Σε Βέροια και Νάουσα χθες ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Επισκέφθηκε τα νοσοκομεία και ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία σε συνέντευξη Τύπου και πολιτική ομιλία στη Βέροια

Σε Βέροια και Νάουσα χθες ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Επισκέφθηκε τα νοσοκομεία και ανέλυσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία σε συνέντευξη Τύπου και πολιτική ομιλία στη Βέροια

Τα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Άγγελο Τόλκα και στελέχη του κόμματος. Ο κ. Ξανθός επιθεώρησε τις μονάδες και μίλησε με τους διοικητές των νοσοκομείων Ηλία Πλιόγκα και Κώστα Λυκοστράτη. Επισκέφθηκαν επίσης το Κέντρο Υγείας Βέροιας και τον ΟΚΑΝΑ και συνομίλησαν με υγειονομικά στελέχη.

Στο νοσοκομείο Βέροιας

Στο νοσοκομείο της Βέροιας ο διοικητής Ηλίας Πλιόγκας, ο ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και παρουσίασε στοιχεία και αριθμούς για το σύνολο των ενισχύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικά μέσα που στην διάρκεια της πανδημίας, που έλαβε το Νοσοκομείο Ημαθίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο διοικητής, 386 στο σύνολo γιατροί, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό προστέθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 μέσω μόνιμων και επικουρκών προσλήψεων καθώς και με ανανεώσεις και παρατάσεις συμβάσεων. Επίσης, 43 Ιατροί μόνιμοι και επικουρικοί σε διάστημα 19 μηνών ενίσχυσαν και τις δύο Μονάδες του ΓΝ Ημαθίας και αναφέρθηκε στην πρωτοφανή και δυναμική, όπως είπε, ενίσχυση σε μέσα, από το Υπουργείο Υγείας από την αρχή της κρίσης. Χαρακτηριστικά στην Μονάδα της Βέροιας όπου από 4 λειτουργικούς αναπνευστήρες το Σεπτέμβριο του 2019 έφτασαν σε 19 υπερσύγχρονους αναπνευστήρες τον Ιούλιο του 2021.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν Νέα Πτέρυγα ,τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της Νέας ΜΕΘ δυναμικότητας 10 κλινών που είναι σε πλήρη λειτουργία από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο διοικητής ανέλυσε στον Υπουργό το σύνολο των πρωτοβουλιών και ενεργειών που από την πρώτη στιγμή Υπουργείο Υγείας ,Κτιριακές Υποδομές και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβαν ώστε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες και αναφέρθηκε στο σύνολο των προγραμμάτων ενίσχυσης σε ιατροτεχνολογικά μέσα και υποδομές που «τρέχουν» και για τις δύο Μονάδες και ανέρχονται σχεδόν στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στα προβλήματα και τις προκλήσεις του Κορωνοϊού και αναφέρθηκαν στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι είπε ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη Τύπου

Το απόγευμα ο κ. Ξανθός έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του δημαρχείου Βέροιας, αναπτύσσοντας τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα αρχή στο ΕΣΥ, με επενδύσεις σε δομές, υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στη Δημόσια Υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας με παλινωδίες.

«Tο σύστημα υγείας με την πανδημία είναι ιδιαίτερα αποδιοργανωμένο, έχει υποστεί μεγάλη πίεση, εγκατέλειψε την τακτική λειτουργία και την αντιμετώπιση μη κόβιντ περιστατικών, υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα χρονίως πασχόντων που είχαν δυσκολία στην πρόσβαση και εξυπηρέτηση των δημόσιων δομών, κυρίως όμως θεωρώ ότι το σύστημα υγείας δεν έχει ενταχθεί σε ένα σχέδιο μόνιμου χαρακτήρα ενίσχυσης και αναβάθμισής του. Έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για την πανδημία, αλίμονο αν δεν γινόταν, αναπτύχθηκαν κάποια κρεβάτια παραπάνω στις εντατικές και είναι αυτονόητο, όμως δεν έχει γίνει μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση που θα ελέγχει τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και θα προετοιμάζει κατάλληλα το σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση εξελίξεων. Και δεν είναι ότι έχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει διαχειριστική επάρκεια, αλλά ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επενδύσει με αφορμή την πανδημία επιπλέον πόρους σε μια στρατηγικού χαρακτήρα ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Η κυβέρνηση είχε μία αίσθηση προσωρινότητας για την πανδημία και περνούσε με αλαζονεία και έπαρση το μήνυμα ότι περίπου τελείωσε η μάχη με τον κορονοϊό, δίνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα βάλτωσε απο τις παλινωδίες της κυβέρνησης και για αυτό χρειάζεται ένα συνολικό restart, μία επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος με πολύ πιο τεκμηριωμένο, στοχευμένο και πειστικό τρόπο, εγκαταλείποντας τη λογική της τιμωρίας και του πειθαναγκασμού που δεν παράγει συναινέσεις και δεν παράγει εκούσια συμμόρφωση των πολιτών στο αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. «Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι ο εμβολιασμός είναι η καίρια παρέμβαση πρωτογενούς πρόληψης της πανδημίας, έναν σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί με καθολικό και ισότιμο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους της γης, είναι μία κοινωνική πράξη», τόνισε φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε κοινωνική αγριότητα τη μέθοδο των αναστολών των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και να βρεθεί ένας τρόπος καλύτερης θωράκισης και προστασίας και των ίδιων των εργαζομένων και των ασθενών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερης προνοσοκομειακής διαχείρισης της κρίσης που αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο έλλειμμα και στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των γιατρών του ιδιωτικού τομέα με οργανωμένο τρόπο, στην αντιμετώπιση της κρίση.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, για την έμπρακτη ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μια πολυεπίπεδη υγειονομική στρατηγική που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη της διασποράς, στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση, στην έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων, στην πρόβλεψη και κατάλληλη φροντίδα (νοσηλευτική-φαρμακευτική) των περιστατικών με πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών, στη δραστική ενίσχυση και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος και στη γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας.

«Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κάνει αυτό που είναι το πιο βασικό την αναπροσαρμογή του συστήματος υγείας. Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο πλαίσιο για να βγούμε από αυτή τη δυσκολία και να υπάρξει μία παρακαταθήκη στην μετά κόβιντ εποχή. Αυτό είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή τη φάση θεωρούμε δηλαδή ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αξία που έχει για τη ζωή μας, την οικονομία, την ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή, η ύπαρξη υψηλού επιπέδου δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Για να υλοποιηθεί αυτό, θέλει μία νέου τύπου διακυβέρνηση Προοδευτική που θα έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της αυτά τα θέματα.

Η επίσκεψη Ξανθού στην Ημαθία έκλεισε με πολιτική του ομιλία το βράδυ στην «Εληά».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΚΥΡΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ

Είκοσι μέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα κι εμείς, οι...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...