Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ριζώματα, αυξήσεις ρεύματος που «καίνε τους δήμους», Τελωνείο Κουλούρας, Τσαχουρίδης και Ασλανίδης στην συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ριζώματα, αυξήσεις ρεύματος που «καίνε τους δήμους», Τελωνείο Κουλούρας, Τσαχουρίδης και Ασλανίδης στην συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας

Μεγαλοβδομαδιάτικη η χθεσινή μεσημεριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, με ευχές καταρχάς για το Πάσχα και την Ανάσταση, προεδρεύοντος του Ηλία Τσιφλίδη, λόγω απουσίας του προέδρου και του αντιπροέδρου του Σώματος.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία «καίει τους δήμους» όπως είπε και ενημέρωσε ότι πριν 10 μέρες ανακοινώθηκε η αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος (ΔΕΗ) κατά 39%, θέτοντας το ερώτημα, ποιος θα το πληρώσει κι εάν υπάρχει ταβάνι σε αυτές τις αυξήσεις. «Τόσο οι δήμοι όσο και οι πολίτες ζητούν προστασία από την κυβέρνηση. Ακούσαμε ότι θα υπάρξει κάποιος έλεγχος και το περιμένουμε, καθότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό και όπως φαίνεται αυτή η αύξηση ήρθε για να μείνει…Ζητούμε προστασία πολιτών και Δήμων και ελέγχους για αισχροκέρδεια», τόνισε ο δήμαρχος. Επίσης, χαιρέτισε τα θετικά νέα για τα Ριζώματα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αλλά επεσήμανε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα με την ακριβή γνωστοποίηση των στρεμμάτων (1.100 ή 3.600;) την εξασφάλιση του αριθμού συνολικά καθώς και το ποσό του τιμήματος που θα πρέπει να είναι συμβολικό». Τέλος, συγχάρηκε τον Λάζαρο Ασλανίδη για την επανεκλογή του στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας.Η Γεωργία Μπατσαρά ευχήθηκε καλό Πάσχα και καλή ανάσταση με ειρήνη και ευχαρίστησε ως παράταξη και προσωπικά τον κ. Βεσυρόπουλο για την επίλυση του θέματος των Ριζωμάτων τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η λύση προς όφελος των κατοίκων.

Ο Παύλος Παυλίδης ευχήθηκε καλή θητεία στον Λάζαρο Ασλανίδη και δεν τοποθετήθηκε περαιτέρω λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Έκανε απλά κάποιες ερωτήσεις που αφορούσαν στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει την ενέργεια φωτοβολταϊκών και ζήτησε να μάθει για ένα κονδύλιο 10.000 ευρώ της ΔΕΥΑΒ που αφορά σε δικαστικές αποφάσεις. Ρώτησε επίσης σε τι συνίσταται η επίσκεψη ενός αντιδημάρχου σε σχολείο της πόλης και η παρουσία του στην τάξη προκαλώντας την αντίδραση γονέων, ενώ για τα Ριζώματα εκτίμησε ότι προέχει η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή και για τα θέματα που αφορούν το τίμημα και τα στρέμματα, αυτά, όπως είπε, θα συζητηθούν με την έκδοση της τροπολογίας. Προς το παρόν, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε ο Δήμος να ανακοινώσει ένα ευχαριστήριο για την θετική έκβαση. Πρότεινε επίσης να δρομολογήσει η Βέροια την απόκτηση κάποιου τμήματος ΤΕΙ μετά το κλείσιμο της Σχολής στη Σίνδο και να μεσολαβήσει το υπουργείο ώστε «να έρθουν πρόσφυγες από την Ουκρανία στην δομή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας και όχι άλλοι από αλλού…», όπως είπε.

Απαντώντας ο δήμαρχος εκτίμησε «όντως θετική την τροπολογία για τα Ριζώματα», αλλά, πρόσθεσε, «βάζουμε και το θέμα της διαφοράς στρεμμάτων από το 1952 σε σχέση με τα σημερινά, για να μπει η συζήτηση στο σύνολο των στρεμμάτων». Για τα φωτοβολταϊκά εκτίμησε ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΔΔΗΕ είναι η ανυπαρξία χώρου και σημείωσε ότι ο Δήμος διαθέτει ένα χώρο στην Πατρίδα για φωτοβολταϊκό πάρκο και το έχει σοβαρά υπόψιν, ενώ για ΤΕΙ και φοιτητές αλλά και για τους πρόσφυγες, παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία που γνωρίζουν τον σχεδιασμό τους. «Εσείς τι λέτε; Να διώξουμε τους κακούς πρόσφυγες στην Αλεξάνδρεια και να πάρουμε Ουκρανούς; Δεν έχει νόημα να πετάμε μπαλωθιές στον αέρα. Είμαστε ανοιχτοί για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά γι αυτούς που έμειναν στη δομή, θα πρέπει η πολιτεία να τους απομακρύνει, ως νόμιμους μετανάστες, ώστε να βρουν στέγη», πρόσθεσε ο κ. Βοργιαζίδης απευθυνόμενος στον κ. Παυλίδη.