Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ριζώματα, αυξήσεις ρεύματος που «καίνε τους δήμους», Τελωνείο Κουλούρας, Τσαχουρίδης και Ασλανίδης στην συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ριζώματα, αυξήσεις ρεύματος που «καίνε τους δήμους», Τελωνείο Κουλούρας, Τσαχουρίδης και Ασλανίδης στην συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας

Μεγαλοβδομαδιάτικη η χθεσινή μεσημεριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, με ευχές καταρχάς για το Πάσχα και την Ανάσταση, προεδρεύοντος του Ηλία Τσιφλίδη, λόγω απουσίας του προέδρου και του αντιπροέδρου του Σώματος.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία «καίει τους δήμους» όπως είπε και ενημέρωσε ότι πριν 10 μέρες ανακοινώθηκε η αύξηση της χονδρικής τιμής ρεύματος (ΔΕΗ) κατά 39%, θέτοντας το ερώτημα, ποιος θα το πληρώσει κι εάν υπάρχει ταβάνι σε αυτές τις αυξήσεις. «Τόσο οι δήμοι όσο και οι πολίτες ζητούν προστασία από την κυβέρνηση. Ακούσαμε ότι θα υπάρξει κάποιος έλεγχος και το περιμένουμε, καθότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό και όπως φαίνεται αυτή η αύξηση ήρθε για να μείνει…Ζητούμε προστασία πολιτών και Δήμων και ελέγχους για αισχροκέρδεια», τόνισε ο δήμαρχος. Επίσης, χαιρέτισε τα θετικά νέα για τα Ριζώματα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αλλά επεσήμανε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα με την ακριβή γνωστοποίηση των στρεμμάτων (1.100 ή 3.600;) την εξασφάλιση του αριθμού συνολικά καθώς και το ποσό του τιμήματος που θα πρέπει να είναι συμβολικό». Τέλος, συγχάρηκε τον Λάζαρο Ασλανίδη για την επανεκλογή του στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας.



Η Γεωργία Μπατσαρά ευχήθηκε καλό Πάσχα και καλή ανάσταση με ειρήνη και ευχαρίστησε ως παράταξη και προσωπικά τον κ. Βεσυρόπουλο για την επίλυση του θέματος των Ριζωμάτων τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η λύση προς όφελος των κατοίκων.

Ο Παύλος Παυλίδης ευχήθηκε καλή θητεία στον Λάζαρο Ασλανίδη και δεν τοποθετήθηκε περαιτέρω λόγω Μεγάλης Εβδομάδας. Έκανε απλά κάποιες ερωτήσεις που αφορούσαν στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει την ενέργεια φωτοβολταϊκών και ζήτησε να μάθει για ένα κονδύλιο 10.000 ευρώ της ΔΕΥΑΒ που αφορά σε δικαστικές αποφάσεις. Ρώτησε επίσης σε τι συνίσταται η επίσκεψη ενός αντιδημάρχου σε σχολείο της πόλης και η παρουσία του στην τάξη προκαλώντας την αντίδραση γονέων, ενώ για τα Ριζώματα εκτίμησε ότι προέχει η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή και για τα θέματα που αφορούν το τίμημα και τα στρέμματα, αυτά, όπως είπε, θα συζητηθούν με την έκδοση της τροπολογίας. Προς το παρόν, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε ο Δήμος να ανακοινώσει ένα ευχαριστήριο για την θετική έκβαση. Πρότεινε επίσης να δρομολογήσει η Βέροια την απόκτηση κάποιου τμήματος ΤΕΙ μετά το κλείσιμο της Σχολής στη Σίνδο και να μεσολαβήσει το υπουργείο ώστε «να έρθουν πρόσφυγες από την Ουκρανία στην δομή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας και όχι άλλοι από αλλού…», όπως είπε.

