ΤΟΠΙΚΑ

Η «σιωπή» σκοτώνει. Μίλα και προφυλάξου!

Η «σιωπή» σκοτώνει. Μίλα και προφυλάξου!

Γράφει η Μαργαρίτα Δαμιανίδου,

μέλος του ΔΣ του «ΕΡΑΣΜΟΥ» - Δημοσιογράφος

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, πέρα από την υγειονομική πανδημία που μονοπώλησε σημαντικά το παγκόσμιο ενδιαφέρον, μια άλλου είδους «πανδημία», που αφορά στον καθημερινό θάνατο και τον αφανισμό της γυναικείας υπόστασης, χιλιάδων θυμάτων της έμφυλης βίας, εκτίναξε στα ύψη μια παράλληλη καταμέτρηση θανατηφόρων κρουσμάτων! Στην τραγική αυτή συγκυρία της παθογένειας των ημερών που διανύουμε και στη χώρα μας, με δολοφονημένες γυναίκες, οφείλουμε να εμπεδώσουμε ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση και εφαρμογή ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, αλλά κυρίως με την καθημερινή συνεργασία, τον αγώνα και την επαγρύπνηση όλων μας, θεσμών, φορέων και πολιτών, ώστε να δώσουμε επιτέλους ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα τέλος στην καταπάτηση αυτονόητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας, όχι απλώς σε μια καλύτερη ζωή, αλλά στην ίδια της τη ζωή!

Το 2021 καταγράφηκαν 13 κρούσματα φονικής ενδοοικογενειακής βίας! Αριθμός απίστευτος για τα δεδομένα της χώρας μας, συγκρινόμενος με τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς η χρονιά που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την πιο ακραία μορφή έκφρασης της έμφυλης βίας. Ο φεμινισμός έχει κάθε δικαίωμα να διατείνεται πως στις μέρες μας σοβεί μια εδραιωμένη βία κατά των γυναικών που σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζεται με τον νέο όρο «γυναικοκτονία» και που έρχεται ν’ αντικαταστήσει παλιότερους, όπως το λεγόμενο… «έγκλημα τιμής» ή «έγκλημα πάθους».

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι πρώτιστα θέμα κουλτούρας. Με δεδομένο ότι η οικογένεια στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό θεσμό, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις παραδοσιακές δομές, η βία κατά των γυναικών θεμελιώθηκε και επιβίωσε μέχρι σήμερα, λόγω των στερεότυπων. Η πατριαρχία επέτρεψε στο «ισχυρό» φύλο να παίρνει τις αποφάσεις, να ελέγχει τα πάντα και να μη δέχεται το «όχι». Η οικογένεια, η τηλεόραση, η κοινωνία προγραμματίζει το «αρσενικό», τον «σκληρό άντρα» που σκοτώνει γιατί δε δέχεται την αμφισβήτηση, την εγκατάλειψη, την απόρριψη.

Κάθε μορφή βίας, που διαταράσσει την αρμονική διαβίωση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια ή μέσα σε μία σχέση είναι κατακριτέα και δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους η εξάλειψή της αλλά πρωτίστως της κοινωνίας που πρέπει να σπάσει τα στερεότυπα, να ξεπεράσει τα ταμπού, να σπάσει τη σιωπή.

Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που υφίσταται βία από τον σύντροφο ή τον σύζυγο – πρώην και νυν – ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, δεν αξιολογεί ως σοβαρά τα περιστατικά βίας τη σωματική, σεξουαλική, συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, τις απειλές, την απομόνωση από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, τον πλήρη έλεγχο, την καταστρατήγηση δηλαδή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεν απευθύνεται στα αρμόδια όργανα για παροχή βοήθειας. Παράλληλα, τυχόν μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας θεωρούν πολλές φορές το θέμα ως ιδιωτικό, δεν καταγγέλλουν στις αρχές τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή τους, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά βίας να μην έρχονται στο φως.

