Εκτίναξη των επενδύσεων φέρνει το νέο Αναπτυξιακό ν/σ της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Του Λάζαρου Τσαβδαρίδη *

Εκτίναξη των επενδύσεων φέρνει το νέο Αναπτυξιακό ν/σ της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Του Λάζαρου Τσαβδαρίδη *

Την ώρα που η δημοσιονομική αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ενισχύεται όλο και περισσότερο και η Ελλάδα αναμένεται να σκαρφαλώσει στην επενδυτική βαθμίδα ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος, χάρη στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και να διατηρήσει σταθερό το πολιτικό σκηνικό, οι αισιόδοξες προβλέψεις για το αναπτυξιακό άλμα της οικονομίας της χώρας όλο και πολλαπλασιάζονται.

Πολύτιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση οι παρεμβάσεις που περιέχονται στον αναπτυξιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, που όχι μόνο καλλιεργεί έτι περαιτέρω το έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και δρομολογεί την άμεση επανεκκίνηση επενδύσεων που σήμερα βρίσκονται σε στάση αναμονής, αφήνοντας οριστικά πίσω τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος.

Με άξονες την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, την ευελιξία στη διαδικασία και τη χορήγηση κινήτρων σε στοχευμένες δραστηριότητες που θα ενισχύουν την εξωστρέφεια, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων αλλά και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη), το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έρχεται να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο Νόμο 4399/2016, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο αφενός για τη δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας, αφετέρου για την ενίσχυση των περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια που πρέπει να κερδηθεί δεν αφορά μόνο στην δυναμική προσέλκυση νέων επιχειρηματικών κολοσσών που θα δώσουν μεγάλη προστιθέμενη αξία στο επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλά στην ενθάρρυνση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν ταχύτατα το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία και να συνδράμουν καταλυτικά στον στρατηγικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη όσο και γόνιμη η εστίαση της Κυβέρνησης όχι απλά στην εισαγωγή στον νέο αναπτυξιακό νόμο αποτελεσματικών και αποδοτικών διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που θα διεκπεραιώνονται μέχρι και εντός 30 ημερών για τις περιπτώσεις της άμεσης αξιολόγησης αλλά κυρίως η καινοτομία της θέσπισης 13 καθεστώτων – πλαισίων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια.

Ενισχύσεις που αντί της μίας οριζόντιας διάστασης που είχαν μέχρι σήμερα, θα έχουν πλέον κλαδικό – θεματικό χαρακτήρα, καθώς το κάθε καθεστώς – πλαίσιο θα στοχεύει και θα ενισχύει επενδυτικά σχέδια διαφόρων κλάδων. Αυτό ασφαλώς θα αποτελέσει «μάννα εξ ουρανού» για την Ελληνική περιφέρεια, η οποία «διψάει» για επενδύσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων καθώς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων.

Το αδιαμφισβήτητο πάντως είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί κάθε μέρα τη δέσμευσή της να διευρύνει τη δυναμική και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στη νέα εποχή. Ξεπερνώντας τα εμπόδια που καθημερινά θέτει στο δρόμο της η φοβική και πολλές φορές τοξική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση για πρώτη φορά και χωρίς τυμπανοκρουσίες συντονίζει τα χρηματοδοτικά εργαλεία (το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο) που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της, προκειμένου να υπηρετήσουν αρμονικά την πορεία προς τους κρίσιμους εθνικούς στόχους της επιχειρηματικής άνθισης και της ενίσχυσης της απασχόλησης.

* Ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης

είναι Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ και

Αναπλ. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (23/5/2022)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (23/5/2022)

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας...

Η  Εύξεινος Λέσχη Βέροιας με σεμνότητα πραγματοποίησε...

Στη Μάνα του Πόντου το μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Στη Μάνα του Πόντου το μνημόσυνο για τα θύματα της...

Την Κυριακή 22 Μαΐου το πρωί  ο Σεβασμιώτατος...

Απεβίωσε ο Ιωάννης - Αντώνιος Πουρνάρας σε ηλικία 28 ετών

Απεβίωσε ο Ιωάννης - Αντώνιος Πουρνάρας σε ηλικία 28...

Απεβίωσε ο Ιωάννης - Αντώνιος Πουρνάρας σε ηλικία 28...

Διάφορες σταλαγματιές Σοφίας! (ΣΤ΄) (Να τις διαβάσετε, θα σας ωφελήσουν)

Διάφορες σταλαγματιές Σοφίας! (ΣΤ΄) (Να τις διαβάσετε,...

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΧριστούγεννα: Ό,τι κάνει...

Απαγόρευση στάθμευσης σε πλευρές των οδών Παπάγου και Παύλου Μελά της Αλεξάνδρειας

Απαγόρευση στάθμευσης σε πλευρές των οδών Παπάγου και...

Από το Τμήμα Συγκοινωνιών, Εγκαταστάσεων &...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 20 έως 29 Μαΐου

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 20 έως 29 Μαΐου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Η Περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση τουρισμού «World Tourism Expo» στην Αττική

Η Περιφέρεια Kεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση...

 Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «World Tourism Expo», που...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους- καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδο θα διαρκέσει δεκαπέντε ημερολογιακές...

Ανοίγει αύριο (26/4), Τρίτη του Πάσχα, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης στο gov.gr, όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις ανάλογα με το ΑΦΜ τους, πώς θα κάνετε αίτηση.Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη του...

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι πέντε μαθητές δημοτικού σχολείου θα έφερναν στο φως ένα αρχαιολογικό εύρημα κατά την διάρκεια του καθημερινού παιχνιδιού τους; Αυτό συνέβη το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στις...

Ένα 13 χρονο κορίτσι απο την περιοχή της Βέροιας είναι το θύμα του θανατηφόρου  τροχαίου που συνέβη μετά τη 1 το μεσημέρι , στο ύψος της Κουλούρας, στην λωρίδα με κατεύθυνση προς Αλεξάνδρεια - Θεσσαλονίκη. Σε...