ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

Στην Κορυφή Ασούρμπασι (1874μ.) με τους Ορειβάτες Βέροιας

Στην Κορυφή Ασούρμπασι (1874μ.) με τους Ορειβάτες Βέροιας

                        Με τους Ορειβάτες Βέροιας

Στους  πρόποδες  του  Βερμίου  όρους  βρίσκονταν  κάποτε  οι  θρυλικοί κήποι  του  Βασιλιά  Μίδα. 

Και  ήταν πολύ  περήφανοι  οι  Βρύγες  για  τους  ξακουστούς  κήπους  με τα ονομαστά  τριαντάφυλλα…. 

Τα  δένδρα  ξεπροβάλλουν μέσα στο πρωινό  σαν ξωτικά παραμυθιού.  

Η πορεία αρχίζει, τώρα ακούγονται μόνο τα βήματα μας πάνω στα πεσμένα φύλλα.  Γεμίζω τη ματιά μου με άπειρες εικόνες. Ο χρόνος εδώ φαίνεται να διαστέλλεται.
Αφήσαμε πίσω  την πόλη μας με τις παλιές εκκλησίες, πολιορκημένες από πολυκατοικίες και τα αρχοντικά σπίτια που ξαναβρήκαν την όψη και το χρώμα τους.  

 Η Βέροια κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδας, λέγεται ότι κτίσθηκε από τον  Θράκα στρατηγό Φέρωνα ή σύμφωνα με τη μακεδονική μυθολογία κτίσθηκε από τον βασιλιά Βέρητα  προς τιμή της κόρη του Βέροιας. 

Η πόλη συνεχίζει να υπάρχει με το ίδιο όνομα και στην ίδια θέση εδώ και 2.700 χρόνια. 

 Στους πρόποδες του Βερμίου στον ευλογημένο αυτό τόπο ζούσαν οι Βρύγες, ένα θρακικό φύλο και καλλιεργούσαν τους απέραντους ροδώνες  για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους θεό , τον Διόνυσο.

Πέρασαν χρόνια και στην περιοχή εισέβαλαν οι πολεμοχαρείς Ορέστες Μακεδόνες. Διωγμένοι βίαια από τον τόπο τους οι Βρύγες , βρήκαν καταφύγιο στη Μικρά Ασία. Εκεί  έζησαν στα ιστορικά χρόνια, γνωστοί ως Φρύγες.

Οι  Φρύγες  δεν  υπάρχουν πια, ούτε  εδώ  ούτε στη Μικρασία, αλλά οι κήποι του Μίδα, με τα ονομαστά  τριαντάφυλλα υπάρχουν ακόμη στο Βέρμιο.  Το Βέρμιο, είναι οροσειρά της Κεντρικής Μακεδονίας , παλιά λεγόταν και Δόξα.

Μετά την Κουμαριά το βουνό απλώνεται μπροστά μας περήφανα, ένας ζωντανός οργανισμός  μας  καλωσορίζει και μας προσφέρει  απλόχερα την ομορφιά του,  το οξυγόνο του, μας χαρίζει ψυχική υγεία  και ηρεμία. 

Το Σέλι, ή Κάτω Βέρμιο  μας υποδέχθηκε με όλη του την αρχοντική μεγαλοπρέπεια. Τα σπίτια απλώνονται στις παρυφές του αγέραστου βουνού σε τούτη την αιώνια τραχιά γη.  Ημερεύουν την αγριάδα του τοπίου και γίνονται σημεία αναφοράς για την διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1826-1835 από Βλάχους κτηνοτρόφους που ήρθαν από την Πίνδο, από την Αβδέλλα ( κυρίως) και την Σαμαρίνα. Με πλούσια λαογραφική παράδοση. 

Η ζωή  εδώ είναι αργή, χωρίς καθόλου άγχος. 


Ζεστοί  φιλόξενοι  χώροι σε προκαλούν να μπεις και να απολαύσεις ένα καφέ,  ένα γεύμα  μαζί  και το κρασάκι σου.  

Προσπερνάμε  το χωριό, τριγύρω εικόνες ποτισμένες με μια γεύση  ρομαντισμού και αθωότητας. Χάνομαι για λίγο στα ονειροπολήματα μου.

Φθάσαμε στο χιονοδρομικό κέντρο, η ματιά ταξιδεύει στο βάθος του ορίζοντα για να συναντήσει τις  βουνοκορφές του Σελίου, που υψώνονται επιβλητικές φθάνοντας μέχρι τον ουρανό και ενώνονται με το καθαρό γαλάζιο χρώμα του. 

Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας.Καταφύγια ξύλινα και πετρόκτιστα σας περιμένουν μαζί και το καταφύγιο του ΣΧΟΒέροιας, για να προσφέρουν φιλοξενία, θαλπωρή, ζεστά ροφήματα και ένα διάλειμμα  από τις δραστηριότητες σας  τον Χειμώνα…… όταν το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί.

Οι διθέσιες καρέκλες ανεβαίνουν και χάνονται πίσω στην ψηλότερη κορυφή το Αρσούμπασι.

  Πήραμε το μονοπάτι  ανηφορικό, σε πολλά σημεία  η  υγρασία μας δυσκολεύει, τώρα ορειβατούμε  σε πυκνό  δάσος από πανύψηλες οξιές. 

Έντονο κρύο περνά από τι φυλλωσιές των δένδρων και μας διαπερνά.

 Μια αίσθηση ειρήνης πλανάται γύρω μας. Όλα γύρω μας ειρηνικά και σιωπηλά δέχονται το πεπρωμένο τους, παιδιά της ίδιας μάνας γης όλοι εμείς, τα ζώα, τα πουλιά, τα δένδρα, ας είμαστε και σήμερα αθόρυβοι και προσεκτικοί.

Η ησυχία και ηρεμία του δάσους μας ταξιδεύει, νοιώθεις δέος και θαυμασμό για όλη αυτή την ομορφιά.

Απολαμβάνουμε την ερημιά , το άκουσμα του ανέμου.. 

 Περάσαμε το δάσος με τις οξιές, βγήκαμε σε ξέφωτο  η πρωινή δροσιά έντονη, φοράμε γάντια και σκούφους. Χρώματα και σχήματα τοπίο αυστηρά σκληρό πετρώδες, μελαγχολικό θα έλεγα. 

Πουλιά πετούν τρομαγμένα από τον δικό μας θόρυβο.  Δεξιά μας πυκνό δάσος από πεύκα μας περιτριγυρίζει και λίγο μακρύτερα αχνοφαίνεται στον ορίζοντα το βουνό Άσκιο ή Σινιάτσικο.

Η καθαρή αστραφτερή ατμόσφαιρα ψηλότερα αντανακλά τα χρώματα της ημέρας από όλες τις μεριές. Η αργή κίνηση μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην άλλη διάσταση. Δέος επικρατεί για την ομορφιά του άγριου τοπίου. Τέτοιες εμπειρίες χαράζουν την ψυχή…..

Τώρα παγωμένος αέρας μας χτυπά πρόσωπο, μάγουλα και μύτες. Προχωράμε βυθιζόμαστε σε μια ονειρική εμπειρία. Τα πρόσωπα μας έκπληκτα, χαρούμενα, φωτογραφίζονται έτσι για  να έχουν να πουν κάτι στους άλλους.

 Μα κάποιες εμπειρίες δεν μοιράζονται, παραμένουν μόνες στην μοναξιά της απόπειρας.

 Γεμίζω την ματιά μου με άπειρες εικόνες. Ο χρόνος εδώ φαίνεται να διαστέλλεται. Σύννεφα κυνηγημένα  κατεβαίνουν και αγγίζουν τις γύρω βουνοκορφές. Ένας κοσμικός χορός με κινήσεις που σου κόβουν την ανάσα και εμείς ταπεινοί θεατές γινόμαστε συμμέτοχοι σε αυτό το σκηνικό. Φιγούρες πολύχρωμες ορειβατούμε  και συνεχίζουμε προς  την κορυφή.

Φθάσαμε στην κορυφή όλη η βουνοκορφή γυμνή  από δένδρα μόνο χαμηλή βλάστηση.

 Η κορυφή μας υποδέχεται με ένα τρελό παγωμένο αέρα.

 Από εδώ η  Άνοιξη κατηφορίζει στις πλαγιές του Σελίου  και ζεσταίνει την πλάση γύρω.

 Η θέα μαγευτική,  κάτω χαμηλά η Βέροια μια μικρή πινελιά συμπληρώνει αρμονικά αυτή την ανεπανάληπτη εικαστική εικόνα. 

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής , οδοιπορούμε μέσα από τα συνδετικά του χιονοδρομικού κέντρου , μια μελαγχολία επικρατεί στην ομάδα, η εξόρμηση ήταν μικρής διάρκειας

Μεσημέρι  και ένα ποτήρι κρασί είναι για τη στιγμή βάλσαμο. Από το παράθυρο της ταβέρνας στο Κάτω Βέρμιο  αφουγκράζομαι για λίγο το ουρλιαχτό του ανέμου .

Μια γλυκιά ικανοποίηση διατρέχει το μυαλό μας. 

