ΠΕΡΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ] Του Γιώργου Κ. Σταραντζή*

ΠΕΡΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ [ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ] Του Γιώργου Κ. Σταραντζή*

Ο Γιώργος Χιονίδης ευπατρίδης. Είναι άξιος της πατρίδας. Ελληνολάτρης και γι’ αυτό οικουμενικός άνθρωπος και ΠΟΛΙΤΗΣ του κόσμου.

Ο πολύς Βιλάμοβιτς έγραψε: «Για να γίνεις άνθρωπος πρέπει πρώτα να γίνεις Έλληνας».!! Να μεταλάβεις δηλαδή Αρχαίας κλασσικής παιδείας, που είναι παιδεία ιδανικών και αξιών. Ο Γιώργος Χιονίδης δεν υπήρξε μόνο διαπρεπής δικηγόρος του οποίου οι νομικές μελέτες αναφέρονται βιβλίο γραφικώς από όλους τους καθηγητές της νομικής επιστήμης. Υπήρξε ΠΛΗΡΗΣ και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Κόσμημα, της Ελλάδος. Μορφωμένος και όσο λίγοι Έλληνες. Ανιδιοτελής και ενάρετος όσοι λίγοι. Ο Γιώργος Χιονίδης μπορεί να πει για τον εαυτό του δίχως αυτό να αποτελεί προσωπικό «ουδέν το ανθρώπινο σε μένα ξένον»! Μύστης της Αρχαίας Ελληνικής γραμματολογίας, μύστης της Ορθόδοξης Χριστιανικής σκέψης, αποδέκτης των πνευματικών ρευμάτων της Ευρώπης αναδείχθηκε ΕΠΙΦΑΝΗΣ Ελληνική προσωπικότητα της πολιτικής και της πνευματικής ζωής της χώρας. Αληθινός ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ, που τιμά όχι μόνο τη Βέροια αλλά και το νομικό πολιτισμό της χώρας και τον πολιτισμό της πολιτικής μας.

Τιμά την Ελληνική πνευματική ζωή και έθεσε με τα βιβλία που έγραψε και της νομικές του μελέτες στερεά θεμέλια στον πνευματικό πολιτισμό μας. Σαν βουλευτής διακρίθηκε, οι αγορεύσεις του αποτελούν μνημεία κοινοβουλευτικού λόγου, ακαταμάχητου ορθότητας και τεκμηρίωσης, με ευπρέπεια, κοσμιότητα και ευγένεια γλωσσικού ύφους.

Είναι ο ΜΟΝΟΣ βουλευτής της χώρας που δεν ζήτησε να πάρει δωρεάν αυτοκίνητο. Υπήρξε αυστηρός και δίκαιος κριτής, ως κοινοβουλευτικός αγορευτής. Υποστήριξε τον επιγραμματικό αφορισμό του Αείμνηστου Γ. Παπανδρέου ο οποίος έλεγε: «Στη ποινική δίκη οι αμφιβολίες είναι υπέρ του κατηγορούμενου όταν όμως αυτός είναι βουλευτής ή υπουργός οι αμφιβολίες πρέπει ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ». Αυτός είναι κώδικας αξιών για τους δημόσιους Άνδρες. Υπήρξε δημόσιον άνδρας διακρινόμενος για τη ρητορική δεινότητα και το ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ.

Τον γνώρισα προ 35 ετών στην ΑΙΔΗΨΟ – την πατρίδα μου – και διαπίστωσα το γιγαντιαίο πνευματικό του ανάστημα. Είναι «Εραστής, εορταστής της ζωής και μελετητής του θανάτου» κατά την ωραία φράση του φιλόσοφου Θεοδωρακόπουλου.

Γιώργος Χιονίδης σημαίνει φως, φως, φως!

Στη ζωή μου γνώρισα μεγάλες προσωπικότητες της Πολιτικής και της πνευματικής ζωής της χώρας.

Μέσα σε αυτές κατέχει επίψηλη θέση ο Γιώργος Χιονίδης. Δεν θα ξεχάσω τα ωραία καλοκαίρια μας στην Αιδηψό, που ερχόταν με την σεβαστή σύζυγό του και την κόρη του. περίμενε πρώτος στο πρακτορείο εφημερίδων και αγόραζε τουλάχιστον 5 εφημερίδες για πολιτική του ενημέρωση. Στους περιπάτους μας και στους πρωινούς μας καφέδες άνοιγε η συζήτηση και ήταν αληθινή ΒΑΚΧΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Η βιβλιοθήκη πολύτιμη σε αριθμό και ποιότητα σπανίων βιβλίων τη δώρισε στη δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ. Αν δεν αγαπήσεις την πατρίδα σου δεν μπορείς να αγαπήσεις τίποτα άλλο.

Και ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι έγραψε «Κόλαση είναι το να μην μπορείς να αγαπάς». Και ο Γιώργος Χιονίδης αγάπησε τη νομική επιστήμη και την εμπλούτισε σε νομικές μελέτες, αγάπησε την πολιτική στην οποία πρόσφερε σκέψεις, αξίες, ιδανικά, ΗΘΟΣ Γιώργο, το ότι πέρασε, πέρασε καλά κι αυτό δεν είναι λίγο» κατά τον Καβάφη. Τον αγώνα το καλό αγωνίσθηκες, τη δημοκρατία υπερασπίστηκες, τη χριστιανική ορθόδοξη σκέψη εμπλούτισες. Εναπόκειται στεφάνι αναγνωρίσεως, να αναγνωρίσει και στεφανώσει όλη τη πνευματική και πολιτική προσφορά σου.

*Δικηγόρος

Στον Άρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας

πρώην Επιστημονικός Συνεργάτης «Αρχείου

Νομολογίας»

Νομικός Συγγραφέας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...