«Τρέχει» ταχύτατα το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης  στον αγροτικό τομέα, για γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων

«Τρέχει» ταχύτατα το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, για γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων

- Χρ. Γιαννακάκης, πρόεδρος ΕΘΕΑΣ: Καμπάνια ενημέρωσης αναγνωρισμένων συνεταιριστικών οργανώσεων για υποβολή επενδυτικών προτάσεων

Εκδήλωση για την ενημέρωση επισημοποιημένων συνεταιριστικών οργανώσεων σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε στη Βέροια στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», το απόγευμα της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με τη συμμετοχή της Εταιρίας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Για το αντικείμενο της σύσκεψης, μίλησε στον ΑΚΟΥ 99.6, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει ταχύτατα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ξεκινώντας από την έδρα της, την Βέροια, ώστε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.


Κατ΄αρχάς, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι το επόμενο έτος (2022) θα τρέξει ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροτικό τομέα, ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ, ως επιδοτήσεις. Το πρόγραμμα αυτό, όπως ενημέρωσε ο κ. Γιαννακάκης, θα τρέξει με σύντομες και συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να υπάρξει ταχύτατη απορρόφηση, λόγω της δέσμευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξαντληθούν τα κονδύλια μέχρι το 2025. «Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια θα πρέπει να γίνουν μελέτες, να εγκριθούν και απορροφηθούν τα κονδύλια, για να μπορέσουν να πέσουν όλα στον αγροτικό τομέα».

Στην πρώτη συγκέντρωση της Βέροιας, συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που θα χρηματοδοτήσει κατά κύριο λόγο τα προγράμματα του αγροτικού τομέα και η εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που είναι σύμβουλος του ΥπΑΑΤ για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκέντρωση απευθυνόταν σε συνεταιριστικές οργανώσεις από Ημαθία, Πέλλα και νομούς της Δυτ. Μακεδονίας, που είναι καταχωρημένες και αναρτημένες ως αναγνωρισμένοι φορείς στο μητρώο συνεταιρισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα επτά ενημερωτικές συγκεντρώσεις, σε άλλες περιφέρεις της χώρας.

Βασικές δράσεις του επενδυτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε βασικές δράσεις, που αφορούν σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τυποποίηση ύψους 185 εκατ. ευρώ, σε αγορά μηχανημάτων και άλλων επενδύσεων που θα προβλεφθούν, ύψους 100 εκ, σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών (170 εκατομμύρια) που αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες για όλη τη χώρα το οποίο θα διαχειριστούν αποκλειστικά και μόνο συνεταιρισμοί και όχι μεμονωμένοι αγρότες και η επόμενη δράση είναι ο αγροτουρισμός με επιδοτήσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ και επίσης η γενετική βελτίωση ζώων, με χρηματοδότηση 15 εκατ. περίπου.

«Εάν υπάρξει σημαντική απορροφητικότητα σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, από το υπουργείο Οικονομίας θα προστεθούν και άλλα κονδύλια για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των παραγωγών», επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης.

Αίτηση, αξιολόγηση και έγκριση, με ταχείς ρυθμούς


Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με ταχύτητα και με βάση τη σειρά που θα υποβληθούν τα αιτήματα θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή και πολύ σύντομα θα εγκριθούν και θα προχωρήσουν.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο συνεταιρισμούς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις και από την ΕΘΕΑΣ απαιτήθηκε, ένα ποσοστό, τουλάχιστον το 50%, να είναι κλειδωμένο υπέρ των συνεταιριστικών οργανώσεων και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές. «Άρα το 50% πάει στους συνεταιρισμούς και ο κάθε συνεταιρισμός θα αποφασίσει ο ίδιος για τις επενδυτικές του δράσεις. Γι αυτό ξεκίνησε η καμπάνια από τώρα, ούτως ώστε, όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα τον Ιανουάριο, οι συνεταιρισμοί να γνωρίζουν και να έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε οργάνωση».

«Οργανωμένο συνεταιριστικό κίνημα για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα»

Κλείνοντας ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής και οργανωμένης δραστηριότητας που θα διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος: «Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται και συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να δοθεί μία προτεραιότητα στις συλλογικότητες, δηλαδή στους συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις και τις Ομάδες παραγωγών και μάλιστα προχθές μετά τη σύσκεψη στο Αιγές, πληροφορηθήκαμε ότι το 2022, η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα αφορά μόνο στους συνεταιρισμένους αγρότες. Άρα, πλέον, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και την οργανωμένη δραστηριότητα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της ανάκαμψης του αγροτικού τομέα και μαζί με άλλες ενέργειες να διασφαλιστεί ότι το συνεταιριστικό κίνημα διαχειρίζεται εντίμως και επαξίως την περιουσία του κάθε αγρότη, για να μην έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος…»

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προγράμματα κατάρτισης

Προγράμματα κατάρτισης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζονται τα προγράμματα...

Παροχή γεωργικών συμβουλών από την ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ στο πλαίσιο του υπο-Μέτρου 2.1

Παροχή γεωργικών συμβουλών από την ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ...

Ο πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών...

10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς στη Νάουσα

10ο Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς στη Νάουσα

Το 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ροδακινιάς...

ΕΛΓΑ: Στον Δ. Βέροιας οι Πίνακες Επανεκτιμήσεων Ζημιών (Χαλάζι, Ανεμοθύελλα, Παγετός) του 2020

ΕΛΓΑ: Στον Δ. Βέροιας οι Πίνακες Επανεκτιμήσεων Ζημιών...

Από τον Δ. Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: Το...

Τριήμερη παράταση υποβολής δηλώσεων ζημιάς παγετού για ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ, ΔΙΑΒΑΤΟ, ΚΟΥΛΟΥΡΑ, Ν. ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ, ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ

Τριήμερη παράταση υποβολής δηλώσεων ζημιάς παγετού...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

ΕΛΓΑ Νάουσας: Τριήμερη παράταση υποβολής δηλώσεων ζημίας για τον παγετό (21/03/2022)

ΕΛΓΑ Νάουσας: Τριήμερη παράταση υποβολής δηλώσεων...

 Οι δηλώσεις θα γίνονται από 16/05/2022 έως και 18/05/2022 στο...

Συναντήσεις  του Αγροτικού  Συλλόγου Γεωργών Βέροιας με Λυκουρέντζο και Γεωργαντά για την καρπόπτωση

Συναντήσεις του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας...

Αλλεπάλληλες  συναντήσεις είχαν χθές ο Πρόεδρος και ο...

Άμεση η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ για την εξέταση του προβλήματος   με την καρπόπτωση των ροδακίνων

Άμεση η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ για την εξέταση του...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ, ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...