Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας και Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Νάουσας για το άνοιγμα των σχολείων

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας και Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Νάουσας για το άνοιγμα των σχολείων

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, γεμάτες ΜΕΘ και «γονατισμένα» νοσοκομεία, τα σχολεία άνοιξαν με τους ίδιους όρους που ουσιαστικά έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τις ανησυχίες εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, και με μόνο «μέτρο» ένα επιπλέον διαγνωστικό τεστ(!) αποφάσισε  την επαναλειτουργία τους. 

Ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγιεινή όπως η επιπλέον προμήθεια κατάλληλων ειδών προστασίας, καθαρισμού και απολύμανσης, η διασφάλιση της παρουσίας προσωπικού καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η διασφάλιση φυσικών αποστάσεων στις τάξεις με «σπάσιμο» πληθωρικών τμημάτων, αλλαγές στις μετακινήσεις μαθητών διαφορετικών ηλικιών με τα ίδια μέσα μεταφοράς, αύξηση των σημείων για δωρεάν rapid έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια και να μην παρατηρούνται φαινόμενα πολύωρων αναμονών για τη διενέργειά τους δεν έχουν ληφθεί!

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις αίθουσες που στοιβάζονται 25 παιδιά. Παρά την ηρωική προσπάθεια των χιλιάδων συναδέλφων να κρατήσουν όρθια τα σχολεία όσο παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορωνοΐου, όπως το απαράδεκτο 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος, ή ο περιορισμός της καραντίνας σε 5 ημέρες, τα σχολεία θα μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων πάνω από 25 χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί! 

Τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία δεν καλύφθηκαν ούτε και σε αυτήν τη φάση προσλήψεων  αναπληρωτών! Στα προϋπάρχοντα κενά (ΠΕ 06, ΠΕ 11, Παράλληλης, ΖΕΠ κ.α.) ήρθαν να προστεθούν αυτά των νοσούντων εκπαιδευτικών. Την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία απουσίαζαν 6.500 εκπαιδευτικοί και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τις επόμενες μέρες, το ΥΠΑΙΘ αναγκάστηκε να εξαγγείλει την πρόσληψη 3.576 αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις. Συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία για να επιφέρει και νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. 

Χιλιάδες ώρες διδασκαλίας χάνονται και το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει  την αντιεκπαιδευτική παράδοση όλων των κυβερνήσεων να τελειώνει μια σχολική χρονιά και να παραμένουν κενά στα σχολεία. Κι ενώ συμβαίνει αυτό, συνεχίζει εμμονικά να προσπαθεί να  επιβάλλει την πολυπόθητη αξιολόγηση με τον παραπλανητικό τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου». Η Υπουργός Παιδείας αυτή την περίοδο που οι εκπαιδευτικοί αγωνιούν γιατί τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά και γιατί την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφαρμογή σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων, το μόνο που θυμήθηκε να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς είναι η ανάρτηση των σχεδίων δράσης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Δεν έκανε τίποτα για να προασπίσει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών,  ενώ δεν έστειλε ούτε τα απαραίτητα τεστ για να τα προμηθευτούν έγκαιρα οι οικογένειες. 

Από την αρχή της χρονιάς προσπαθεί να καλύψει τα κενά με αναθέσεις υποχρεωτικών υπερωριών και συγχωνεύσεις τμημάτων. Τώρα που τα κενά  πολλαπλασιάστηκαν   λόγω των νοσούντων εκπαιδευτικών, το ΥΠΑΙΘ προτάσσει  λύσεις για αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων». Έτσι, σε σύσκεψη του ΓΓ με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, δόθηκαν προφορικές οδηγίες για αναπλήρωση των κενών ως εξής: Οι συνάδελφοι/ισσες της παράλληλης στήριξης, αντί να υποστηρίζουν τα παιδιά για τα οποία έχουν προσληφθεί, να κρατούν τα τμήματα των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν. Να αναστέλλεται η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν κενό να μπαίνουν στα τμήματα των συναδέλφων που απουσιάζουν. Να παραμένουν στο σχολείο όλες τις ώρες της λειτουργίας του. Να κάνουν τηλεκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί που νοσούν, καθώς και αυτοί που έχουν κρούσματα στις οικογένειές τους.

