“TALE OF X CITIES

“TALE OF X CITIES": ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ

Ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών - φορέων - πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Το “TALE OF X CITIES υλοποιήθηκε ήδη για πρώτη χρονιά το 2021 μετά από πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX.gr| Creative Arts Management, σε συνεργασία με πάνω από 20 φορείς από πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μέσα σε αυτές και τη Βέροια

Το Tale of X Cities αποσκοπεί στην διαμόρφωση καινοτόμων πρακτικών για τη συλλογική ευημερία, που επιτυγχάνεται μέσω του αυτοπροσδιορισμού της κοινότητας, της χειραφέτησης, της ενδυνάμωσης και της αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη και η δημιουργικότητα λειτουργούν ως βασικοί παράγοντες για τον οραματισμό εναλλακτικών στρατηγικών για την τοπική ανάπτυξη. Πρόκειται για μία διαδικασία που διαμορφώνεται με την ενεργό συμβολή του καλλιτέχνη ως καταλύτη και του πολίτη ως συν-παραγωγού.

Το Tale of X Cities περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια που υλοποιούνται στο διαδίκτυο (μέσω ZOOM), και ένα τελικό υβριδικό Φεστιβάλ, μια γιορτή που παρουσιάζει τα έργα των συμμετεχόντων και δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων. Επιπλέον δράσεις που επιμελείται το Goethe-Institut Thessaloniki προς ενίσχυση του προγράμματος υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς (συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών, training φορέων, συνεργασίες με γειτονικές χώρες). 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα σεμινάρια και εργαστήρια του Tale of X Cities είναι ανοιχτά σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, που ζουν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας. Στηρίζονται στη φιλοσοφία της άτυπης εκπαίδευσης και της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. 

Στα σεμινάρια, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, θέατρο, δημοσιογραφία, βίντεο, φωτογραφία, podcast), ανάμεσά τους οι Μιμή Ντενίση (ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός) και Σώτη Τριαντάφυλλου (συγγραφέας, αρθρογράφος, ιστορικός), εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα. 

Στα εργαστήρια που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, χρησιμοποιώντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες. Καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία έργων, στην υλοποίηση των οποίων έχουν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων. Ήδη το 2021, τα εργαστήρια οδήγησαν στη δημιουργία έργων —βίντεο, φωτογραφίες, podcast, εγκαταστάσεις και performances— που είναι διαθέσιμα εδώ.

Τα σεμινάρια/εργαστήρια πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (ZOOM), δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινότητας ανθρώπων από πολλές διαφορετικές πόλεις. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημιουργείται μία βιβλιοθήκη με τα σεμινάρια και σχετικό υλικό αναφοράς, διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Λεπτομέρειες Συμμετοχής

Σημαντικές Ημερομηνίες: 

— Σεμινάρια: 27 Απριλίου - 8 Ιουνίου

— Εργαστήρια παραγωγής έργων: 15 Ιουνίου - 30 Ιουλίου

— Ολοκλήρωση παραγωγής έργων: Σεπτέμβριος-Οκτώβριος

— Τελικό φεστιβάλ: Οκτώβριος (η τελική ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα)

Ημέρες και ώρες συναντήσεων εργαστηρίων:

— Σεμινάρια: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30

— Εργαστήρια παραγωγής έργων: οι συναντήσεις καθορίζονται με βάση τον αριθμό των προτάσεων. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και οι συναντήσεις διαμορφώνονται αναλόγως, σε ομάδες ή/και όλοι οι συμμετέχοντες μαζί. 

— Ο αριθμός των εργαστηρίων και οι ώρες μπορεί να τροποποιηθούν, με κοινή απόφαση κατά τη διάρκεια του προγράμματος, για να εξυπηρετηθούν ανάγκες των συμμετεχόντων.

— Το εργαστήριο υλοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

— Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.

— Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

— Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός ή άλλος περιορισμός.

Η φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.x-cities.net/participationform.html

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το Tale of X Cities ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX. Υλοποιείται με την ουσιαστική συμβολή των συνεργαζόμενων φορέων. 

Οργάνωση-Υλοποίηση- Συντονισμός 

๏ Goethe-Institut Thessaloniki 

๏ ArtBOX

๏ Εταίροι του προγράμματος (https://www.x-cities.net/partners.html) 

Γενική Διεύθυνση

Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός

Άρης Καλόγηρος (Συντονιστής Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)

Κεντρική ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση

ArtBOX.gr (Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου)

Υπεύθυνη Εργαστηρίων

Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός)

Οπτική επικοινωνία

Γιώργος Παπαλεξάνδρου

 Υπεύθυνη Social Media

Παλμύρα Γιαννακίδου

Σεμινάρια

๏ Αντώνης Βαλληνδράς, Κινηματογραφιστής - Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα

๏ Αννίτα Μορδεχάι, Δημοσιογράφος - Συμβουλές για μία Συνέντευξη

๏ Μιμή Ντενίση, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφράστρια και παραγωγός - Πώς Κάνω την Ιστορία, Ιστορίες. Η διαδικασία μεταφοράς ιστορικών γεγονότων στην τέχνη.

๏ Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας - Λέγοντας ιστορίες - Do’s & Dont’s

๏ Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος - Εισαγωγή στην Φωτογραφία

๏ Φοίβη Φρονίστα, Δημοσιογράφος - Εισαγωγή στο Podcast

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...