ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - Προλήψεις για το σαπούνι

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ - Προλήψεις για το σαπούνι

Του ιερέως

Παναγιώτου

Σ. Χαλκιά

Όπως γνωρίζετε, φίλοι αναγνώστες, η καταγωγή μου είναι από το Βρονταμά-Λακωνίας.

Από το 1963 υπηρέτησα (τώρα είμαι συνταξιούχος) ως κληρικός, στη Μακεδονία, όπου και παραμένω.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν διεπίστωσα να παρασκευάζουν σαπούνι οι γυναίκες στα σπίτια τους.

Στη Λακωνία όμως, παρασκευάζουν οι γυναίκες σαπούνι στο σπίτι. Βάζουν σε μεγάλο καζάνι τα πιο κάτω υλικά (δυστυχώς δεν γνωρίζω την αναλογία τους): Λάδι, νερό, αλάτι, καυστική ποτάσα και τα βράζουν. Έτσι, γίνεται το σπιτικό, λευκό, σαπούνι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλλίτερη ποιότητα στο εμπόριο.

Όμως, μου είναι γνωστό ότι: οι γυναίκες στη Λακωνία έχουν διάφορες προλήψεις, σχετικά με την κατασκευή του σαπουνιού στα σπίτια τους.

Και πρώτα-πρώτα δεν γνωστοποιούν στις γειτόνισσές τους την ημέρα που πρόκειται να βράσουν (φτιάξουν) σαπούνι, γιατί φοβούνται το μάτι και το κακό ποδαρικό. Για το λόγο αυτό, όποιος μπει στην αυλή τους και ιδεί ότι φτιάχνουν σαπούνι, το φτύνει για να μη το βασκάνει και εύχεται:

-«Να βγάλετε μάρμαρα, αγκωνάρια και κολώνες από το λεβέτι (καζάνι) σας!» (Δηλ. να πήξει το σαπούνι και να γίνει κρουστό και όχι μαλακό).

Αν τύχει και δεν πήξει καλά, δεν αποδίδουν την αποτυχία στο ότι δεν έριξαν εγκαίρως και με αναλογία τα υλικά (σπίρτο του σαπουνιού, αλάτι, λάδι, νερό, ανάλογη φωτιά), αλλά τα αποδίδουν όλα στο ποδαρικό και στο μάτι του τάδε ή της τάδε, που το είδε και που όπως έχουν παρατηρήσει και από άλλες φορές, είναι γρουσούζης και δεν έχει καλό ποδαρικό!

Δεύτερη σπουδαία πρόληψη είναι και η πεποίθηση που έχουν, ότι «το σαπούνι δεν έρχεται και δεν πήζει καλά, όταν το φτιάχνουν σε χασοφεγγαριά», γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι χάνεται το σαπούνι, όπως χάνεται και το φεγγάρι και δεν έρχεται.

Η μακαρίτισσα η μητέρα μου έβαλε στο Βρονταμά (το χωριό μου) – όπως έλεγε – σε χάση του φεγγαριού είκοσι οκάδες λάδι για να φτιάξει σαπούνι και δεν έβγαλε από το καζάνι ούτε το μισό απ’ όσο έβγαζε άλλες φορές που δεν ήταν χασοφεγγαριά.

Μια άλλη επίσης πατριώτισσά μου το έβρασε εφτά φορές, χωρίς να κατορθώσει τελικά να πήξει καλά, γιατί ήταν χασοφεγγαριά.

Μια άλλη σπουδαία, επίσης, πρόληψη, που επικρατεί σε όλη σχεδόν τη Λακωνία, είναι ότι τα ξωτικά, τα νεραϊδικά και τα αερικά έχουν τεράστια επίδραση στην κατασκευή του σαπουνιού. Και για να εξουδετερώσουν οι γυναίκες την επίδραση αυτών των πνευμάτων, παίρνουν διάφορες προφυλάξεις. Έτσι λοιπόν, μόλις τελειώσει το βράσιμο του σαπουνιού και επιπλεύσει στο καζάνι η πυκνόρευστη μάζα του, φτιάχνουν στη μέση του καζανιού ένα σταυρό και τοποθετούν επάνω του ένα κομμάτι καλαμιά ή κληματόβεργα, ένα σπυρί λιβάνι, λίγο ψωμί και λίγο σκόρδο. Τέλος το σκεπάζουν για να μη μείνει τη νύχτα ξεσκέπαστο και πάνε τα νεραϊδικά και το «μαγαρίσουν».

Αυτές είναι οι σπουδαιότερες προλήψεις, που επικρατούν στη Λακωνία σχετικά με το σαπούνι. Δεν γνωρίζω όμως, φίλοι αναγνώστες, αν στα εργοστάσια σαπωνοποιίας επικρατούν αυτές ή παρόμοιες αντιλήψεις και ποια μέτρα λαβαίνουν για να αποφύγουν τις αποτυχίες τους…

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μεταίχμιο προκλήσεων και ανταγωνισμών… Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στο μεταίχμιο προκλήσεων και ανταγωνισμών… Του...

Δυστυχώς, το 2022 δεν εισήλθε με τους καλύτερους οιωνούς...

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ;

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ...

Κατά την επίσκεψή μου στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, με...

Προσφορά αμαξιδίου και περιπατητήρα στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλεξάνδρειας - Ευχαριστήριο του Δημάρχου

Προσφορά αμαξιδίου και περιπατητήρα στο Κοινωνικό...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κος Παναγιώτης Γκυρίνης και ο...

Απ. Βεσυρόπουλος: Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης  και νέα ευνοϊκά μέτρα για τις γονικές παροχές  και την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων

Απ. Βεσυρόπουλος: Παράταση της προθεσμίας υποβολής...

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν πλήρη...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία λόγω των καιρικών φαινομένων - Ποια οχήματα απαγορεύονται να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία λόγω των...

Ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών...

ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ: Γιώργος Χιονίδης. Ένας ευπατρίδης...

ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ: Γιώργος Χιονίδης. Ένας ευπατρίδης...

Μόνο δύο λόγια, νομίζουμε δεν θα ήθελε και ο ίδιος...

Απεβίωσε ο Αθανάσιος Δελκοτζάκης σε ηλικία 74 ετών

Απεβίωσε ο Αθανάσιος Δελκοτζάκης σε ηλικία 74 ετών

Απεβίωσε ο Αθανάσιος Δελκοτζάκης σε ηλικία 74 ετών. Η...

Οδηγίες του Εργατικού Κέντρου Βέροιας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους και παγετού

Οδηγίες του Εργατικού Κέντρου Βέροιας για την υγεία...

Κρίνεται σκόπιμη η υπενθύμιση του πλαισίου οδηγιών ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας - Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ενόψει της νέας κακοκαιρίας, ενημερώνει τους δημότες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ο...

Πέρασε μια εβδομάδα από την κακοκαιρία που άφησε 1-1,5 μέτρο βαρύ, υγρό χιόνι στο Σέλι. Μια κακοκαιρία που άφησε το Σέλι δυο ημέρες χωρίς ρεύμα και εδώ και μια εβδομάδα αφήνει χωρίς νερό ένα πολύ μεγάλο τμήμα της...

Υπεγράφη η σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας  «Ορεινός Τουρισμός»Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη (20.01.2022) η...

Με πανό και συνθήματα αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων της κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» βρέθηκε χθες το πρωί(Τρίτη 18/01) στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας και διαδήλωσαν για περίπου μία...