Τάσος Μπαρτζώκας: Να επιδοτηθούν και οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις του ρεύματος

Τάσος Μπαρτζώκας: Να επιδοτηθούν και οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις του ρεύματος

Στη Βουλή φέρνει ο Τάσος Μπαρτζώκας το ζήτημα της οικονομικής υποστήριξης των επιχειρήσεων ενόψει των ενεργειακών ανατιμήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη που προκύπτουν χωρίς να πληγεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όπως τονίζει στην Ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά από την Κυβέρνηση, με ενέργειες που θα στηρίξουν όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα- νοικοκυριά, αλλά και το βασικό παραγωγικό κρίκο της οικονομίας, τις επιχειρήσεις.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης στο κύμα ακρίβειας σε ρεύμα και σε φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι αδήριτη ανάγκη να συμπληρωθούν και από μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Επί της θέσης αυτής, βασικό επιχείρημα συνιστά γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας επιδρά καθοριστικά στο ΑΕΠ, κατά συνέπεια οποιαδήποτε διακύμανση της τιμής της προς τα πάνω, είτε αυξάνει την τιμή των προϊόντων είτε δυσχεραίνει την οικονομική δυνατότητα των επιχειρηματιών να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις τους.

Ο Βουλευτής προτείνει το σχεδιασμό ενός προγράμματος επιδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της οποίας θα μπορέσουν να απορροφήσουν την ενεργειακή ανατίμηση. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, και η αύξηση της τιμής του ρεύματος-φυσικού αερίου δε θα μετακυλήσει στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και δε θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι επιχειρήσεις από την προσωρινή ενεργειακή κρίση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                                             7 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα:  Ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων προς αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών   εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Το  επίκαιρο και επίμαχο ζήτημα του δημόσιου διαλόγου εστιάζει στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και στο κύμα των ανατιμήσεων που αναπόφευκτα αυτό επιφέρει.

Εν γένει, λόγω των εξωγενών αιτιών που προκαλούν την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, υφίσταται η εκτίμηση ότι το κύμα αυτό θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα.

Μολονότι για άλλη μια φορά τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξαν άμεσα, με εξαγγελίες προς άμεση υλοποίηση για στήριξη των φυσικών προσώπων, σχετικά με αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση του εύρους των δικαιούχων του, αλλά και για επιδότηση για το σύνολο του πληθυσμού αναφορικά με τις πρώτες 300 Kwh (30 ευρώ/ Μwh) υπάρχει η διάχυτη ανησυχία στους πολίτες και κυρίως, στις επιχειρήσεις.

Δεξαμενές σκέψεις και φορείς (πχ ΙΟΒΕ) εκφράζουν την πρόδρομη εκτίμηση ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί σημαντικά, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Συμπεραίνουν ότι, καθώς η συμμετοχή της ενέργειας στο ΑΕΠ είναι σημαντική, αναπόφευκτα οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα θα μετακυλήσουν στα καταναλωτικά, με αποτέλεσμα να πληγεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Κατ’ επέκτασιν, είναι αδήριτη ανάγκη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών να συνοδευθεί και από στοχευμένες ενέργειες στήριξης των επιχειρήσεων.

Ήδη, σε επίπεδο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δρομολογηθεί πολιτικές ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας και να μην διακινδυνεύσει είτε η μετακύληση της αύξησης στο προϊόν είτε η αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων προς τις οικονομικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Υφίσταται εντός του άμεσου κυβερνητικού σχεδιασμού η προοπτική ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ανταπεξέρθουν στην ανατίμηση του ενεργειακού κόστους;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

 ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

Του Αναστάσιου βασιάδηH προβλεπόμενη για το 2021...

Συλλυπητήριο μήνυμα του Παναγιώτη Γκυρίνη, για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Παναγιώτη Γκυρίνη, για το...

Η Φώφη Γεννηματά υπηρέτησε τη πατρίδα μας με αγάπη και...

Το χειμερινό πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας - Από  1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022

Το χειμερινό πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας...

Το χειμερινό πρόγραμμα λειτουργίας των εμπορικών...

 Συμμετοχή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί στο 12ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο

Συμμετοχή της Πρωτοβουλίας για το Παιδί στο 12ο...

 Η Πρωτοβουλία για το Παιδί κλήθηκε και συμμετέχει στο...

Διακοπή νερού στη Βέροια την Τρίτη 26 Οκτωβρίου

Διακοπή νερού στη Βέροια την Τρίτη 26 Οκτωβρίου

Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ για την...

Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια...

Πούλησαν... νερό για ελαιόλαδο! Δικογραφία σε βάρος ημεδαπής

Πούλησαν... νερό για ελαιόλαδο! Δικογραφία σε βάρος...

Από το Αστυνομικό Τμήμα Βισαλτίας σχηματίσθηκε...

Ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας για τους δημότες που υπέβαλλαν διόρθωση τετραγωνικών στο gov.gr

Ανακοίνωση του Δήμου Βέροιας για τους δημότες που...

Από το Τμήμα Προσόδων του Δήμου Βέροιας ανακοινώνεται...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μεταξύ 1947-1949 χτίζοντας το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας (Αρχείο Ισαακίδη Σούλη)Ένα παλιό κατασκονισμένο υπηρεσιακό βιβλίο τράβηξε την προσοχή του δασκάλου και των μαθητών της Στ’ Τάξης του ενοποιημένου...

Του Μάκη ΔημητράκηΣυχνά-πυκνά ακούγεται και γράφεται ότι «ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας» διαπίστωση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Άλλωστε με το θέμα «τουρισμός» και τα αξιοθέατα...

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝΝα μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940...

Κάνε το καλύτερο για την πόλη σου απέναντι στα ζητήματα καθημερινότηταςΣε ένα ακόμα βήμα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και Δημοτών προχωρά ο Δήμος Βέροιας. Τα...