Βέροια: Το εκπληκτικό τοπίο με τις ανθισμένες ροδακινιές και η τουριστική εκμετάλλευσή του!

Βέροια: Το εκπληκτικό τοπίο με τις ανθισμένες ροδακινιές και η τουριστική εκμετάλλευσή του!

Η Καθλίν και ο Στιβ, είναι ένα ζευγάρι Σκοτσέζων, ταξίδεψαν από το μικρό νησί Άϊονα στα δυτικά της Σκωτίας, με προορισμό την Βέροια των ροδάκινων.

Η επιθυμία τους να αντικρίσουν από κοντά και να απολαύσουν το άρωμα του απέραντου ροζ χαλιού που τούτη την εποχή διαχέουν οι ανθισμένες ροδακινιές, στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας!

«Έπρεπε να δούμε με τα μάτια μας αυτόν τον “πίνακα της φύσης” για τον οποίο μας μιλά μήνες τώρα η Ελληνίδα φίλη μας», είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καθλίν που συνάντησε το ζευγάρι των Σκοτσέζων “επί του πεδίου”.



Μοναδικό φαινόμενο οι ανθισμένες ροδακινιές

«Οι πρώτες εικόνες που “κλέψαμε” από το παράθυρο του αυτοκινήτου ερχόμενοι στην Βέροια από την Θεσσαλονίκη, μας έπεισαν ότι θα δούμε ένα μοναδικό φαινομένο, που κάποιος πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. «Ανυπομονούσαμε να βρεθούμε ανάμεσα στις ανθισμένες ροδακινιές και να γίνω μέρος αυτής της μαγείας. Και αυτό έγινε».

Η Κάθλιν και ο Στιβ επισκέπτονται κάθε Μάϊο και Οκτώβριο το νησί της Σαντορίνης, αλλά φέτος για πρώτη φορά στα ταξιδιωτικά άλλαξαν ρότα και διανύοντας περισσότερα από 2.600 χιλιόμετρα «προσγειώθηκαν» στη Μακεδονία, Μάρτιο μήνα, ειδικά για να δούν τις ανθισμένες ροδακινιές.

«Λαχταρούμε να συναντήσουμε από κοντά την Ελληνίδα φίλη μας και την Σαντορίνη, αλλά ύστερα απο αυτο που είδαμε δεν αποκλείω να γίνουμε λάτρεις και της Βέροιας” προσθέτει η Καθλίν, που αισθάνεται άνετα στην Ελλάδα. «Οι φίλοι μου με φωνάζουν Κατερίνα και νοιώθω μεγάλη χαρά που μου δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να βιώνω πρωτόγνωρα και μοναδικά συναισθήματα σε διάφορες γωνιές της πατρίδας σας».

Βέροια: Άνθισαν οι ροδακινιές και βάφτηκε ροζ ο κάμπος 

Η ιστορία της Καθλίν και του Στίβ, που έμειναν τελικά πέντε μέρες στην πόλη της Βέροιας για να χαρούν την… “ροδακινί” ομορφιά του κάμπου, αποτελούν μόνο μία από τις εκατοντάδες των επισκέψεων που δέχεται με την ανατολή της άνοιξης ο νομός Ημαθίας.



Τουρισμός με αφετηρία τις ανθισμένες ροδακινιές

Τόσο η πόλη της Βέροιας με την κοντινή Βεργίνα και τους Μακεδονικούς Τάφους τους όσο και η πεδιάδα προσελκύουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερους τουρίστες, και ο στρωμένος με το ροζ-μοβ χαλί των ανθισμένων ροδακινιών κάμπος εξελίσσεται σε ισχυρό χαρτί της τοπικής τουριστικής ατζέντας.

Έως πριν λίγα χρόνια το φημισμένο ροδάκινο του κάμπου της Μακεδονίας ήταν η “ναυαρχίδα” στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων, ειδικά της Ημαθίας. Πλέον η ροδακινιές εκτός από τους γευστικούς καρπούς, που αιμοδοτούν την οικονομία της περιοχής, εξάγουν και την ανοιξιατική μαγευτική εικόνα στην οποία οι ίδιες “καμαρώνουν”- ανθισμένες “νύμφες”, δίνοντας προς πώληση ένα ακόμα ελκυστικό προϊόν.

Ροδακινιές και τουρισμός



Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Κόκκινο Σπίτι», στην παλιά πόλη της Βέροιας, Βέρα Σιουκούρογλου μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για την γοητεία που ασκούν οι ροδακινιές στον κόσμο του τουρισμού. «Πριν από μία εβδομάδα, διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο μας ένα ζευγάρι Δανών, που ήρθε στην πόλη της Βέροιας προκειμένου να επισκεφθούν το Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα και κατά τη διαδρομή τους προς τα εκεί είδαν τα χωράφια των ανθισμένων ροδακινιών. Επιστρέφοντας με ρώτησαν τι ήταν αυτό το χρώμα που είδαν, και αφού τους εξήγησα ότι πρόκειται για ροδακινιές που τώρα ανθίζουν, μου ζήτησαν να κρατήσουν εάν μπορούν το δωμάτιο για ακόμη ένα βράδυ, ώστε να «χαθούν», όπως μου ανέφεραν χαρακτηριστικά, μέσα στον ροζ-φουξ κάμπο της Βέροιας με τις ανθισμένες ροδακινιές, να φωτογραφηθούν και να μυρίζουν τα άνθη».

