Τηλεφωνική απάτη με ηλικιωμένους: Καταδικάστηκε η γυναίκα “εισπράκτορας”

Τηλεφωνική απάτη με ηλικιωμένους: Καταδικάστηκε η γυναίκα “εισπράκτορας”

-Τι είπε για την δράση της και τις σακούλες με τα λεφτά που της έδιναν από τα μπαλκόνια…

Του Αντώνη Μπιδέρη

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας που συνεδρίασε χθες Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 κατά την αυτόφωρη διαδικασία, οδηγήθηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η 58χρονη γυναίκα από την Βουλγαρία που ενεργούσε ως “εισπράκτορας” εμπλεκόμενη στην εξαπάτηση ηλικιωμένων της πόλης μας που σκοπό είχε να τους αποσπάσει χρήματα.

Πρόκειται για την γνωστή απάτη επιτήδειων που τις τελευταίες μέρες είχαν “ρημάξει” την Βέροια, καλώντας σε τηλεφωνικούς αριθμούς ηλικιωμένων από τους οποίους προσπαθούσαν να υφαρπάξουν ποσά έως και 40.000 ευρώ ανακοινώνοντας τους ότι κάποιος συγγενείς τους, συνήθως το παιδί τους είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

Η γυναίκα με την περούκα

Η γυναίκα από την Βουλγαρία συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη από τους αστυνομικούς της Ημαθίας στον χώρο των ΚΤΕΛ λίγο πριν αναχωρήσει από την πόλη μας. Μέσα στην τσάντα της βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, μια περούκα καθώς και ένα κομμάτι χαρτί με την διεύθυνση ενός από τα θύματα της Βέροιας στα οποία είχε “χτυπήσει” κατά τις προηγούμενες ώρες.

Modus Operandi

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία ο τρόπος δράσης αυτού του είδους της απάτης έχει ως έξης: Χτυπάει το τηλέφωνο στο σπίτι ηλικιωμένου. Αρχικά από την άλλη άκρη της γραμμής κάποιος προσποιείται τον υιό ή την κόρη του θύματος και κλαίγοντας ανακοινώνει πνιχτά σε αναφιλητά ότι έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και ότι τον έχουν μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αφού το θύμα υποστεί το πρώτο σοκ, την συνομιλία από την άλλη της γραμμής συνεχίζει συνεργός ο οποίος συστήνεται ως ορθοπεδικός που έχει αναλάβει το περιστατικό στον σταθμό πρώτων βοηθειών όπου δήθεν διακομίστηκε ο “τραυματίας”. Αφού πείσει τον ηλικιωμένο ότι είναι απόλυτη ανάγκη να δοθεί χρηματικό ποσό για την σωτηρία της ζωής η της σωματικής ακεραιότητας του παιδιού του που χαροπαλεύει, του ζητάει να δώσει το ποσό στην συνεργάτη “ρόλος εισπράκτορα” που έρχεται να τα παραλάβει από την οικία του.

Η συλληφθείσα σύμφωνα με την δικογραφία ενεπλάκη αποδεδειγμένα σε δύο τέτοιες περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων που απασχόλησαν την πόλη μας, ενώ ομολόγησε ότι έχει κάνει την “ίδια δουλειά” και σε Τρίκαλα, Κομοτηνή και Ιωάννινα δηλώνοντας βέβαια πλάνη ως προς την απάτη.

“Ήμουν σε πλάνη”

Ενώπιον των δικαστών ισχυρίστηκε πως πίστευε ότι εργαζόταν νόμιμα για εταιρία πώλησης ορθοπεδικών ειδών με έδρα στην Βουλγαρία και ότι επισκεπτόταν σύμφωνα με τις οδηγίες του εργοδότη της σπίτια Ελλήνων πελατών για να εισπράξει τις οφειλές. Από τα μπαλκόνια τους βέβαια λαμβάνοντας τα χρήματα σε νάιλον σακούλα. Την δε περούκα στην τσάντα της την είχε … για να δείχνει πιο όμορφη! Δεν έπεισε τους δικαστές.

Η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την ενοχή της. Ειδικότερα από την από Έδρας πρότασή της ανέφερε ότι “αποδείχτηκε ότι η κατηγορούμενη ενώθηκε με άλλους με σκοπό την διάπραξη του πλημμελήματος της απάτης. Προσέγγιζε πολίτες ευαίσθητης ηλικίας με σκοπό να τους αποσπάσει χρήματα”.

Ένοχη χωρίς ελαφρυντικά

Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για απόπειρα απάτης καθ’εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη πλημμελημάτων. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 16 μηνών με αναστολή και σε χρηματική ποινή 70 ημερήσιων μονάδων προς 5 ευρώ ανά ημέρα χωρίς να της αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά όπως προτάθηκαν από την υπεράσπιση της.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...