχουν  οδηγήσει  τον  πληθυσμό της χώρας μας σε  δημογραφική    γήρανση,  κάτι   το  οποίο   είναι ιδιαίτερα  αισθητό στον κοινωνικό περίγυρο.

 

Με  το  δεδομένο  ότι  τα  προβλήματα  που  αντιμετωπίζουν τα άτομα  της  τρίτης  ηλικίας  είναι  σύνθετα,  ιδιαίτερα  από  οικονομικής  και  κοινωνικής  πλευράς,  η  πολιτεία  έχει καθιερώσει θεσμούς  και  διαδικασίες  στήριξης  και  φροντίδας των ηλικιωμένων, όπως  είναι  τα  διάφορα  Ιδρύματα, τα  ΚΑΠΗ, και τα προγράμματα ΕΣΤΙΑ τα  οποία αποτέλεσαν  θεσμούς  επιτυχημένους  και  αποδεκτούς.

 

Παρ όλες  αυτές  τις  θετικές  εξελίξεις  στο  θέμα της  ανοιχτής  προστασίας  των  ηλικιωμένων,  υπάρχει ένας σημαντικός  αριθμός  ηλικιωμένων προσώπων που  ζουν  μόνα  τους  στα σπίτια  τους  και  έχουν  ιδιαίτερες  ανάγκες  εξυπηρέτησης που δεν υποστηρίζονται από την υφιστάμενη κοινωνική υποδομή.

 

Αυτές οι ανάγκες καθίστανται ιδιαίτερα επιτακτικές στην εποχή της επιδημικής κρίσης, πολύ περισσότερο όταν κατά τεκμήριο τα πρόσωπα αυτά και λόγω μοναχικότητας, στερούνται της ευχέρειας χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, που συνήθως ενεργοποιούνται για τους εμβολιασμούς, τις συνταγογραφήσεις κλπ. 

 

Τα  πρόσωπα  αυτά  χρειάζονται  ειδικότερη  υποστήριξη  με  υπηρεσίες που  περιλαμβάνουν  περιοδικές  ιατρικές  και  εργαστηριακές  εξετάσεις,  επισκέψεις  στο  σπίτι  από  κοινωνικούς  λειτουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό,  υγειονομικές  συμβουλές,  νομική  καθοδήγηση και  μελέτη  συνθηκών  διαβίωσης.

 

Σημαντικό  μέρος  των  υπηρεσιών  αυτών προσπαθούν  να  καλύψουν  τα  διάφορα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης. 

 

Αυτά όμως δεν αρκούν, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της επιδημικής συγκυρίας που βιώνει ολόκληρη η κοινωνία.

 

Όσες υπηρεσίες και αν καθιερώσει για τους ηλικιωμένους η πολιτεία, τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία που αποτελεί το θεμέλιο της οποιασδήποτε κοινωνικής προσέγγισης.

 

Είναι  καθήκον επομένως του κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα μεσούσης της επιδημικής κρίσης, να μη αδιαφορεί για τον  ηλικιωμένο γείτονα που οι συνθήκες της ζωής όρισαν να διάγει μοναχικό βίο.

 

Όσο και αν ο σύγχρονος αγώνας  της ζωής  και οι τρέχουσες απαιτήσεις επιβάλλουν ένα συνεχές τρέξιμο, πάντα περισσεύει ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για μια “καλημέρα”.

 

Αυτή η ανέξοδη και ταπεινή “καλημέρα”, για τον μοναχικό ηλικιωμένο συνάνθρωπο έχει ανεκτίμητη αξία  που δεν  μπορεί να συγκριθεί με κανένα κοινωνικό πρόγραμμα, όσο ενισχυμένο και αν είναι.

 

Αυτή η «καλημέρα» είναι που θα αναδείξει τα όποια δυσχερή προβλήματα βιώνει στη ζωή του ο ηλικιωμένος γείτονας και θα δρομολογήσει την αντιμετώπιση τους.

 

Ας αποτελέσει επομένως ο απόηχος της παγκόσμιας ημέρας ηλικιωμένων  μια αφορμή για γενικότερη περισυλλογή και ας καταστεί συνείδηση ότι η τρίτη ηλικία και τα προβλήματα που την συνοδεύουν αποτελεί  τον ορίζοντα όλων.  

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή, διανομή και χρήση του «πράσινου» βιομεθανίου

ΔΕΔΑ: Ξεκινά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παραγωγή,...

 -Κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση Άδειας Διανομής για τα πρώτα...

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα καταστήματα θα είναι κλειστά

Βέροια: Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα - Πότε τα...

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 τα εμπορικά καταστήματα ...

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες για όλη την οικογένεια

Το νέο πρόγραμμα του κινηματογράφου ΣΤΑΡ με ταινίες...

ΚΛΙΦΟΡΝΤ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ (ΜΕΤΑΓΛ)ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ...

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας: ΝΑ...

Κοντά δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και η...

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση Γ. Χατζόγλου για το αποτέλεσμα

Δήλωση για το αποτέλεσμα έκανε στο Λαό και ο Γιώργος...

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης Κυριών Βέροιας

Συγκεντρωση τροφίμων από την Φιλόπτωχο Αδελφότης...

 Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, ζυμαρικά, ...

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας

Η  Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας   καλεί  τα  μέλη  και ...

Κορωνοϊός:  Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα (6/12/2021)

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα στην Ημαθία την Δευτέρα...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...

-Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση για την «Τζοκόντα» της ΒέροιαςΣτα πλαίσια των κοινωνικών δικτύων λειτουργεί η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα Street Art Cities με μέλη από όλο τον κόσμο.Μέσω αυτής της διαδικτυακής...