΄Κομπίνα΄ με ΜΚΟ και στην Ημαθία;

΄Κομπίνα΄ με ΜΚΟ και στην Ημαθία;

Μια νέα υπόθεση που αφορά ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά την περιοχή της Ημαθίας και συγκεκριμένα το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) με έδρα τα Ριζώματα για το οποίο ερευνάται η διάπραξη του αδικήματος της απάτης.

Στο στόχαστρο βρίσκονται τρία άτομα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία ενώ στη διαδικασία προμήθειας οχημάτων από το εξωτερικό προς το Σώμα εμπλέκεται και το όνομα του Γερμανού αξιωματούχου κ. Φούχτελ (να θυμίσουμε ότι ο κ. Φούχτελ είχε επισκεφθεί πριν από καιρό το ΕΣΕΠΑ Ριζωμάτων). Στην υπόθεση αναφέρεται ότι τα οχήματα που ερχόταν στην Ελλάδα ήταν παλιά και ακατάλληλα ενώ γίνεται αναφορά και για εξαπάτηση δήμων ή άλλων προσώπων από τους οποίους η ΜΚΟ ζητούσε χορηγίες και δωρεές και ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας, σε συνδυασμό με ενδελεχή διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του σωματείου, διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών και τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους». 

Τα συγκεκριμένα οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. 

Όπως διαπιστώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του σωματείου «προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών». Τα ποσά αυτά κυμαίνονταν, σύμφωνα με αστυνομικούς, από 2.000 έως 12.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πρόεδρος του εθελοντικού σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Αστυνομικές πηγές έλεγαν ότι η απόπειρα για δωροδοκία έγινε σε δήμους της Μαγνησίας. 

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το θέμα προέκυψε μετά από ανώνυμη καταγγελία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και πρωτοδημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στην οποία ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ Νίκος Σαχινίδης απαντάει μεταξύ άλλων: «Τα περί οχημάτων και παλαιότητας είναι παιδαριώδη. Τα περί αποσυρμένων, αστεία. Όλα τα οχήματά μας έχουν καταλληλότητα και ελέγχτηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο εξέδωσε πινακίδες. Από πότε ανώνυμοι καταγγέλλοντες υποκαθιστούν και το Υπουργείο Μεταφορών;». Και προσθέτει: «Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια  να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον αυτών που αντιστέκονται, καθώς και να αχρηστέψουν κάθε προσπάθεια του Έλληνα πολίτη να αυτοοργανωθεί και να προστατέψει τον εαυτό του. Kατά την άποψή μου – πρόκειται περί πολιτικών διώξεων εναντίον εμού προσωπικά και όλων των εθελοντών, που δεν σκύβουν το κεφάλι, ξεκινώντας από εμάς ως μεγάλη οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. 

…Θεωρούμε πολιτική δίωξη το γεγονός, επειδή εμείς αντιστεκόμαστε σθεναρά και αποτελεσματικά απέναντι στην πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν. Ήδη το νομοσχέδιο αποσύρεται ως έχει. 

… Περιέργως η απάτη του 1.000.000 € που ερευνάται για το ΕΣΕΠΑ και διαδίδεται μέσω του τύπου, μου μείωσε την περιουσία κατά 3 ακίνητα και, όπως διαπίστωσαν, έχω μόλις 2.500 € σε μετρητά, ενώ κάποια στιγμή, σε μία έκτακτη περίπτωση θέματος υγείας, αναγκάστηκα να δανειστώ από φιλικό μου πρόσωπο το ποσό των 5.000 € τα οποία φυσικά επέστρεψα και γιατί; Γιατί  έχω βοηθήσει το Ε.Σ.Ε.Π.Α. με μεγάλα ποσά όταν οι άλλοι τα έβγαζαν έξω από την Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...