Η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών απαιτεί τη συνεργασία της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας. Ας μην ανεχτούμε άλλη βία κι ας προασπίσουμε την ισότητα των δύο φύλων, συστατικό μιας υγειούς κοινωνίας που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη και αυτονόητα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Και για να μην αρκούμαστε μόνο στα ευχολόγια, ας προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένα πρακτικά βήματα. Ας απευθύνουμε στους καθ’ ύλην αρμόδιους της τοπικής μας κοινωνίας.

Στην Ημαθία, ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που εδρεύει στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17 – 24ωρη γραμμή: 23310-74073) συνεργαζόμενος με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, το Νοσοκομείο και την Πρόνοια μπορεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ,να αναλάβει κάθε περιστατικό οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης.

Διατηρεί Ξενώνα Βραχείας φιλοξενίας που λειτουργεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο θυμάτων βίας (μητέρας – παιδιού) ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής, οικονομικής επιφάνειας, πεποιθήσεων κ.ο.κ., και προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική βοήθεια, παρέχοντας τη δυνατότητα βαθμιαίας αποκατάστασης και ομαλής κοινωνικής, ακόμη και εργασιακής επανένταξης των ωφελούμενων γυναικών, στο μέτρο του εφικτού.

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης και αναδιαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης των συμπολιτών μας απέναντι στη βία, τόσο της γενιάς μας όσο και των μελλοντικών γενεών, ο «Έρασμος» θέσπισε τη διενέργεια δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όπως θεματικές εβδομάδες, ημερίδες και εκδηλώσεις, Βιωματικά Σεμινάρια και Σχολές Γονέων, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.

Χρέος όλων μας είναι να σπάσουμε τη σιωπή και να βγούμε από την αδράνεια. Η «σιωπή» σκοτώνει. Ας καταγγείλουμε σήμερα τη βία κατά των γυναικών!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Νοσοκομείου Βέροιας: Δημοπρατείται η μελέτη κατασκευής του έργου «Ενεργειακής Αναβάθμισης», ύψους 5 εκ. ευρώ

Διοικητής Νοσοκομείου Βέροιας: Δημοπρατείται η μελέτη...

Δημοπρατείται η μελέτη κατασκευής του έργου...

«Καμπανάκι» του Θανάση Δέλλα για την τεράστια αύξηση του ρεύματος στα σχολεία

«Καμπανάκι» του Θανάση Δέλλα για την τεράστια αύξηση...

Ο πρόεδρος της Α/βαθμια σχολικής επιτροπής Θανάσης...

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Κώστας Ρίζος και Θεόφιλος Κορωνάς για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Βέροια

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Κώστας Ρίζος και Θεόφιλος...

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος απάντησε σε ερώτημα...

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Αναφορά του Δημήτρη Πυρινού για τουριστικές διαδρομές στο Δήμο και την παράσταση «5 Σιωπές»

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Αναφορά του Δημήτρη...

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός έκανε αναφορά...

Αλ. Τσαχουρίδης για σχολικά κτήρια:

Αλ. Τσαχουρίδης για σχολικά κτήρια: "Πρώτη...

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξης Τσαχουρίδης,...

Απάντηση της πρ. Δημάρχου Χαρ. Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη στον Γ. Μιχαηλίδη περί διεκδίκησης αποζημιώσεων

Απάντηση της πρ. Δημάρχου Χαρ. Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη...

Με επιστολή προς την εφημερίδας μας, η πρώην Δήμαρχος...

Π. Παυλίδης: Ανάγκη δημιουργίας κυκλικών κόμβων σε «δύσκολα» σημεία της πόλης - Τι απάντησε ο Δήμαρχος

Π. Παυλίδης: Ανάγκη δημιουργίας κυκλικών κόμβων σε...

Ο επικεφαλής των «ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ» Παύλος Παυλίδης...

"ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ – ΨΩΝΙΖΩ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΩ¨ στην...

             Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας ανέλαβε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με επιστολή προς την εφημερίδας μας, η πρώην Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζογλου-Γεωργιάδη διαψεύδει κατηγορηματικά τα λεγόμενα του Γ. Μιχαηλίδη στο Δημτικό Συμβούλιο Βέροιας (διαβάστε εδώ) και μιλα΄ για...

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...