Ερώτηση του βουλευτή Απ. Αβδελά στη Βουλή για «Παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων στην Ημαθία» - -Τι απαντάει το Υπουργείο

Ερώτηση του βουλευτή Απ. Αβδελά στη Βουλή για «Παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων στην Ημαθία» - -Τι απαντάει το Υπουργείο

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων στην Ημαθία» κατέθεσε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «Ελληνική Λύση» δια του βουλευτή του Απόστολου Αβδελά. Για το θέμα απάντησε λίγες μέρες μετά, το αρμόδιο Υπουργείο. Στην Ερώτηση τονίζονται τα εξής:

«Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Ημαθίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας καταγγέλλει την παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων και την εξαγωγή των σχετικών ποσοτήτων σε χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι, ποσότητες ακτινιδίων συγκομίστηκαν και στην συνέχεια οδηγήθηκαν προς εξαγωγή για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με τα σχετικά φορτία να περνούν προς φόρτωση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή και με τυχόντες πλημμελείς ελέγχους, ενίοτε, παράτυπες ως άνω ενέργειες τελεσφορούν προς όφελος επιτηδείων. Εξ’ αυτών των πρακτικών, όμως, θίγονται έννομα συμφέροντα αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς, οι τελευταίοι παρακάμπτονται και ζημιώνονται ομαδοποιήσεις πολλών αγροτοπαραγωγών, παρά τις εξ’ αντιθέτου συμφωνημένες πρακτικές των Συνεταιρισμών με τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Θεωρείται νόμιμο για τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, εν αγνοία και εις βάρος των έννομων συμφερόντων των Συνεταιρισμών, να εξάγονται συγκομισθείσες παραγωγές ακτινιδίων με πλαστά ή παραπλανητικά και νομιμοφανή πιστοποιητικά προέλευσης, παρά τις εξ’ αντιθέτου συμβατικές υποχρεώσεις των εξαγωγέων παραγωγών; Αν όχι, προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να ληφθούν σχετικά αποτρεπτικά μέτρα, ώστε τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να προβαίνουν σε ελέγχους που αφορούν, τόσο στη νόμιμη προέλευση των παρουσιαζόμενων στις αποθήκες συγκομισθέντων αγροτικών προϊόντων, όσο και στη σύννομη εξαγωγή αυτών;»

Τι απαντάει το Υπουργείο Οικονομικών

Στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το Ερώτημα του βουλευτή, αναφέρονται τα εξής:

Η συγκομιδή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Δ/νσης ΣΔΟΕ. Ωστόσο η Γ.Δ. ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η προστασία του καταναλωτικού κοινού, αλλά και η αποκάλυψη μεγάλων κυκλωμάτων εισαγωγέων και αποθηκευτών, που εισάγουν, αποθηκεύουν και εφοδιάζουν μεταπωλητές με παράνομα αγαθά, προβαίνει σε συντονισμένες ελεγκτικές δράσεις, αναφορικά με την τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία της αγοράς, τόσο αυτοβούλως, όσο και σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Για την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων, διεξάγονται έλεγχοι στο στεγασμένο εμπόριο (έδρα, υποκατάστημα, αποθήκες ή άλλο στεγασμένο χώρο) και στο υπαίθριο εμπόριο (στάσιμο και πλανόδιο).

Το ευρύ και σύνθετο νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει το ανωτέρω ελεγκτικό αντικείμενο καθιστά αναγκαία, για την πληρότητα των ελέγχων, την συνεχή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του ανθρωπίνου δυναμικού της Γ.Δ. ΣΔΟΕ αναφορικά με κάθε νομοθετική αλλαγή και τροποποίηση που συμπληρώνει και οριοθετεί το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, η Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ερευνών απέστειλε στις Επιχειρησιακές Δ/νσεις ΣΔΟΕ έγγραφο με επισημάνσεις καθώς και με τις διατάξεις στις οποίες ορίζεται το περιεχόμενο εμπορικών εγγράφων-παραστατικών, για την εμπορία και διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, ως ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της αυθεντικότητας και ιχνηλασιμότητας των συναλλαγών και καταπολέμησης του παραεμπορίου.

Οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ, έχοντας πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που βιώνει η χώρα μας, θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα τη μάχη για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών. Επισημαίνεται ότι στον Προγραμματισμό δράσης της Γ.Δ.ΣΔΟΕ για το έτος 2021 περιλαμβάνεται η διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ  ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ  ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα...

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Άννας Βασιλειάδου στην έκθεση Freskon

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής...

Την έκθεση Freskon 2024 η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η καρδιά της παραγωγικής Ημαθίας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισκέφτηκε τα περίπτερα της...

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της...

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών...

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024 ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon...

Tη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024,...

A.A.O.S. VAENI NAOUSSA - Υποβολή αιτήσεων για  αδειοδότηση νέων φυτεύσεων

A.A.O.S. VAENI NAOUSSA - Υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση νέων...

Άνοιξε η προκήρυξη υποβολής αιτήσεων για την...

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεχίζονται τα Προγράμματα Κατάρτισης

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεχίζονται τα Προγράμματα Κατάρτισης

Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ...

Υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2024, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ

Υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος...

 Από την Δ/νση  Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...