Η ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ 1940-1944 Νικόλαος Καλλιγάς Έκδοση: Κέντρο Ξένων Γλωσσών και εκδόσεις Super Course

Η ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ 1940-1944 Νικόλαος Καλλιγάς Έκδοση: Κέντρο Ξένων Γλωσσών και εκδόσεις Super Course

Γράφει ο Παύλος Πυρινός

Ο αείμνηστος Νικόλαος Ι. Καλλιγάς, πριν από το θάνατό του, παρέδωσε στον ανιψιό του Γεράσιμο Γ. Καλλιγά άλλα τρία τετράδια (εκτός των δέκα πέντε πριν από 10 χρόνια) με περιεχόμενο σχετικό με την Κατοχή και τον Εμφύλιο, όπως του ζητήθηκε.

Το νέο βιβλίο που έχει εκδώσει ο Γεράσιμος Καλλιγάς με τον ανωτέρω τίτλο, εκτός από τα περιεχόμενα, το εισαγωγικό σημείωμα του εκδότη, τον πρόλογο του Γ.Χ. Χιονίδη, τον επίλογο και το ευρετήριο των κυρίων ονομάτων, περιέχει δέκα κεφάλαια (κάθε έτος και κεφάλαιο) με πολλές φωτογραφίες, σε σχήμα 17χ25 και σύνολο σελίδων 335.

Ο Γεράσιμος Γ. Καλλιγάς, μελετώντας τα τετράδια, διεπίστωσε πως έχει στα χέρια του έναν ιστορικό θησαυρό της Βέροιας που δεν έπρεπε να χαθεί.

Αυτόν τον ιστορικό θησαυρό τον έκανε πιο κατανοητό και ελκυστικό, προσθέτοντας στα κείμενα των τετραδίων φωτογραφίες (ορισμένες άγνωστες), προκηρύξεις, αποσπάσματα εφημερίδων και αυθεντικά κείμενα.

Με το ιδιαίτερο συγγραφικό του ταλέντο, μας προσφέρει ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του για τη Βέροια και την περιοχή της (Κατοχή – Εμφύλιος Πόλεμος) και όχι μόνο, στηριζόμενος στα κείμενα (τετράδια) του αξέχαστου Νικολάου Ι. Καλλιγά.

Είναι μοναδικό στο είδος του, γιατί, για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένη (στο μεγαλύτερο μέρος η ζωή στην κατεχόμενη Βέροια και ο Εμφύλιος πόλεμος σ’ αυτήν, με αξιόλογες πληροφορίες, χωρίς να παίρνει το μέρος της μιας ή τη άλλης παράταξης, υπερασπίζοντας την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Εκθέτει τα τρωτά των παρατάξεων και την αντιπαλότητά τους, χωρίς να παίρνει θέση κομματική.

Αφήνει τον αναγνώστη, διαβάζοντάς το, να σχηματίσει τη δική του γνώμη. Δεν γράφτηκε και δεν εκδόθηκε από καμιά πολιτική οπτική γωνία.

Διαβάζοντάς το, ιδιαίτερα τις σελίδες (283-284, 295-296, 299-300 και 326-328), τον πρόλογο του Γ.Χ. Χιονίδη και τον επίλογο του Νικολάου Ι. Καλλιγά, θα διαπιστώσει:

1. την αντικειμενικότητα του συγγραφέα

2. ότι εκθέτει τα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου, όπως τα έζησε, τα άκουσε και τα διάβασε.

3. ότι προσθέτει ένα «λιθαράκι», «ένα κόκκο άμμου στο κτίσιμο του κάστρου που θα φυλάξει την ειρήνη», που θα βοηθήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος.

4. οι προθέσεις και το μεγαλείο της ψυχής του, φαίνεται από τις δύο τελευταίες σειρές του επιλόγου του (σ. 332) «και εάν αδίκησα καμία παράταξη ζητώ να με συγχωρέσει». Ο Θεός να τον αναπαύσει σε χώρο ειρήνης.

Αγαπητέ Γεράσιμε,

Ο επίλογος είναι θαυμάσιος και διδακτικός. Από τις δύο σελίδες του, φαίνεται, γιατί γράφτηκαν τα τετράδια και γιατί εκδόθηκαν σε βιβλίο από τον Γεράσιμο Καλλιγά.

Η δική σου συμβολή υπήρξε άξια θαυμασμού και καθοριστική. Αξιοποίησες τα περιεχόμενα των τετραδίων κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόσφερες νέες πληροφορίες σε άγνωστες πτυχές της Κατοχής και του Εμφυλίου. Έντυσες τα κείμενα (τετράδια) με μοναδικό φωτογραφικό υλικό, προκηρύξεις, αποσπάσματα εφημερίδων, αυθεντικά κείμενα και το νέο αυτό βιβλίο το πρόσφερες απλόχερα στους συμπολίτες σου και όχι μόνο, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της ιστορίας του παρελθόντος της Βέροιας και το κυριότερο, τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν σε ευαγή ιδρύματα και συλλόγους, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο Γεράσιμος Καλλιγάς είναι ένας φορέας οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης της Βέροιας. Συγχαρητήρια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...