Απαντώντας ο δήμαρχος εκτίμησε «όντως θετική την τροπολογία για τα Ριζώματα», αλλά, πρόσθεσε, «βάζουμε και το θέμα της διαφοράς στρεμμάτων από το 1952 σε σχέση με τα σημερινά, για να μπει η συζήτηση στο σύνολο των στρεμμάτων». Για τα φωτοβολταϊκά εκτίμησε ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΔΔΗΕ είναι η ανυπαρξία χώρου και σημείωσε ότι ο Δήμος διαθέτει ένα χώρο στην Πατρίδα για φωτοβολταϊκό πάρκο και το έχει σοβαρά υπόψιν, ενώ για ΤΕΙ και φοιτητές αλλά και για τους πρόσφυγες, παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία που γνωρίζουν τον σχεδιασμό τους. «Εσείς τι λέτε; Να διώξουμε τους κακούς πρόσφυγες στην Αλεξάνδρεια και να πάρουμε Ουκρανούς; Δεν έχει νόημα να πετάμε μπαλωθιές στον αέρα. Είμαστε ανοιχτοί για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά γι αυτούς που έμειναν στη δομή, θα πρέπει η πολιτεία να τους απομακρύνει, ως νόμιμους μετανάστες, ώστε να βρουν στέγη», πρόσθεσε ο κ. Βοργιαζίδης απευθυνόμενος στον κ. Παυλίδη.

Ο Αντώνης Μαρκούλης αναφέρθηκε στην απόφαση δικαίωσης του ΣτΕ σχετικά με τη διάταξη ανασύνθεσης των επιτροπών και την αντισυνταγματικότητα της ανάθεσης αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στις Επιτροπές (οικονομικές κλπ). «Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως δημοτική ομάδα και αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν και σε όλους τους δημοκράτες πολίτες», είπε ο κ. Μαρκούλης ευχαριστώντας όλους τους νομικούς που συνεργάστηκαν.

Έθιξε επίσης την παρουσία αντιδημάρχου και συγκεκριμένα του κ. Αλ. Τσαχουρίδη μέσα στην αίθουσα της Β΄ τάξης στο 1ο Γυμνάσιο, χωρίς να είναι αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας και ρώτησε με ποια αρμοδιότητα παραβρέθηκε εκεί κατά την ώρα της διδασκαλίας. Ο κ. Μαρκούλης απευθυνόμενος στον Λάζαρο Ασλανίδη ρώτησε εάν μπορεί να είναι υποψήφιος στην Ο.Ε.Β.Β «αφού δεν είναι επαγγελματοβιοτέχνης».



Διευκρινίσεις Τσαχουρίδη και Ασλανίδη


Για την παρουσία του σε σχολική αίθουσα εν ώρα μαθήματος, έδωσε διευκρινίσεις ο αντιδήμαρχος Τενικών Αλ. Τσαχουρίδης. Όπως είπε, επισκέφθηκε το γυμνάσιο, έχοντας την ευθύνη των Τεχνικών στα σχολεία και στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα βρέθηκε για να διευθετηθεί το πώς μπορούσαν με βάση το πρωτόκολλο, να καταστραφούν κάποια πράγματα. «Ο καθηγητής ήταν συμμαθητής μου, του ζήτησα να μιλήσω με τα παιδιά τα οποία είχα επισκεφθεί και στις καταλήψεις τους. Εκείνη την ώρα είχε μάθημα γεωγραφίας και επειδή μου αρέσει η γεωγραφία έκατσα σε μία γωνία και άκουσα το μάθημα. Στο τέλος ρώτησα για τα προβλήματα των παιδιών και μέχρις εκεί…», εξήγησε ο αντιδήμαρχος.


Παίρνοντας τον λόγο, ο Λάζαρος Ασλανίδης από την πλευρά του, διευκρίνισε τα του καταστατικού της Ομοσπονδίας, διαβεβαιώνοντας ότι του δίνει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για το ΔΣ και με την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία έλαβε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, με τη θέση του προέδρου. «Ήμουν πάντα μέλος στο Σωματείο Μεταποιητών Μετάλλων και με προσωπική συνδρομή, ήταν απολύτως νόμιμες οι διαδικασίες εκλογής και είναι πολύ μακριά τα μονοπάτια της ανηθικότητας από αυτά που έμαθα να περπατάω», είπε ο κ. Ασλανίδης καλώντας όσους αναζητούν περαιτέρω ενημέρωση, να επισκεφθούν την Ομοσπονδία και τον ίδιο προσωπικά.

