1988: Τα πρώτα Χριστούγεννα του Ράδιο «Ράδιο Τύπος FM»

1988: Τα πρώτα Χριστούγεννα του Ράδιο «Ράδιο Τύπος FM»

Γράφει ο Χρήστος Μπλατσιώτης

Στο ξεκίνημα του 1988, τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιανουαρίου, οι ιδιοκτήτες-εκδότες του «Λαού», οι εργαζόμενοι και συνεργάτες της εφημερίδας, συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί στα γραφεία της έκδοσης για να κόψουμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα της νέας χρονιάς. Για την ακρίβεια κόπηκαν δύο βασιλόπιτες ώστε να φθάσουν τα κομμάτια για όλους ενώ και τα δύο φλουριά έπεσαν στο ενδιάμεσο των τυχερών κομματιών με αποτέλεσμα να έχουμε τέσσερις τυχερούς. Στη μια πίτα το φλουρί έπεσε ανάμεσα στα κομμάτια δύο στελεχών της εφημερίδας, του Βίλλη Γαλανομάτη και του Κώστα Σταύρου ενώ στην άλλη πίτα το φλουρί βρέθηκε ανάμεσα στα κομμάτια δύο συνεργατών της έκδοσης, του Ορέστη Σιδηρόπουλου και του Δημήτρη Κουμούση. Ήταν μια εκδήλωση σε πολύ ζεστό οικογενειακό κλίμα, μια χαρούμενη πρωτοχρονιάτικη συνάντηση γεμάτη ευχές και λαμπερά πρόσωπα. Ήταν όμως και η «τελευταία» που ο «Λαός» θα παρέμενε το μοναχοπαίδι του συγκροτήματος Πατσίκα αφού προς το τέλος της ίδιας χρονιάς θα γεννιούνταν ένα ακόμη παιδί του, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Τύπος FM».

Πράγματι, τον Οκτώβριο του 1988 βγήκε στον αέρα της Ημαθίας και της ευρύτερης περιοχής, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Τύπος FM», το ραδιόφωνο του «Λαού» όπως συνηθίζαμε να το λέμε από τότε, κυριολεκτικά αφού στελεχώνονταν κυρίως από όλους «εμάς» της εφημερίδας αλλά και μεταφορικά αφού αμέσως γνώρισε τεράστια αποδοχή από τον κόσμο κι από αυτή την άποψη έγινε το ραδιόφωνο του λαού της Βέροιας και της Ημαθίας.


Από την πρώτη στιγμή, έχοντας «πλάτη» και την εφημερίδα, μέσα ή έξω από το στούντιο, πιάναμε καθημερινά τον σφυγμό της επικαιρότητας, βγάζαμε θέματα και δημιουργούσαμε ειδήσεις ενώ στο μικρόφωνο του σταθμού φιλοξενούσαμε συνεχώς πρόσωπα της τοπικής επικαιρότητας αλλά και πάρα πολλούς πολιτικούς, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες που επισκέπτονταν την Ημαθία. Υπήρχαν μάλιστα εκπομπές που έμοιαζαν να είναι καθημερινή συνήθεια για τους ακροατές καθώς υπήρχε άμεση και ζωντανή επικοινωνία μαζί τους και συχνά έρχονταν στιγμές που το τηλεφωνικό κέντρο «έπεφτε» κυριολεκτικά από τα τηλεφωνήματα τους.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΔΕΑ

Λίγο καιρό μετά την έναρξη του «Τύπος FM» κι ενώ πλησίαζαν τα Χριστούγεννα του 1988, με φώναξαν στο γραφείο της διεύθυνσης. Ήταν εκεί ο Χρήστος, ο Μιχάλης και ο Τάσος Πατσίκας και θεώρησα ότι θα ακολουθούσε μια ακόμη σύσκεψη, όπως κάναμε συχνά όταν σχεδιάζαμε ένα ρεπορτάζ ή μια συνέντευξη. Με είχαν φωνάξει όμως για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα της δημοσιογραφικής εργασίας μας και μου ανακοίνωσαν μια νέα ιδέα που ήδη είχε πέσει στο τραπέζι. Την παραγωγή μιας μαραθώνιας εορταστικής ραδιοφωνικής εκπομπής στον «Τύπος FM», για ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1988.

