Στην Κορυφή Ασούρμπασι (1874μ.) με τους Ορειβάτες Βέροιας

Στην Κορυφή Ασούρμπασι (1874μ.) με τους Ορειβάτες Βέροιας

                        Με τους Ορειβάτες Βέροιας

Στους  πρόποδες  του  Βερμίου  όρους  βρίσκονταν  κάποτε  οι  θρυλικοί κήποι  του  Βασιλιά  Μίδα. 

Και  ήταν πολύ  περήφανοι  οι  Βρύγες  για  τους  ξακουστούς  κήπους  με τα ονομαστά  τριαντάφυλλα…. 

Τα  δένδρα  ξεπροβάλλουν μέσα στο πρωινό  σαν ξωτικά παραμυθιού.  

Η πορεία αρχίζει, τώρα ακούγονται μόνο τα βήματα μας πάνω στα πεσμένα φύλλα.  Γεμίζω τη ματιά μου με άπειρες εικόνες. Ο χρόνος εδώ φαίνεται να διαστέλλεται.
Αφήσαμε πίσω  την πόλη μας με τις παλιές εκκλησίες, πολιορκημένες από πολυκατοικίες και τα αρχοντικά σπίτια που ξαναβρήκαν την όψη και το χρώμα τους.  

 Η Βέροια κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδας, λέγεται ότι κτίσθηκε από τον  Θράκα στρατηγό Φέρωνα ή σύμφωνα με τη μακεδονική μυθολογία κτίσθηκε από τον βασιλιά Βέρητα  προς τιμή της κόρη του Βέροιας. 

Η πόλη συνεχίζει να υπάρχει με το ίδιο όνομα και στην ίδια θέση εδώ και 2.700 χρόνια. 

 Στους πρόποδες του Βερμίου στον ευλογημένο αυτό τόπο ζούσαν οι Βρύγες, ένα θρακικό φύλο και καλλιεργούσαν τους απέραντους ροδώνες  για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους θεό , τον Διόνυσο.

Πέρασαν χρόνια και στην περιοχή εισέβαλαν οι πολεμοχαρείς Ορέστες Μακεδόνες. Διωγμένοι βίαια από τον τόπο τους οι Βρύγες , βρήκαν καταφύγιο στη Μικρά Ασία. Εκεί  έζησαν στα ιστορικά χρόνια, γνωστοί ως Φρύγες.

Οι  Φρύγες  δεν  υπάρχουν πια, ούτε  εδώ  ούτε στη Μικρασία, αλλά οι κήποι του Μίδα, με τα ονομαστά  τριαντάφυλλα υπάρχουν ακόμη στο Βέρμιο.  Το Βέρμιο, είναι οροσειρά της Κεντρικής Μακεδονίας , παλιά λεγόταν και Δόξα.

Μετά την Κουμαριά το βουνό απλώνεται μπροστά μας περήφανα, ένας ζωντανός οργανισμός  μας  καλωσορίζει και μας προσφέρει  απλόχερα την ομορφιά του,  το οξυγόνο του, μας χαρίζει ψυχική υγεία  και ηρεμία. 

Το Σέλι, ή Κάτω Βέρμιο  μας υποδέχθηκε με όλη του την αρχοντική μεγαλοπρέπεια. Τα σπίτια απλώνονται στις παρυφές του αγέραστου βουνού σε τούτη την αιώνια τραχιά γη.  Ημερεύουν την αγριάδα του τοπίου και γίνονται σημεία αναφοράς για την διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1826-1835 από Βλάχους κτηνοτρόφους που ήρθαν από την Πίνδο, από την Αβδέλλα ( κυρίως) και την Σαμαρίνα. Με πλούσια λαογραφική παράδοση. 

Η ζωή  εδώ είναι αργή, χωρίς καθόλου άγχος. 


Ζεστοί  φιλόξενοι  χώροι σε προκαλούν να μπεις και να απολαύσεις ένα καφέ,  ένα γεύμα  μαζί  και το κρασάκι σου.  

Προσπερνάμε  το χωριό, τριγύρω εικόνες ποτισμένες με μια γεύση  ρομαντισμού και αθωότητας. Χάνομαι για λίγο στα ονειροπολήματα μου.

Φθάσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο, η ματιά ταξιδεύει στο βάθος του ορίζοντα για να συναντήσει τις  βουνοκορφές του Σελίου, που υψώνονται επιβλητικές φθάνοντας μέχρι τον ουρανό και ενώνονται με το καθαρό γαλάζιο χρώμα του. 

Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας.Καταφύγια ξύλινα και πετρόκτιστα σας περιμένουν μαζί και το καταφύγιο του ΣΧΟΒέροιας, για να προσφέρουν φιλοξενία, θαλπωρή, ζεστά ροφήματα και ένα διάλειμμα  από τις δραστηριότητες σας  τον Χειμώνα…… όταν το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί.

Οι διθέσιες καρέκλες ανεβαίνουν και χάνονται πίσω στην ψηλότερη κορυφή το Αρσούμπασι.

  Πήραμε το μονοπάτι  ανηφορικό, σε πολλά σημεία  η  υγρασία μας δυσκολεύει, τώρα ορειβατούμε  σε πυκνό  δάσος από πανύψηλες οξιές. 

Έντονο κρύο περνά από τι φυλλωσιές των δένδρων και μας διαπερνά.

 Μια αίσθηση ειρήνης πλανάται γύρω μας. Όλα γύρω μας ειρηνικά και σιωπηλά δέχονται το πεπρωμένο τους, παιδιά της ίδιας μάνας γης όλοι εμείς, τα ζώα, τα πουλιά, τα δένδρα, ας είμαστε και σήμερα αθόρυβοι και προσεκτικοί.

Η ησυχία και ηρεμία του δάσους μας ταξιδεύει, νοιώθεις δέος και θαυμασμό για όλη αυτή την ομορφιά.

Απολαμβάνουμε την ερημιά , το άκουσμα του ανέμου.. 

 Περάσαμε το δάσος με τις οξιές, βγήκαμε σε ξέφωτο  η πρωινή δροσιά έντονη, φοράμε γάντια και σκούφους. Χρώματα και σχήματα τοπίο αυστηρά σκληρό πετρώδες, μελαγχολικό θα έλεγα. 

Πουλιά πετούν τρομαγμένα από τον δικό μας θόρυβο.  Δεξιά μας πυκνό δάσος από πεύκα μας περιτριγυρίζει και λίγο μακρύτερα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα το βουνό Άσκιο ή Σινιάτσικο.

Η καθαρή αστραφτερή ατμόσφαιρα ψηλότερα αντανακλά τα χρώματα της ημέρας από όλες τις μεριές. Η αργή κίνηση μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην άλλη διάσταση. Δέος επικρατεί για την ομορφιά του άγριου τοπίου. Τέτοιες εμπειρίες χαράζουν την ψυχή…..

Τώρα παγωμένος αέρας μας χτυπά πρόσωπο, μάγουλα και μύτες. Προχωράμε βυθιζόμαστε σε μια ονειρική εμπειρία. Τα πρόσωπα μας έκπληκτα, χαρούμενα, φωτογραφίζονται έτσι για  να έχουν να πουν κάτι στους άλλους.

 Μα κάποιες εμπειρίες δεν μοιράζονται, παραμένουν μόνες στην μοναξιά της απόπειρας.

 Γεμίζω την ματιά μου με άπειρες εικόνες. Ο χρόνος εδώ φαίνεται να διαστέλλεται. Σύννεφα κυνηγημένα  κατεβαίνουν και αγγίζουν τις γύρω βουνοκορφές. Ένας κοσμικός χορός με κινήσεις που σου κόβουν την ανάσα και εμείς ταπεινοί θεατές γινόμαστε συμμέτοχοι σε αυτό το σκηνικό. Φιγούρες πολύχρωμες ορειβατούμε  και συνεχίζουμε προς  την κορυφή.

Φθάσαμε στην κορυφή όλη η βουνοκορφή γυμνή  από δένδρα μόνο χαμηλή βλάστηση.

 Η κορυφή μας υποδέχεται με ένα τρελό παγωμένο αέρα.

 Από εδώ η  Άνοιξη κατηφορίζει στις πλαγιές του Σελίου  και ζεσταίνει την πλάση γύρω.

 Η θέα μαγευτική,  κάτω χαμηλά η Βέροια μια μικρή πινελιά συμπληρώνει αρμονικά αυτή την ανεπανάληπτη εικαστική εικόνα. 