Ερωτήσεις - αναφορές


Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας ευχήθηκε να σταματήσουν τους πολέμους οι έχοντες εξουσία και παρότρυνε τους καταναλωτές να προτιμήσουν την τοπική Αγορά για τις γιορτές του Πάσχα. Ρώτησε αν εκταμιεύτηκαν χρήματα και πότε θα ξεκινήσει η ανάπλαση στη Βεργίνα και ρώτησε εάν «έπεσε» κάποια υπογραφή για μεταφορά του τελωνείου στην Κουλούρα.


Κοροϊδία χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης για τους κατοίκους των ριζωμάτων, ο κ. Μελιόπουλος της ΛΑΣ, εκτιμώντας ότι «η υποτιθέμενη λύση με τροπολογία Βεσυρόπουλου για το ιδιοκτησιακό, μόνο λύση προς όφελος των κατοίκων δεν προσφέρει, καθώς η όποια λύση παραπέμπεται στο μέλλον και οι κάτοικοι θα κληθούν να ξαναπληρώσουν για τις ιδιοκτησίες τους». Προς τούτο, ζήτησε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα παραχωρεί το ποσοστό του δημοσίου άμεσα στους κατοίκους, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη προμήθειας μέσων ατομικής προστασίας στις σχολικές καθαρίστριες.


Ο κ. Τσαναξίδης (ΛΑΣ) σχετικά με την διεκδίκηση ΤΕΙ, είπε ότι «αν θέλουμε να στηρίξουμε τους φοιτητές, να στηρίξουμε τον αγώνα τους» ενώ για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, ρώτησε αν ελέγχονται οι εταιρείες – πάροχοι επισημαίνοντας τις πολύπλευρες συνέπειες από την απελευθέρωση της Αγοράς.


Ευχές από ΚΕΠΑ έδωσε ο πρόεδρος Κώστας Ρίζος, ενημερώνοντας ότι μετά το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η εκλογή και η πλήρωση της θέσης του διευθυντή κρίνοντάς την «όλο και πιο αναγκαία» ενώ συνεχίζονται, όπως είπε, δειλά-δειλά και οι εκδηλώσεις.


Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης απάντησε στον κ. Παυλίδη ότι θα δει το θέμα που έθεσε για τα 10.000 ευρώ για δικαστικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον Παυλίδη να μεταφέρει τις ευχές του Πατριάρχη από το Φανάρι, στο δημοτικό συμβούλιο.


Συγχαρητήρια και ευχές στην ομάδα του Αστέρα Τριποτάμου αλλά και της Βέροιας, έδωσε ο Λ. Ακριβόπουλος, ενώ μία εκτενέστερη αναφορά στην τροπολογία για τα Ριζώματα έκανε ο Θ. Δέλλας που την χαρακτήρισε καταρχάς θετική, όμως έθεσε κάποιες παραμέτρους σχετικά με τον αριθμό των στρεμμάτων, με το τίμημα και την διαδικασία που πρέπει να αποσαφηνιστεί, όπως είπε.

Απαντήσεις δημάρχου για Βεργίνα και Τελωνείο


Για την ανάπλαση της Βεργίνας ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης απάντησε ότι έχει δουλειά ακόμα για να γίνει και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρέχουν για αυτό και για το τελωνείο της Κουλούρας εξέφρασε τον φόβο ότι βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. «Αυτό που έχει γίνει εδώ και χρόνια, είναι η παραχώρηση από την Αμάλθεια στο Υπουργείο οικονομικών,της έκτασης ενός κτιρίου και τμήματος ενός δεύτερου κτιρίου, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες που συγκέντρωναν χρήματα, δεν έχουν πλέον τη διάθεση να τα προσφέρουν. Και εμείς ως Δήμος θα επανεξετάσουμε και τη δική μας στάση για τα 200.000 ευρώ που θα βάζαμε εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ, διότι τα χρήματα αυτά λιμνάζουν τόσα χρόνια και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου ωφέλιμα», τόνισε ο δήμαρχος.


Κλείνοντας, προ ημερησίας, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός, ενημέρωσε για την ολοκλήρωση των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής και για την ημερίδα για το Δημ. Βικέλα, που έγινε στη Στέγη σε συνεργασία με την ΕΜΙΠΗ.

Ακολούθησε η ημερήσια διάταξη με τρέχοντα θέματα του Δήμου.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...