Μέχρι τότε, όλα τα Χριστούγεννα τα γιόρταζα στο σπίτι μου όμως αφού τα γραφεία της εφημερίδας και το στούντιο του ραδιοφώνου είχαν γίνει πλέον σαν δεύτερο σπίτι μου, ένιωσα πως δεν θα άλλαζε κάτι. Οπότε δεν χρειάστηκαν ούτε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να το σκεφτώ και να συμφωνήσω με την ιδέα. Το έκανα μάλιστα και με μεγάλο ενθουσιασμό αφού αντιλήφθηκα αμέσως ότι αυτή εορταστική εκπομπή θα ήταν ένα δημοσιογραφικό γεγονός που θα παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στη Βέροια και στην ευρύτερη περιοχή μας και επ’ ουδενί δεν ήθελα να απουσιάζω από αυτή την πρωτόγνωρη στιγμή για τα δεδομένα της ραδιοφωνικής Ημαθίας που τότε ξεκινούσε τα πρώτα επίσημα και επαγγελματικά βήματά της.

Ο σχεδιασμός της εκπομπής ξεκίνησε άμεσα και παραμονές της μεγάλης γιορτής όλα ήταν έτοιμα. Η εκπομπή θα διαρκούσε από τις 7,00 το πρωί μέχρι τη 1,00 μετά το μεσημέρι των Χριστουγέννων και το κεντρικό concept περιλάμβανε ζωντανή συνομιλία με τους ακροατές για ανταλλαγή ευχών, επικοινωνία με εκπροσώπους αρχών και φορέων της Βέροιας, της Ημαθίας κι από όλη την Ελλάδα για ευχές και μηνύματα ενόψει της νέας χρονιάς. Παράλληλα στη διάρκεια αυτού του ραδιοφωνικού εξάωρου είχαμε προγραμματίσει επικοινωνία και με Ημαθιώτες από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, για να βγουν στο αέρα τηλεφωνικά και να στείλουν τις ευχές τους μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο «Τύπος FM».

Την παρουσίαση της μαραθώνιας εορταστικής εκπομπής αναλάβαμε να την κάνουμε, ο τότε διευθυντής του σταθμού, ο Χρήστος Πατσίκας κι εγώ ως ένας από τους κεντρικούς παρουσιαστές των ενημερωτικών εκπομπών του, ενώ ο Μιχάλης κι ο Τάσος Πατσίκας μαζί με συνεργάτες του «Τύπος FM» και του «Λαού» είχαν αναλάβει τον γενικό συντονισμό αλλά και την υποδοχή τόσο των καλεσμένων που είχαμε προσκαλέσει στο στούντιο όσο και των επισκεπτών που αναμέναμε στα γραφεία μας, έχοντα ς προετοιμάσει και πλούσια εορταστικά κεράσματα για την υποδοχή τους.

ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ

Το τι έγινε εκείνη την ημέρα είναι δύσκολο να σας το περιγράψω. Πανζουρλισμός κι ενθουσιασμός ταυτόχρονα. Ήταν βλέπετε και οι πρώτες ημέρες της ελεύθερης ραδιοφωνίας, ο κόσμος δεν είχε ξανασυναντήσει την ευκαιρία να μιλά ζωντανά σε μια ραδιοφωνική συχνότητα και να στέλνει τις ευχές του ξέροντας ότι «ακούγεται» απ΄ ευθείας, το ίδιο και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Κι αν μέσα στο στούντιο, το τηλέφωνο δεν σταματούσε ούτε λεπτό, κάτω στα γραφεία και στον χώρο υποδοχής σημειώνονταν το αδιαχώρητο από «επώνυμους» και «ανώνυμους» που έρχονταν για να ανταλλάξουν ευχές, να κεραστούν από τον πλούσιο μπουφέ που ήταν διαθέσιμος και να συμμετέχουν στη μεγάλη χαρά που είχαμε πετύχει να μεταδώσουμε σε όλους.

Μαζί με τους αμέτρητους ακροατές που ανέκαθεν ήταν η ραχοκοκαλιά του Ράδιο «Τύπος FM» εκείνα τα Χριστούγεννα ευχήθηκαν μέσω του σταθμού, οι τέσσερις βουλευτές Ημαθίας εκείνη της περιόδου, ο Μόσχος Γικόνογλου και ο Βασίλης Παπαγιάννης του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου και ο Άγγελος Βαλταδώρος της Νέας Δημοκρατίας, πολιτευτές όλων των κομμάτων, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ημαθία (με τον τότε δήμαρχο Αλεξάνδρειας, τον Δημήτρη Μπρουσκέλη, να συγκινεί ιδιαίτερα με τις αναμνήσεις που μετέφερε για τον ιδρυτή του «Λαού» Ζήση Πατσίκα και τα παιδιά του, από τα «χρόνια της Αλεξάνδρειας»), εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως ο Στάθης Βακάλης (τότε πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας), ο Τάσος Βασιάδης (τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΙΚΑ Ημαθίας), ο Νίκος Ψαλτίδης (τότε πρόεδρος του Πανεργατικού Κέντρου Ημαθίας), εκπρόσωποι της Μητρόπολης που μας μίλησαν και για το θρησκευτικό μήνυμα της ημέρας, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και πολλοί ακόμη.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ «ΤΥΠΟΣ FM»