Επιστροφή ……….…… !

Αφήσαμε πίσω μας την μεγαλοπρέπεια του βουνού, είναι η εικόνα που γλυκαίνει και ξεκουράζει την ψυχή μας.

Για τους ορειβάτες  Βέροιας

Τσιαμούρας Νικόλαος
Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ping-Pong: Στην Τελική Φάση η νεαρή αθλήτρια του ΑΣΕΑ Βέροιας, Ελένη Καραϊωσήφ

Ping-Pong: Στην Τελική Φάση η νεαρή αθλήτρια του ΑΣΕΑ...

Πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες αποκόμισε από τη...

ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ: Έλαμψε και πάλι η Κωνσταντίνα Καλοΐδου! - Πολλές επιτυχίες για τις αθλήτριες του Συλλόγου στον Διεθνή αγώνα ROYAL GROWN

ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ: Έλαμψε και πάλι η Κωνσταντίνα Καλοΐδου! -...

Αγωνιζόμενη χωρίς άγχος, μετά την μεγάλη της επιτυχία...

Χάλκινο μετάλλιο για την Βίκυ Πανετσίδου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! - Βράβευση του Ν. Πανετσίδη για τα 10 χρόνια διαιτητικής πορείας στην Ευρώπη

Χάλκινο μετάλλιο για την Βίκυ Πανετσίδου στο...

Ένα ακόμα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τελείωσε με μοναδικές...

Βόλεϊ - Πρωτάθλημα παγκορασίδων:  Πρώτη θέση για τον Ποσειδώνα Βέροιας και τώρα... Final Four! - Νίκησε τον Αίαντα Κρύας Βρύσης με 3-0 σετ

Βόλεϊ - Πρωτάθλημα παγκορασίδων: Πρώτη θέση για τον...

Νίκη με 3-0 σετ (25-13,25-11,25-20) και κατάκτηση της πρώτης...

Με το βλέμμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο ΠΗΓΑΣΟΣ!  Θετικά τα αποτελέσματα στα «38α ΝΙΟΒΕΙΑ 2022»

Με το βλέμμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο ΠΗΓΑΣΟΣ! ...

Στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης διεξήχθη...

Βόλεϊ - Δωρεάν είσοδο στο κρίσιμο παιχνίδι του Φιλίππου απέναντι στον Άθλο Ορεστιάδας -  Δηλώσεις Χριστοφορίδη - Μιχελάκη

Βόλεϊ - Δωρεάν είσοδο στο κρίσιμο παιχνίδι του...

Στην τελική ευθεία μπήκε εδώ και λίγες ώρες η...

Η νέα διοικούσα Επιτροπή του κολυμβητηρίου ΠΗΓΑΣΟΣ

Η νέα διοικούσα Επιτροπή του κολυμβητηρίου ΠΗΓΑΣΟΣ

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στο κολυμβητήριο Πήγασος Aqua...

Σάρωσαν τα μετάλλια οι αθλήτριες της Ακροβατικής Γυμναστικής ΑΠΣ ΒΕΡΟΗ ΒΕΡΟΙΑΣ (Εικόνες)

Σάρωσαν τα μετάλλια οι αθλήτριες της Ακροβατικής...

   Το περασμένο Σαβ/κο 16-17/04 διεξήχθη στο κατάμεστο...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Πολύτιμες αγωνιστικές εμπειρίες αποκόμισε από τη συμμετοχή της στην Τελική Φάση η νεαρή αθλήτρια του ΑΣΕΑ Βέροιας Ελένη Καραϊωσήφ, οποία ηταν και η μοναδική εκπρόσωπος της ομάδας της Βέροιας. Η Ελένη έφτασε...

Αγωνιζόμενη χωρίς άγχος, μετά την μεγάλη της επιτυχία στους πανελλήνιους αγώνες νεανίδων, η αθλήτρια της Κικής Χωματά, πήρε χρυσό μετάλλιο στο πρόγραμμα με στεφάνι, ασημένιο στη μπάλα & στις κορίνες, και...

Ένα ακόμα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τελείωσε με μοναδικές επιτυχίες για όλη την ελληνική αποστολή και ειδικά για την βεροιώτισα πρωταθλήτρια Βίκυ Πανετσίδου που για μια ακόμα φορά είναι στο  βάθρο της Ευρώπης ...

Νίκη με 3-0 σετ (25-13,25-11,25-20) και κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου της πέτυχε ο Ποσειδώνας Βέροιας επί του Αίαντα κρύας Βρύσης.Με την επιτυχία του αυτή λαμβάνει μέρος στο final four το επόμενο Σάββατο, που θα...