Είναι δεδομένο και από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει, πως το εκπαιδευτικό έργο με παιδαγωγική προσέγγιση που υποστηρίζει και την ολόπλευρη ψυχοσυναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των μαθητών μας συντελείται στον φυσικό χώρο της σχολικής τάξης με αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Δυστυχώς όμως η αντιμετώπιση από την πολιτεία δεν κινείται στην κατεύθυνση στήριξης αυτής τη προοπτικής. 


Για μια ακόμη φορά απαιτούμε:

Άμεση αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου και κλείσιμο του τμήματος με ύπαρξη ενός κρούσματος. Αντίστοιχα αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας στην ταυτόχρονη διαπίστωση κρουσμάτων σε άλλα τμήματα του σχολείου.

Παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας(π.χ. μάσκες) δωρεάν.

Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ (rapid και μοριακά) για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Πάγιο αίτημά μας τόσο για παιδαγωγικούς όσο πλέον και για υγειονομικούς λόγους οι 15 μαθητές ανώτατο όριο ανά τμήμα.

Αραίωση των τμημάτων με αξιοποίηση και εύρεση των αντίστοιχων χώρων σε συνεργασία του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων του προηγούμενου διαστήματος.

Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά καθώς και αυτά που θα προκύψουν από την κορύφωση της πανδημίας.

Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, αύξηση των επιχορηγήσεων για την αγορά του υγειονομικού υλικού που χρειάζονται τα σχολεία καθώς και για την θέρμανση.

Προσλήψεις νοσηλευτών και εφαρμογή προληπτικής ιατρικής (ιατρικές εξετάσεις) στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας δωρεάν για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς που διαπιστώνονται θετικοί με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών.

Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε όλους τους εκπαιδευτικούς γονείς-γονείς που τα παιδιά τους νοσούν.

Αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στους μαθητές με συγκεκριμένα μέτρα (μείωση, αναδιάταξη της ύλης κ.α.), κατάργηση του μέτρου των πανελλαδικών εξετάσεων (PISA) στην ΣΤ΄ Δημοτικού. 

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και αύξηση των ΜΕΘ.


Για τα Δ. Σ.

    

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

  ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ                           ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ

Γράφει ο Κώστας ΜίζαςΕπιμελητής Ανηλίκων...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Γνωρίζω την πόλη μου Περπατώντας»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος ετήσιος...

Η αλαζονεία του πλούτου και η επιδημία των ανισοτήτων

Η αλαζονεία του πλούτου και η επιδημία των ανισοτήτων

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΚάπου, ανάμεσα στις...

Οι ανάγκες της χώρας και τα συνέδρια των κομμάτων

Οι ανάγκες της χώρας και τα συνέδρια των κομμάτων

* του Γιάννη ΜαγκριώτηΤα τελευταία χρόνια, σε όλο τον...

Μητροπολίτης Παντελεήμων από την Παναγία Σουμελά: Άλλοι κοπίασαν καί εμείς καλούμεθα να συνεχίσουμε και να αναδείξουμε τό έργο τους

Μητροπολίτης Παντελεήμων από την Παναγία Σουμελά:...

Στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά...

ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟΣ ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΚ ΤΩΝ...

Του Δημητρίου Π. ΤόλιουΌλα τα πράγματα σε αυτόν τον...

ΚΑΡΝΤΑΣΙΑΝ ή ΚΑΡΝΤΑΣΙ!

ΚΑΡΝΤΑΣΙΑΝ ή ΚΑΡΝΤΑΣΙ!

Ιωάννης Ιασ. ΒελέντζαςΔιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ...

ΚΑΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ…

ΚΑΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ…

Μέρα εύθυμης αδιακρισίας.Τι ωραία!Τα καλοκαίρια...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Δημητρίου Π. ΤόλιουΌλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο έχουν μια τελεολογική εξήγηση. Όπως σχολιάσθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα, η άνετη φιλοξενία και προβολή κάθε προσκοπικού κειμένου στην εφημερίδα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους- καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδο θα διαρκέσει δεκαπέντε ημερολογιακές...

Ανοίγει αύριο (26/4), Τρίτη του Πάσχα, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης στο gov.gr, όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις ανάλογα με το ΑΦΜ τους, πώς θα κάνετε αίτηση.Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη του...