Επίσης, εκείνα τα Χριστούγεννα βγήκαν «ζωντανά» στη συχνότητα του «Τύπος FM» κι έστειλαν τις ευχές τους, πολλοί Ημαθιώτες από διάφορα σημεία της Ελλάδα και του εξωτερικού. Θυμάμαι τηλεφωνήματα ευχών που είχαμε από καλούς φίλους που εκείνα τα Χριστούγεννα βρίσκονταν στην τότε Δυτική Γερμανία, όπως ο Λεωνίδας Καρατζόγλου και η σύζυγός του Δέσποινα που μας ευχήθηκαν από το Ουλμ, η Σίσσυ Τσώνη από την περιοχή του Ντίσελντορφ και ο Δημήτρης Νέτσικας από την περιοχή της Στουτγάρδης . Αλλά και άλλοι όπως ο Νίκος Τάτσης που έστειλε τις ευχές του από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο Ηλίας Ντονούδης που έστειλε τις ευχές του από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο Στέφανος Βαφείδης (σήμερα κορυφαίο στέλεχος της Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas) που μας ευχήθηκε από το Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ όπου σπούδαζε τότε, ο συνεργάτης μας Βύλλης Γαλανομάτης από τη Βοστώνη των ΗΠΑ όπου βρίσκονταν εκείνα τα Χριστούγεννα όπως και άλλοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Θυμάμαι τους καλούς φίλους που μας ευχήθηκαν εκείνα τα Χριστούγεννα από τους τόπους όπου βρίσκονταν, όπως ο Σάκης Κεχαγιόγλου (σήμερα σπουδαίος δικηγόρος με έδρα την Αθήνα) από τον Έβρο όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του εκείνη την περίοδο και ο Γιώργος Μπεμπέτσος (σήμερα επικεφαλής συντονιστής διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ με έδρα τη Βιέννη) που ευχήθηκε από τη Χίο όπου τότε επίσης υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του. Στην ίδια εκπομπή, είχε έλθει στο στούντιο του σταθμού για να ευχηθεί και για να μας μιλήσει σχετικά με τα επαγγελματικά σχέδιά του, ο γνωστός Ημαθιώτης ηθοποιός, Παύλος Κοντογιαννίδης και η συνέντευξη μαζί του ήταν μια από τις δεκάδες που έχω «πάρει» έκτοτε με κορυφαίους καλλιτέχνες, πολιτικούς, επιχειρηματίες κλπ. ως δημοσιογράφος του «Λαού», του Ράδιο «Τύπος FM» ή της «Βεργίνα Τηλεόρασης» (επίσης του συγκροτήματος Πατσίκα σρχικά) αλλά βλέπετε τότε δεν είχαμε ούτε facebook ούτε instagram για να επιδιώκουμε selfie ώστε να τα προβάλουμε και σήμερα.

ΤΟΤΕ «ΤΥΠΟΣ FM» ΣΗΜΕΡΑ «AKOU 99,6» ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ «ΛΑΟΥ»

Ακολούθησαν και άλλες εορταστικές εκπομπές Χριστουγεννιάτικες ή Πρωτοχρονιάτικες του Ράδιο «Τύπος FM» ή του «AKOU 99,6» όπως ονομάζεται σήμερα, παραμένοντας όμως πάντα το ραδιόφωνο του «Λαού». Όμως εκείνη η πρώτη μαραθώνια εκπομπή του 1988 εξακολουθεί να είναι βαθύτερα χαραγμένη στη μνήμη μου. Όχι μόνο επειδή ήταν η πρώτη όλων αλλά επειδή εγώ, έχοντας μπροστά τον Χρήστο, τον Μιχάλη και τον Τάσο, μαζί πολλούς και πολλές ακόμη που δεν επιχειρώ να κατονομάσω (σχεδόν 34 χρόνια μετά) φοβούμενος μην αδικήσω κάποιον που θα ξεχάσω, δώσαμε σε εκείνη την πρώτη μαραθώνια εκπομπή κομμάτι από την ψυχή μας. Κάναμε κι άλλες εκπομπές μετά, εξίσου δοτικές ίσως και καλύτερες, όμως εκείνη η πρώτη εκπομπή, μόλις λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα του Ράδιο «Τύπος FM» δεν ήταν απλά ένα τόλμημα. Ήταν ένα μεράκι που το βγάλαμε επειδή το είχαμε. Που εξακολουθούμε να το έχουμε, γι΄ αυτό και οι αναμνήσεις.

Καλές Γιορτές και Χρόνια Πολλά με υγεία.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...