«…δεν συνάντησα πουθενά το Θεό…» (Ρώσος κοσμοναύτης Σισώφ)

«…δεν συνάντησα πουθενά το Θεό…» (Ρώσος κοσμοναύτης Σισώφ)

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Συμβαίνει πολλές φορές, φίλοι αναγνώστες, να συναντήσουμε νοσταλγούς της «παλιάς εποχής». Τους παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις ώρες που αναπολούν, απαριθμούν ή περιγράφουν τα «παλιά».

Όμως, παρατηρούμε ότι πολλοί από τους ακροατές των εγκωμίων της παλιάς, καλής εποχής, χαμογελούν διακριτικά και με κάποια συγκατάβαση για τους νοσταλγούς της εποχής που πέρασε. Και όταν δεν τους χαρακτηρίζουν «καθυστερημένους», τους θεωρούν «ρομαντικούς» και απροσάρμοστους στο πνεύμα της εποχής.

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια των νοσταλγών της παλιάς, καλής εποχής. Ρομαντικός ή όχι, όλος αυτός ο κόσμος, όταν νοσταλγεί την παλιά εποχή, είναι φανερό ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα διακριτικά χαρακτηριστικά, για τα εξωτερικά γνωρίσματα των δύο εποχών, της παλιάς και της σημερινής. Κάτι άλλο τον τραβάει. Η ψυχική ευφορία του χθεσινού ανθρώπου. Η συναισθηματική, η εσωτερική πληρότητα. Αυτή του λείπει. Και τη νοσταλγεί. Γιατί η απουσία της του δημιουργεί μία εσωτερική αναπηρία, ένα βασανιστικό άγχος, που η σύγχρονη επιστήμη δεν φαίνεται ικανή να θεραπεύσει. Και την εσωτερική αυτή αναπηρία του σύγχρονου ανθρώπου την έκανε περισσότερο φανερή η αδυναμία του να πιστέψει, να ξαναγυρίσει στις πραγματικές πηγές της ζωής και να αναζητήσει εκεί, όπως άλλοτε στη δεξαμενή του Σιλωάμ, την άμεση θεραπεία της εσωτερικής του αναπηρίας.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ο Ρώσος αστροναύτης Σισώφ, νομίζω, πριν από πενήντα και πλέον χρόνια και μετά την επιστροφή του από μια πτήση στο διάστημα, είπε, χαριτολογώντας, πως δεν συνάντησε πουθενά το Θεό. Τα λόγια του έκαναν το γύρο του κόσμου. Και οι αφελείς τα νόμισαν σαν ένα έξυπνο αστείο. Πλάνη ή παρεξήγηση. Τα λόγια του Ρώσου αστροναύτη δεν ήταν αστείο. Αντίθετα. Ήταν μια δραματική ομολογία της εσωτερικής του αναπηρίας. Τέτοιες ομολογίες μπορούμε να ακούσουμε κάθε μέρα γύρω μας από ανθρώπους, που φανερώνουν την αδυναμία τους να πλησιάσουν τον Δημιουργό.

Είναι η ίδια πάντα τραγική ομολογία, σε διαφορετική έκφραση, όλων εκείνων που, εσωτερικά ανάπηροι ζητούν το Θεό στο διάστημα, στο χάος, έξω από τον εαυτό τους, ακριβώς όπως ο Ρώσος αστροναύτης. Και πρέπει να τους συμπονά κανείς για την ανικανότητά τους να αναγνωρίσουν τον Υπέρτατο Δημιουργό, που βρίσκεται πάντα πλάϊ τους, που υπάρχει παντού, στο κάθε τι, σε όλα τα σημεία αυτού του τόσο θαυμαστού στην αρμονία του οικοδομήματος, που λέγεται «κόσμος».

Δεν κατόρθωσαν να αντιληφθούν ότι μόνο Εκείνος παραμένει το μοναδικό καταφύγιο για τη θεραπεία κάθε αναπηρίας και ειδικά της φοβερής εσωτερικής αναπηρίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Αν ο Ρώσος αστροναύτης είχε διαβάσει τα παρακάτω σοφά λόγια των μεγάλων επιστημόνων: Αϊνστάϊν, Φον Μπράουν, Λαίμπνιτς, Πασκάλ, Πλουτάρχου, Ρενάν (άθεος), Ψυχάρη, που είπαν: «Επιστήμη και θρησκεία είναι αδελφές. Η επιστήμη εξετάζει τη δημιουργία, η θρησκεία τον Δημιουργο» (Φον Μπράουν).

«Επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι παράλυτη. Θρησκεία χωρίς επιστήμη, παραμένει τυφλή (Αϊνστάϊν). «Λίγη επιστήμη απομακρύνει από τον Θεό. Πολλή επιστήμη επαναφέρει εις τον Θεό» (Λαϊμπνιτς).

«Τον άνθρωπο και τα υλικά πράγματα, πρώτα τα γνωρίζουμε και μετά τα αγαπάμε. Το Θεό, πρώτα πρέπει να τον αγαπήσουμε και μετά να τον γνωρίσουμε» (Πασκάλ).

«Εύροις δ’αν απιών, πόλεις αγραμμάτους, ατειχίστους, απαιδεύτους… ανιέρου δε πόλεως και αθέου, ουδείς εστι, ουδ’ έσται γεγονός θεατής» (Πλούταρχος).

«Χριστέ, αν σβήσει το όνομά σου από την ιστορία, είναι σαν να σβήσει ο ήλιος από το φως του, ως να σεισθεί η γη από τα θεμέλιά της» Ρενάν (άθεος).

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher...

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου και ώρα 11:00, ξεκινά η...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Ιωαννίδης σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Ιωαννίδης σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων ειδών από την εταιρία ORCA PUMPS A.E. στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αλεξάνδρειας

Δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων ειδών από την εταιρία ORCA...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

6ο Γυμνάσιο Βέροιας - Σύμπραξη σχολείων:  «Μαθητές ξεναγούν μαθητές»

6ο Γυμνάσιο Βέροιας - Σύμπραξη σχολείων: «Μαθητές...

Μαθητές της Α΄ Τάξης του 6ου Γυμνασίου, με τη συνοδεία...

Έναρξη επεμβάσεων για καταπολέμηση κουνουπιών στο Δήμο Βέροιας

Έναρξη επεμβάσεων για καταπολέμηση κουνουπιών στο...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι ξεκινά η...

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Πολιούχο της Βεροίας για την εορτή του Αγίου Σωσιπάτρου του Βεροιέως

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Πολιούχο της...

Τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος...

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας στον Παιδικό Σταθμό Άνω Ζερβοχωρίου

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας στον...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Πυροσβεστικής...

Δυσκολίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων τις ημέρες του Πάσχα, λόγω αργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Γιαννιτσών

Δυσκολίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων τις ημέρες...

Από τον Δήμο Αλεξάνδρειας γίνεται γνωστό ότι  λόγω των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...