ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Τρέχει» ταχύτατα το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης  στον αγροτικό τομέα, για γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων

«Τρέχει» ταχύτατα το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, για γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων

- Χρ. Γιαννακάκης, πρόεδρος ΕΘΕΑΣ: Καμπάνια ενημέρωσης αναγνωρισμένων συνεταιριστικών οργανώσεων για υποβολή επενδυτικών προτάσεων

Εκδήλωση για την ενημέρωση επισημοποιημένων συνεταιριστικών οργανώσεων σχετικά με το πρόγραμμα επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε στη Βέροια στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», το απόγευμα της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με τη συμμετοχή της Εταιρίας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Για το αντικείμενο της σύσκεψης, μίλησε στον ΑΚΟΥ 99.6, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει ταχύτατα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ξεκινώντας από την έδρα της, την Βέροια, ώστε να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.


Κατ΄αρχάς, από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι το επόμενο έτος (2022) θα τρέξει ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροτικό τομέα, ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ, ως επιδοτήσεις. Το πρόγραμμα αυτό, όπως ενημέρωσε ο κ. Γιαννακάκης, θα τρέξει με σύντομες και συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να υπάρξει ταχύτατη απορρόφηση, λόγω της δέσμευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξαντληθούν τα κονδύλια μέχρι το 2025. «Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια θα πρέπει να γίνουν μελέτες, να εγκριθούν και απορροφηθούν τα κονδύλια, για να μπορέσουν να πέσουν όλα στον αγροτικό τομέα».

Στην πρώτη συγκέντρωση της Βέροιας, συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που θα χρηματοδοτήσει κατά κύριο λόγο τα προγράμματα του αγροτικού τομέα και η εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ που είναι σύμβουλος του ΥπΑΑΤ για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκέντρωση απευθυνόταν σε συνεταιριστικές οργανώσεις από Ημαθία, Πέλλα και νομούς της Δυτ. Μακεδονίας, που είναι καταχωρημένες και αναρτημένες ως αναγνωρισμένοι φορείς στο μητρώο συνεταιρισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα επτά ενημερωτικές συγκεντρώσεις, σε άλλες περιφέρεις της χώρας.

Βασικές δράσεις του επενδυτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε βασικές δράσεις, που αφορούν σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τυποποίηση ύψους 185 εκατ. ευρώ, σε αγορά μηχανημάτων και άλλων επενδύσεων που θα προβλεφθούν, ύψους 100 εκ, σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών (170 εκατομμύρια) που αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες για όλη τη χώρα το οποίο θα διαχειριστούν αποκλειστικά και μόνο συνεταιρισμοί και όχι μεμονωμένοι αγρότες και η επόμενη δράση είναι ο αγροτουρισμός με επιδοτήσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ και επίσης η γενετική βελτίωση ζώων, με χρηματοδότηση 15 εκατ. περίπου.

«Εάν υπάρξει σημαντική απορροφητικότητα σε αυτούς τους τομείς, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, από το υπουργείο Οικονομίας θα προστεθούν και άλλα κονδύλια για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των παραγωγών», επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης.

Αίτηση, αξιολόγηση και έγκριση, με ταχείς ρυθμούς


Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με ταχύτητα και με βάση τη σειρά που θα υποβληθούν τα αιτήματα θα αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή και πολύ σύντομα θα εγκριθούν και θα προχωρήσουν.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο συνεταιρισμούς αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις και από την ΕΘΕΑΣ απαιτήθηκε, ένα ποσοστό, τουλάχιστον το 50%, να είναι κλειδωμένο υπέρ των συνεταιριστικών οργανώσεων και τα υπόλοιπα σε ιδιωτικές. «Άρα το 50% πάει στους συνεταιρισμούς και ο κάθε συνεταιρισμός θα αποφασίσει ο ίδιος για τις επενδυτικές του δράσεις. Γι αυτό ξεκίνησε η καμπάνια από τώρα, ούτως ώστε, όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα τον Ιανουάριο, οι συνεταιρισμοί να γνωρίζουν και να έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε οργάνωση».

«Οργανωμένο συνεταιριστικό κίνημα για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα»

Κλείνοντας ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής και οργανωμένης δραστηριότητας που θα διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος: «Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται και συμφωνεί μαζί μας ότι πρέπει να δοθεί μία προτεραιότητα στις συλλογικότητες, δηλαδή στους συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις και τις Ομάδες παραγωγών και μάλιστα προχθές μετά τη σύσκεψη στο Αιγές, πληροφορηθήκαμε ότι το 2022, η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα αφορά μόνο στους συνεταιρισμένους αγρότες. Άρα, πλέον, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και την οργανωμένη δραστηριότητα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους της ανάκαμψης του αγροτικού τομέα και μαζί με άλλες ενέργειες να διασφαλιστεί ότι το συνεταιριστικό κίνημα διαχειρίζεται εντίμως και επαξίως την περιουσία του κάθε αγρότη, για να μην έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος…»

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΓΑ:  Καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2 εκατομμύρια ευρώ οι εξοφλήσεις των αποζημιώσεων για τον

ΕΛΓΑ: Καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2...

 Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

ΕΛΓΑ Βέροιας:  Στην Κοινότητα Μακροχωρίου τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από τον παγετό (Φεβρουαρίου - Μαρτίου)

ΕΛΓΑ Βέροιας: Στην Κοινότητα Μακροχωρίου τα πορίσματα...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ OΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ: Οικονομικά μέτρα ενίσχυσης παγετόπληκτων επιχειρήσεων

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ OΡΓΑΝΩΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ:...

Οικονομικά μέτρα ενίσχυσης παγετόπληκτων...

Κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα ζημιών από παγετό στην Ειρηνούπολη

Κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα ζημιών από παγετό στην...

Κοινοποιήθηκαν τα πορίσµατα ζηµιών από το ζηµιογόνο...

Στη διάθεση των παραγωγών με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών για τον ΠΑΓΕΤΟ στις 18/02/2021

Στη διάθεση των παραγωγών με τα πορίσματα εκτίμησης...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Ενημέρωση ΕΛΓΑ για πορίσματα εκτίμησης ζημιών σε καλλιέργειες της Χαρίεσσας από παγετό

Ενημέρωση ΕΛΓΑ για πορίσματα εκτίμησης ζημιών σε...

Ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ...

ΕΛΓΑ Βέροιας: Στη διάθεση των παραγωγών τα πορίσματα για τους παγετούς του Μαρτίου

ΕΛΓΑ Βέροιας: Στη διάθεση των παραγωγών τα πορίσματα...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας για τις αναμενόμενες πληρωμές αποζημιώσεων από τους παγετούς

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας για τις...

Μετρώντας 7 και πλέον μήνες από τις καταστροφικές και...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων του, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικού του Δήμου Βέροιας  οργανώνει σύσκεψη...

 Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν εισηγήσεως του Προέδρου  του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα. Θ. Λυκουρέντζου, καταβάλλονται την Τρίτη 7η Δεκεμβρίου 2021 46,2 εκατομμύρια...