Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νάουσας και τη μάχη στη Δοβρά

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νάουσας και τη μάχη στη Δοβρά

-Το πρόγραμμα παρουσίασε χθες ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Η περσινή χρονιά ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και φέτος η χρονιά είναι αφιερωμένη στην Ημαθία, για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νάουσας και τη μάχη της Δοβρά. Με την επισήμανση αυτή ξεκίνησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βέροιας και Νάουσας κ. Παντελεήμων, την παρουσίαση των εκδηλώσεων που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Ιερά Σύνοδος και η Μητρόπολη, ώστε «να μην περάσει αυτή η επέτειος, χωρίς να αφήσει κάποια μηνύματα τόσο για μας που ζούμε αυτή την περίοδο, όσο και για τις γενιές που θα έρθουν μετά από μας. Για να γνωρίζουν ότι στα 200 χρόνια της επετείου, η Εκκλησία και η Πολιτεία οργάνωσαν κάποιες εκδηλώσεις για να πάρουμε μαθήματα και να τιμήσουμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τους καρπούς της ελευθερίας», όπως τόνισε ο Μητροπολίτης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βέροιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι επετειακές λατρευτικές, καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις των 200 ετών από την ιστορική μάχη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά και το ολοκαύτωμα της ηρωικής πόλης της Νάουσας, θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 27 Απριλίου έως την Κυριακή 1 Μαΐου, με την υψηλή παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου και Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έναρξη με υποδοχή του λαβάρου της Επανάστασης

από την Αγία Λαύρα

Την Τετάρτη 27 Απριλίου, το απόγευμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ναούσης. Από το σημείο αυτό, από την πόρτα του τείχους του Αγίου Γεωργίου, μπήκαν οι Τούρκοι στη Νάουσα και η εναρκτήρια εκδήλωση τιμά τα πρώτα θύματα, πέντε ιερείς και περίπου 30 πιστοί, που σφαγιάστηκαν όλοι, στην Αγία Τράπεζα, από τους Τούρκους. Στις 6.00 μ.μ., θα γίνει και η υποδοχή ιεροῦ λειψάνου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Πέντε Ιερομαρτύρων.

Ακολουθούν:

Πέμπτη 28 Ἀπριλίου, στις 7:00 π.μ. (Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Ναούσης), Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή των Αγίων Πέντε Ιερομαρτύρων

Το απόγευμα της Πέμπτης, στις 6:00 μ.μ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, υποδοχή του Λαβάρου τής Επαναστάσεως του 1821 από τήν Ι. Μ. Ἁγίας Λαύρας καί Ιερῶν Λειψάνων Αγίων Νεομαρτύρων - Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής - Αγιασμός και αποκαλυπτήρια έργου υαλογραφίας

Παρασκευή 29 Ἀπριλίου - 7:00 π.μ. (Ἱερά Μονή Παναγίας Δοβρᾶ) Όρθρος καί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία - Λιτάνευση ἱερᾶς Εικόνας Παναγίας Δοβρά - αποκαλυπτήρια αδριάντος Γερο-Καρατάσου καί μνημείου πεσόντων κατά την μάχη της Δοβρά.

Παρασκευή 29 Ἀπριλίου - 7:30 μ.μ. (Χῶρος Τεχνῶν Δήμου Βεροίας), «Ἀπ᾽ τή Δοβρᾶ, στή Λευτεριά»

Καλλιτεχνική εκδήλωση λόγου και ύμνων, για τη μάχη της Ιεράς Μονής Δοβρά με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας και του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας.

Σάββατο 30 Ἀπριλίου - 10:00 π.μ. (Μητρ. Κέντρον Πολιτισμοῦ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ Ναούσης) Συνέδριο με θέμα: «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η εθνική παλιγγενεσία»

Σάββατο 30 Ἀπριλίου - 6:00 μ.μ. (Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Ναούσης), υποδοχή του Λαβάρου της Επαναστάσεως του 1821 από την Ι. Μ. Αγίας Λαύρας -Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων προεξάρχοντας του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Θα γίνουν επίσης τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Αγίων Ναουσαίων Μαρτύρων στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, προσφορά του ημαθιώτη υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και θα ακολουθήσει πάνδημη λιτανεία στον Χώρο Μαρτυρίου (Κιόσκι) με ομιλία του μητροπολίτη Δράμας.

Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου - 7:00 π.μ. (Χῶρος Μαρτυρίου - Κιόσκι)

Υπαίθρια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντας τοῦ Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Κυριακή 1 Μαΐου, το απόγευμα στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρᾶ) θα γίνουν τα εγκαίνια του Παυλείου Κειμηλιαρχείου της Ιερᾶς Μητροπόλεως «Ιεροί Θησαυροί».

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο Μητροπολίτης κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους Αγίους και τους ήρωες προγόνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την Αγία πίστη του Χριστού και την ελευθερία της πατρίδας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου, δεν θα τελεσθεί θεία λειτουργία σε κανένα ναό της Νάουσας, παρά μόνο η υπαίθρια στο χώρο Μαρτυρίου στο Κιόσκι.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...