Ανθισμένες ροδακινιές με φίνο άρωμα

«Ένας κύριος μου είχε πει ότι θα ήθελε όσο ζει να βιώσει την εμπειρία των ανθισμένων ροδακινιών, ενώ μια κυρία φέτος ερχόμενη στο ξενοδοχείο αφού είχε κάνει τη βόλτα της, με βρήκε στην υποδοχή και μου είπε συγκινημένη “νοιώθω ευλογημένη" που με αξίωσε ο θεός και έζησα αυτή την εμπειρία στη ζωή μου».

Σύμφωνα με την κ. Σιουκούρογλου από την εποχή που οι ροδακινιές αρχίζουν ν ανθίζουν οι διανυκτερεύσεις, αυξάνονται, από Έλληνες επισκέπτες.

Φέτος, όπως σημειώνει, στα μέσα Μαρτίου, η περιοχή ξεχείλιζε από Έλληνες, ζευγάρια και οικογένειες, «που ήρθαν μεταξύ άλλων από Αττική, Πελοπόννησο και Ήπειρο, προκειμένου να βιώσουν το φαινόμενο των ανθισμένων ροδακινιών και να απαθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές το μοναδικό.

Ο τουρισμός της “ανθισμένης ροδακινιάς”, αυξήθηκε απο το 2019 και στην περιοχή καταφθάνει κόσμος από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και το εξωτερικό για να βιώσει την ανθοφορία των ροδακινιών. Η κ Σουκιούρογλου τονίζει ότι παρόλο που η επιβολή μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού φρέναρε αναγκαστικά την τουριστική εξόρμηση των επισκεπτών «ωστόσο φέτος βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν ξεχνά και το δείχνει με τη δίψα του να βρεθεί στην περιοχή μας».

Οχτώ δισεκατομμύρια άνθη, 175.000 στρέμματα ροδακινιές

Πέρυσι ο Τουριστικός Οργανισμός Βέροιας δεν πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες του δράσεις στο πλαίσιο των “Ανθισμένων Ροδακινιών”, λόγω της covid-19,. Φέτος, όμως, παρά τον αρχικό φόβο ότι ίσως να κόπηκε το νήμα του ενδιαφέροντος, «είχαμε πάνω από 80 συμμετέχοντες στις δράσεις μας, με το 85% μάλιστα εξ αυτών να είναι επισκέπτες εκτός της περιοχής, από την Αθήνα, το Κιάτο και τη Ναύπακτο», εξηγεί ο επικεφαλής του Οργανισμού, κ., Ζήσης Χ. Πατσίκας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη φετινή χρονιά την τιμητική τους στα χωράφια με τις ανθισμένες ροδακινιές, είχαν οι Έλληνες».

Έσπευσε δε να προσθέσει, ότι «υπήρξαν και πολλοί άλλοι που μας τηλεφώνησαν από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι όταν ενημερώθηκαν για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δράσεων, απογοητευμένοι έκλειναν τον τηλέφωνο, με την υπόσχεση όμως ότι το 2023 θα βρίσκονται και αυτοί ανάμεσα στις ανθισμένες ροδακινιές του κάμπου της μας, οι οποίες εκτείνονται σε 175.000 στρέμματα, ενώ στα δέντρα τους ανθίζουν περισσότερα από 8 δισ. άνθη».



Οι δράσεις ανάδειξης του προγράμματος Ανθισμένες Ροδακινιές ξεκίνησαν το 2017, εξηγεί ο κ. Πατσίκας, με την απήχηση του κ να αυξάνεται θεαματικά. “ εκφράζει Ελπίζουμε ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τον καλοκαιρινό τουρισμό, θα «πάρει επιτέλους τα πάνω του και ο εναλλακτικός τουρισμός της υπαίθρου στη χώρα μας».

Με την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους άλλους παραγωγικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, η περιοχή ελπίζει ότι θα αποκτήσει ένα επιπλέον ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο. Ο κ. Πατσίκας σημειώνει:

Το αγροτουριστικό προϊόν που λέγεται Ανθισμένες Ροδακινιές

«Το αγροτουριστικό προϊόν που λέγεται Ανθισμένες Ροδακινιές θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Είμαστε σίγουροι στον ότι μπορεί να χτιστεί ένα σοβαρό προϊόν, με άμεσα αποτελέσματα και για την εθνική οικονομία γενικότερα».

Σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας του εγχειρήματος των Ανθισμένων Ροδακινιών, κατέχει σύμφωνα με τον ίδιο ο διαγωνισμός φωτογραφίας που «τρέχει» ο ΤΟΒ. «Πέρυσι, παρά τους περιορισμούς λόγω covid-19 ο κόσμος έστελνε το μήνυμά του στον γνωστό αριθμό 13033 για σωματική άσκηση και ξεχύνονταν στον κάμπο για να βγάλει φωτογραφίες», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν κρυφά σημεία για να πετύχει κάποιος την καλύτερη και νικητήρια φωτογραφία. Όλα είναι στο πιάτο της Βέροιας. Σε όποιο λόφο και να στηθεί κάποιος οι ανθισμένες ροδακινιές ειναι γύρω του, είναι παντού… Δεν μπορεί να τις χάσεις από τα μάτια σου». Αποκαλύπτει ωστόσο, ότι οι νικητήριες φωτογραφίες συνοδεύονται πάντα από ένα δυνατό και επίκαιρο concept και υπενθυμίζει ότι ο φετινός διαγωνισμός «τρέχει» σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας, τον δήμο της περιοχής, και την υποστήριξη της FUJIFILM Hellas και καταληκτική ημερομηνία υποβολών είναι η 30η Απριλίου.

Στις ανθισμένες ροδακινιές γυρίζεται ταινία μικρού μήκους


Τα «Ισβόρια», είναι μια ταινία μικρούς μήκους διάρκειας 15-20 λεπτών, την οποία σκηνοθέτησε και έγραψε η Νεφέλη Σαρρή στο πλαίσιο του ειδικού διαγωνισμού που έτρεξε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο, με παραγωγή την επικεφαλής της εταιρείας Αταλάντη ΑΕ, Ιωάννας Μπολονύτη «ξεκινάμε τα γυρίσματα της ταινίας, που τοποθετείται χρονικά στον Μάρτιο του 2020, ακριβώς λίγο πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού», σημειώνει η κ. Σαρρή.



«Κλεισμένη στο σπίτι μου στην Αθήνα ταξίδευα μέσω του διαδικτύου, αλλά και των περιγραφών συγγενικού μου προσώπου, στις Ανθισμένες Ροδακινιές του εύφορου κάμπου της Ημαθίας», λέει η ίδια, και προσθέτει: «Είναι η ανακούφιση και η αίσθηση απελευθέρωσης και αναγέννησης που μου μετέδιδαν αυτές οι εικόνες, που με ενέπνευσαν και τελικά με οδήγησαν στο να γράψω την ιστορία των δεσμών και της δυναμικής μιας οικογένειας πέντε ατόμων, που με αφορμή τις συνθήκες που δημιούργησε η covid-19, τελικά βρήκε νέες ισορροπίες».

Η ταινία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του καλοκαιριού, τυγχάνει της στήριξης του δήμου Βέροιας, του ΤΟΒ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και αποτυπώνει το ταξίδι μιας «δυσλειτουργικής» οικογένειας που φεύγει από την Αθήνα όπου διαμένει, προκειμένου να πάει στην Νάουσα και να παραλάβει τον παππού, που πρόσφατα μάλιστα χτύπησε, προτού επιβληθεί το Lockdown.

Ως προς το περιεχόμενο της ταινίας: Σε μια περιοχή χωρίς διαδίκτυο, κοντά στα Ισβόρια, όπου λέγεται ότι ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, τα δύο ενήλικα παιδιά της οικογένειας καλούνται να δράσουν σε ένα περιβάλλον όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και όχι μόνο σε τεχνολογικό επίπεδο. Το ζευγάρι από την άλλη πλευρά, που μπήκε σε εργασιακό «πάγο» λόγω της πανδημίας, προσπαθεί να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα και να πείσει τον ..δύσκολο, σε χαρακτήρα, παππού να κατέβει μαζί τους στην πρωτεύουσα.

Θα βρουν τελικά τα εγγόνια του παππού νέες διεξόδους, μακριά από την οθόνη ενός υπολογιστή; Το ζευγάρι θα πείσει τον παππού να επιστρέψουν στην Αθήνα ή τελικά θα προτιμήσει να μείνει και το ίδιο μακριά από την «βαβούρα» της πρωτεύουσας, όπου οι πληροφορίες για την πανδημία είναι καταιγιστικές και άκρως ανησυχητικές για το μέλλον;



«Το τέλος της ταινίας, θα το δώσουν οι ίδιοι οι θεατές ανάλογα καθένας με τις εμπειρίες και τα βιώματά του», σημειώνει η κ. Σαρρή, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «Άνοιξη, Αναγέννηση και Απελευθέρωση θα εισβάλλουν στις ζωές των θεατών, όπως ακριβώς πλημμυρίζουν αυτές των ηρώων της ταινίας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις Ανθισμένες Ροδακινιές που δίνουν χρώμα στο μουντό τοπίο και ανεβάζουν την ψυχολογία και των πιο προβληματισμένων, δυστυχισμένων ή και ανικανοποίητων».

Πηγή: iefimerida.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...