Νεκρολογία - Ο αριστοκράτης Δημήτρης

Νεκρολογία - Ο αριστοκράτης Δημήτρης

Έγραφε την Βέροια με δύο «ρ». Φορούσε πάντοτε γραβάτα και κοστούμι. Βάπτισε την εφημερίδα του «Οι Καιροί», εμπνεόμενος από τους «Times του Λονδίνου». Παρ’ ότι φανατικός Παπανδρεϊκός (σ.σ.: του Ανδρέα), όριζε τον εαυτό του ως έναν συντηρητικό αστό.

Ορισμένοι είχαν την εντύπωση πως ήταν άεργος, επειδή δεν είχε «βολευτεί» σε κάποια θεσούλα, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω τις ατελείωτες ώρες «εργασίας» του στον πνευματικό τομέα. Γνωρισθήκαμε πριν από σχεδόν μισόν αιώνα, το 1975, όταν ενταχθήκαμε στην Πανελλήνια Αγωνιστική Μαθητική Κίνηση (Π.Α.Μ.Κ.). Γόνοι και οι δύο αριστερών οικογενειών, γοητευθήκαμε από τις «σειρήνες» της αντισυστημικής πλημμυρίδος που παρέσυρε στο διάβα της τον παλαιό κόσμο.



Ο Δημήτρης ενετάχθη αμέσως στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., εγώ όχι. Οι παλαιοί συναγωνισταί, όπως αποκαλούσαμε, τότε, ο ένας τον άλλον, θα ενθυμούνται τις πολυσέλιδες εισηγήσεις του. Ίσως τότε να εκκίνησε η μετέπειτα δημοσιογραφική του σταδιοδρομία.

Ήταν μεγαλύτερος απ’ όλους μας, νομίζω είχε χάσει μία ή δύο τάξεις στο Γυμνάσιο, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ηλικιακή του υπεροχή για να μας πατρονάρει. Τα χρόνια που ακολούθησαν, το Κίνημα που υποστήριξε, ανήλθε στην εξουσία και τα περισσότερα μέλη του κατέλαβαν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Πλην Καρασάββα. Προς τιμήν του, ο δήμαρχος Ιωάννης Χασιώτης τον πήρε ειδικό σύμβουλο για ένα χρονικό διάστημα, και προς τιμήν του ο προερχόμενος από την Νέα Δημοκρατία δήμαρχος Χρήστος Σκουμπόπουλος δεν τον απέλυσε από το Μουσείο Εκπαιδεύσεως, όπου τον είχε αποσπάσει η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.



Ένα ζήτημα που προέκυψε σε εκείνο το μικρό χρονικό διάστημα που ο Δημήτρης είχε «κανονική» δουλειά με ένσημα, ήταν η έλλειψις πανεπιστημιακού πτυχίου, το οποίο ετεροχρονισμένα πήρε πριν από λίγα χρόνια. Παραλλήλως, όσα χρήματα κέρδιζε, τα επένδυε στην αγορά βιβλίων και στην εβδομαδιαία εφημερίδα που ήταν το «παιδί» του.

Όταν επήλθε η χρηματο-οικονομική κρίσις και οι συνδρομηταί των «Καιρών» υπεχρεώθησαν σε διακοπή των συνδρομών τους, με πόνο καρδίας την έκλεισε. Ένα δείγμα της αριστοκρατικότητός του υπήρξε εκείνη την εποχή ότι δεν κυνήγησε με το «δίκαννο», όπως έκαναν άλλοι, ορισμένους κακοπληρωτάς, που ενώ είχαν την δυνατότητα, συνέχισαν να λαμβάνουν την εφημερίδα χωρίς να πληρώνουν.

Ω, ναι! Ο Δημήτρης ήταν ένας σύγχρονος αριστοκράτης, υπό την έννοια ότι δεν ζητούσε βοήθεια, ούτε ελεημοσύνη. Η υπερηφάνειά του από το υπέρ και φαίνομαι ή υπέρ και φως, ήταν το κυριώτερο στοιχείο του χαρακτήρος του, μαζί με την ηθική ακεραιότητα. Τα τελευταία Χριστούγεννα του τηλεφώνησα, όπως κάθε φορά που έρχομαι στην Βέροια, για να γευματίσουμε με την μητέρα μου και την Φίφη, την «αιώνια αρραβωνιαστικιά», αρωγό και έρωτα της ζωής του. Ηρνήθη ευγενικά, λόγω κορωνοϊού. Η απώλειά του με γέμισε με ανείπωτη θλίψη, αλλά ύστερα σκέφθηκα ότι το πλεονέκτημα των πνευματικών ανθρώπων έγκειται στο εξής: Όταν αποθνήσκουν το έργο τους παραμένει ζωντανό. Αιωνία σου η μνήμη, Δημήτρη.

Χρήστος Ζαμπούνης


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...