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής , οδοιπορούμε μέσα από τα συνδετικά του χιονοδρομικού κέντρου , μια μελαγχολία επικρατεί στην ομάδα, η εξόρμηση ήταν μικρής διάρκειας

Μεσημέρι  και ένα ποτήρι κρασί είναι για τη στιγμή βάλσαμο. Από το παράθυρο της ταβέρνας στο Κάτω Βέρμιο  αφουγκράζομαι για λίγο το ουρλιαχτό του ανέμου .

Μια γλυκιά ικανοποίηση διατρέχει το μυαλό μας. 

Επιστροφή ……….…… !

Αφήσαμε πίσω μας την μεγαλοπρέπεια του βουνού, είναι η εικόνα που γλυκαίνει και ξεκουράζει την ψυχή μας.

Για τους ορειβάτες  Βέροιας

Τσιαμούρας Νικόλαος
Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκάκι - Τρίτη στον κόσμο η 10χρονη Εύα!

Σκάκι - Τρίτη στον κόσμο η 10χρονη Εύα!

Η Ευαγγελία Σίσκου από τη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει...

Διακρίσεις των αθλητών του ΣΕΒΑΣ Νάουσας στο 31ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Βετεράνων Αθλητών

Διακρίσεις των αθλητών του ΣΕΒΑΣ Νάουσας στο 31ο...

Στην πανέμορφη και φιλόξενη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο...

ΑΟΡΓ Βέροιας: Ασημένιο μετάλλιο η Μ. Μπόφτση - Στις καλύτερες Παγκορασίδες η Ιωάννα Τσίφτση

ΑΟΡΓ Βέροιας: Ασημένιο μετάλλιο η Μ. Μπόφτση - Στις...

Μεγάλη επιτυχία της αθλήτριας τη Κικής Χωματά, Μαρίνας...

Πολύ καλή παρουσία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης για τον Πήγασο

Πολύ καλή παρουσία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα...

Στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στην Αθήνα διεξήχθη από 13 –...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Para Badminton 2022:   Τρία Ασημένια Μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές του «Εν Σώματι Υγιεί»

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Para Badminton 2022: Τρία Ασημένια...

Εντυπωσιακές εμφανίσεις και ρεκόρ συγκομιδής...

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Ο ΟΚΑ ΒΙΚΕΛΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΝΙΟ ΣΤΙΒΟΥ Κ-20

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Ο ΟΚΑ ΒΙΚΕΛΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝ/ΝΙΟ...

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο  9,10 Ιουλίου  στο...

Σε φιλική ημερίδα ακαδημιών τα «δελφινάκια» του Πήγασου

Σε φιλική ημερίδα ακαδημιών τα «δελφινάκια» του...

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 οι μικροί κολυμβητές της...

Ping-Pong: Στην Τελική Φάση η νεαρή αθλήτρια του ΑΣΕΑ Βέροιας, Ελένη Καραϊωσήφ

Ping-Pong: Στην Τελική Φάση η νεαρή αθλήτρια του ΑΣΕΑ...

Πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες αποκόμισε από τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Ευαγγελία Σίσκου από τη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να αναδειχθεί ήδη δύο φορές Πρωταθλήτρια Σκακιού στην Ελλάδα, στην κατηγορία κάτω των 10 ετώνΣτο δεύτερο σκαλί του βάθρου του Παγκόσμιου Πρωτάθλημα...

Στην πανέμορφη και φιλόξενη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου , διεξήχθη το 31ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Βετεράνων Αθλητών . Περισσότεροι από 800 αθλητές και αθλήτριες από χώρες των...

Μεγάλη επιτυχία της αθλήτριας τη Κικής Χωματά, Μαρίνας Μπόφτση στους τελικούς αγώνες Ρ.Γ Α΄ κατηγορίας (παγκορασίδων), στη θες/νίκη.Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και στα τέσσερα προγράμματα του...

Στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στην Αθήνα διεξήχθη από 13 – 16 Ιουλίου 2022 το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών (Εφήβων – Νεανίδων/ Παίδων – Κορασίδων/ Παμπαίδων & Παγκορασίδων Α-Β).Η αγωνιστική ομάδα του Πήγασου...