Η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ενισχύει τους φόβους για πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος

Η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ενισχύει τους φόβους για πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας της Ουκρανίας, η φωτιά στις εγκαταστάσεις έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «παραμένουν άθικτοι», όμως το (ουκρανικό) προσωπικό της μονάδες έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επισήμανε ότι επί του παρόντος επικρατεί στον σταθμό μια κατάσταση «ανώμαλης κανονικότητας», που είναι πολύ εύθραυστη και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Πυρηνικοί ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για «δεύτερο Τσερνόμπιλ», αλλά ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. «Για πρώτη φορά είμαι φοβισμένη» δήλωσε στο BBC η ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου Σέφιλντ, καθηγήτρια Κλερ Κόρκχιλ.

Ο καθηγήτρια εξήγησε ότι στους αντιδραστήρες που τίθενται εκτός σύνδεσης «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους φέρνουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».

Η Κλερ Κόρκχιλ προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας: «Αν θέλετε να στοχεύσετε την τροφοδοσία τους σε ενέργεια, επιτίθεστε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αναγκάζετε τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα ήταν «να δούμε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου μια απώλεια ισχύος οδήγησε σε απώλεια ψύξης, η οποία προκάλεσε τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων».

Για το επίπεδο ραδιενέργειας

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι

Ζελένσκι: «Πυρηνική τρομοκρατία»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Κίνα καλεί όλους να εγγυηθούν την ασφάλεια

των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε χθες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη διάρκεια σφοδρών εχθροπραξιών.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

Tρίτος γύρος συνομιλιών το Σαββατοκύριακο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ. Την απόφαση των δύο πλευρών επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία που είχε με τον Όλαφ Σολτς.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο τρίτος γύρος θα γινόταν στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προγραμμάτισε έκτακτη συνεδρίαση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε συναυλιακό χώρο

Μακελειό στη Μόσχα: Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες...

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές...

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και κάνει χημειοθεραπεία

Η Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την...

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος νικητής σε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – Πρόεδρος για άλλα έξι χρόνια

Βλαντιμίρ Πούτιν: Απόλυτος νικητής σε μια εκλογική...

Σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – επί της ...

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά...

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως...

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον θάνατο του αντιπάλου του – Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον...

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην αίθουσα που φιλοξενούνται – Οργισμένη αντίδραση Μενδώνη

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην...

Επίδειξη μόδας έγινε μέσα στην αίθουσα που...

Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στη Μόνα Λίζα

Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στη Μόνα...

Ο διάσημος πίνακας Μόνα Λίζα στο Μουσείου του Λούβρου...

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην...

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην καθολική εκκλησία Santa...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τουλάχιστον πέντε άντρες με στρατιωτικές στολές άνοιξαν πυρ στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40 νεκρούς και 100...

Σοκ στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο από την αποκάλυψη της Κέιτ Μιντλετον πως έχει διαγνωστεί με καρκίνο και υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία.Σε μήνυμα στα social media η 42χρονη Κέιτ Μίντλετον...

Σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο – επί της ουσίας – ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος σκιαγράφησε το πορτρέτο μιας Ρωσίας που «δυναμώνει» η νίκη του και...

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε 14 άτομα για υπόθεση με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και συνολικής ονομαστικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία περνούσαν χωρίς να εντοπισθούν από...